WYKLUCZENIE GLUTENU I LAKTOZY

Na pytania odpowiada psychodietetyk Anita Fincham. Anita jest absolwentką Psychodietetyki Uniwersytetu SWPS i członkinią Towarzystwa Psychodietetyki . Współpracuje z Wyższą Szkołą Rehabilitacji w Warszawie, Polskim Centrum Terapii w UK iCentrum Lifeways. Szczególnie zajmuje się procesem efektywnej zmiany nawyków żywieniowych oraz dietą sprzyjającą płodności. Jest moderatorką i członkinią Stowarzyszenia Nasz Bocian.

Moderator: Osoby zatwierdzające - dietetyk2

ODPOWIEDZ
maannki
Posty: 8
Rejestracja: 04 sty 2016 00:57

WYKLUCZENIE GLUTENU I LAKTOZY

Post autor: maannki »

Cześć,
ze względu na niedoczynność tarczycy i Hashimoto zdecydowałam się na dietę bez glutenu i laktozy (mleko krowie). W ostatnim czasie ograniczyłam również spożycie mięsa (po prostu nie ma na nie ochoty).

Czy takie wykluczenia to rozsądny ruch biorąc pod uwagę przygotowania do ciąży?
Jakie są obecnie zalecenia dietetyków aby zwiększyć szanse na ciąże?

Dziękuję i pozdrawiam

Anita Fincham
Ekspert Bociana
Posty: 16
Rejestracja: 13 paź 2016 15:37

Re: WYKLUCZENIE GLUTENU I LAKTOZY

Post autor: Anita Fincham »

Dzień dobry,
Dieta w niedoczynności tarczycy i Hashimoto powiązana do tego z niepłodnością może byc bardzo różna w zależności od etapu i zaawansowania choroby.
Ogólne zalecenia obejmują spożywanie białka w postaci chudych mięs (kurczak, indyk, królik, chuda wołowina) oraz nieskotłuszczowe przetwory mleczne. Bardzo ważnym elementem sa tez tłuste ryby morskie (ze względu na Omega 3 oraz jod, selen, witamina D).
W Hasimoto zaleca sie jednak ograniczyć rybę do 1 posiłku w tygodniu ze względu na znaczną zawartość jodu (choć w przypadku niedoczynności tarczycy ryby zaleca się 3-4 razy w tygodniu).
W chorobach tarczycy, a zwłaszcza Hashimoto często współwystepują inne choroby autoimmunologiczne, również nietolerancje na gluten i laktozę, ale nie stwierdzono korzyści z ich eliminacji, jeżeli pacjentka nie ma nietolerancji. Warto więc oznaczyć przeciwciała IgG.

W diecie ważne są roślinne źródła białka, jak suche nasiona roślin strączkowych (groszek, soczewica, ciecierzyca, soja, fasola), jednak powinny być one stosowane do trzech razy w tygodniu, a w przypadku bardzo podwyższonego TSH wyeliminowane z diety do czasu ustabilizowania jego poziomu.
Kolejną ważną kwestią są węglowodany złożone. Powinny stanowić 50−60% wartości energetycznej diety i zapewniać odpowiednią podaż błonnika pokarmowego (wraz z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi oraz warzywami i owocami). Osobom z niedoczynnością tarczycy często towarzyszy insulinooporność, stąd zaleca się produkty o niskim indeksie glikemicznym.

I jak zwykle w jedzeniu najważniejsze jest picie :) Należy wybierać wody o niskiej zawartości sodu (od 5 do 20 mg/l). Warto wybrać wodę o wysokiej koncentracji jodu (choć niezalecane są większe jej ilości u osób z Hashimoto), selenu, magnezu i cynku. Istnieją na rynku wody ze szczególnym przeznaczeniem dla osób z niedoczynnością tarczycy.

Proszę tez pamiętać o suplementacji witaminy D3 - najlepiej zrobic badanie krwi, by ocenić skalę niedoborów (bardzo powszechne! - nawet do 90% osób w wieku reprodukcyjnym) i dostosować dawkę, choć wielu lekarzy i dietetyków uważa, że dawka 2000-4000 IU dziennie działa korzystnie na etapie starań o ciążę.
Życzę powodzenia!

maannki
Posty: 8
Rejestracja: 04 sty 2016 00:57

Re: WYKLUCZENIE GLUTENU I LAKTOZY

Post autor: maannki »

Anita Fincham pisze:Dzień dobry,
Dieta w niedoczynności tarczycy i Hashimoto powiązana do tego z niepłodnością może byc bardzo różna w zależności od etapu i zaawansowania choroby.
Ogólne zalecenia obejmują spożywanie białka w postaci chudych mięs (kurczak, indyk, królik, chuda wołowina) oraz nieskotłuszczowe przetwory mleczne. Bardzo ważnym elementem sa tez tłuste ryby morskie (ze względu na Omega 3 oraz jod, selen, witamina D).
W Hasimoto zaleca sie jednak ograniczyć rybę do 1 posiłku w tygodniu ze względu na znaczną zawartość jodu (choć w przypadku niedoczynności tarczycy ryby zaleca się 3-4 razy w tygodniu).
W chorobach tarczycy, a zwłaszcza Hashimoto często współwystepują inne choroby autoimmunologiczne, również nietolerancje na gluten i laktozę, ale nie stwierdzono korzyści z ich eliminacji, jeżeli pacjentka nie ma nietolerancji. Warto więc oznaczyć przeciwciała IgG.

W diecie ważne są roślinne źródła białka, jak suche nasiona roślin strączkowych (groszek, soczewica, ciecierzyca, soja, fasola), jednak powinny być one stosowane do trzech razy w tygodniu, a w przypadku bardzo podwyższonego TSH wyeliminowane z diety do czasu ustabilizowania jego poziomu.
Kolejną ważną kwestią są węglowodany złożone. Powinny stanowić 50−60% wartości energetycznej diety i zapewniać odpowiednią podaż błonnika pokarmowego (wraz z pełnoziarnistymi produktami zbożowymi oraz warzywami i owocami). Osobom z niedoczynnością tarczycy często towarzyszy insulinooporność, stąd zaleca się produkty o niskim indeksie glikemicznym.

I jak zwykle w jedzeniu najważniejsze jest picie :) Należy wybierać wody o niskiej zawartości sodu (od 5 do 20 mg/l). Warto wybrać wodę o wysokiej koncentracji jodu (choć niezalecane są większe jej ilości u osób z Hashimoto), selenu, magnezu i cynku. Istnieją na rynku wody ze szczególnym przeznaczeniem dla osób z niedoczynnością tarczycy.

Proszę tez pamiętać o suplementacji witaminy D3 - najlepiej zrobic badanie krwi, by ocenić skalę niedoborów (bardzo powszechne! - nawet do 90% osób w wieku reprodukcyjnym) i dostosować dawkę, choć wielu lekarzy i dietetyków uważa, że dawka 2000-4000 IU dziennie działa korzystnie na etapie starań o ciążę.
Życzę powodzenia!
Anita Fincham, bardzo dziękuję za rzeczową i wyczerpującą odpowiedź! :-)

bimanik
Posty: 5
Rejestracja: 14 mar 2017 15:26

Re: WYKLUCZENIE GLUTENU I LAKTOZY

Post autor: bimanik »

A jak rozpoznać albo jakie badanie zrobic na insulinoodpornosc?

Anita Fincham
Ekspert Bociana
Posty: 16
Rejestracja: 13 paź 2016 15:37

Re: WYKLUCZENIE GLUTENU I LAKTOZY

Post autor: Anita Fincham »

bimanik pisze:A jak rozpoznać albo jakie badanie zrobic na insulinoodpornosc?
Dzień dobry,
bardzo przepraszam, ale to pytanie mi umkneło i dopiero je znalazłam.
Insulinooporność diagnozuje się na podstawie trzypunktowej krzywej glukozowej i insulinowej, co oznacza badanie poziomu glukozy i insuliny we krwi na czczo, a następnie pije się 75g roztworu glukozy i bada sie poziom glukozy i insuliny we krwi po godzinie i jeszcze raz po dwóch godzinach. Na podstawie tych wyników można wyliczyć wskaźnik HOMA.
Niektóre laboratoria wymagaja skierowania od lekarza pierwszego kontaktu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fakna
Posty: 3
Rejestracja: 14 cze 2017 14:51

Re: WYKLUCZENIE GLUTENU I LAKTOZY

Post autor: fakna »

A co w przypadku stwierdzenia alergii na gluten i laktozę i nietolerancję tych produktów? Czy w takim przypadku ułożeniem diety nadal możemy sami się zajmować (tylko ostrożniej dobierać produkty i czytać etykiety) czy lepiej jest już wybrać się do specjalisty, który ułoży specjalną?

Anita Fincham
Ekspert Bociana
Posty: 16
Rejestracja: 13 paź 2016 15:37

Re: WYKLUCZENIE GLUTENU I LAKTOZY

Post autor: Anita Fincham »

Dzień dobry,
To zależy najbardziej od poziomu wiedzy na temat diety. Można, jak najbardziej, stworzyć samodzielnie sposób odżywiania bez glutenu i laktozy, a jednak pełnowartościowy odżywczo. Jest wiele książek i wartościowych stron internetowych na ten temat, które moga pomóc. Trzeba zwrócić jednak uwagę, żeby były to źródła opierające się na wiedzy naukowej.
Natomiast porada dietetyka może bardzo ułatwić to zadanie, bo ma on większe doświadczenie w bilansowaniu diety i znajdowaniu wartościowych alternatyw dla produktów eliminowanych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dieta wspierająca płodność i zdrowie w okresie ciąży”