Czy konieczny będzie zabieg?

dr n. med. Jan Domitrz
Od 1989 roku pracuje w Zakładzie Endokrynologii Ginekologicznej AM w Białymstoku kierowanym przez dr hab. Sławomira Wołczyńskiego. Od 1991 roku jest członkiem Zespołu IVF ET kierowanego przez prof. Mariana Szamatowicza. Zajmuje się szeroko rozumianą medycyną rozrodu a w szczególności endokrynologią rozrodu oraz embriologią. Przyjaciel Naszego Bociana.

Prof. dr hab. Jacek Szamatowicz
Od 1990 roku pracuje w Klinice Ginekologii AM w Białymstoku kierownej przez prof. Mariana Szamatowicza. Od 1993 czynnie uczestniczy w pracach zespołu pozaustrojowego zapłodnienia. Tematem szczególnego zainteresowania jest medycyna rozrodu oraz endoskopia.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
a_b
Posty: 494
Rejestracja: 20 sie 2004 00:00

Czy konieczny będzie zabieg?

Post autor: a_b »

Szanowny Doktorze,bardzo proszę o poradę,

-transfer mrozaczków na cyklu naturalnym,
-transfer w 17 dc,
-w 8,9,10,11 dpt różowe plamienia,
-11 dpt bHCG 20,64 mIU/ml , prog 14,5 ng/ml
-14 dpt bHCG 149,16 ,prog 19,2
-17 dpt bHCG 393,92 ,prog 17,8
Od 14 dpt brązowe plamienia {włączono kaprogest co 3 dni},które bardzo nasiliły się w 18 dpt i były z pasemkami krwi.
Od 19 dpt sucho i czysto.
-21 dpt bHCG praktycznie nie przyrosło 397,00.
Po badaniu w 23dpt u miejscowego lekarza-szyjka zamknięta,macica rozpulchniona bez widocznego pęcherzyka,ciałko żółte ciążowe na prawym jajniku.
Dzisiaj jest 28 dpt.
Czy na tak wczesnym etapie macica oczyści się samoistnie?
Czy czekać na samoistne poronienie,czy należy myśleć o zabiegu?
Jak do tej pory nic się nie dzieje,nie ma plamień,ale to zapewne zasługa dużych dawek luteiny i kaprogestu.
Leki odstawiono 21 dpt,równo tydzień temu.
Czy powodem może być wadliwy zarodek?

Jestem po operacji usunięcia tarczycy w 2006r.Od dłuższego czasu jest eutyreoza,TSH=1,2 FT4=18,00.
Przed transferem były sprawdzane-chlamydia,toxoplazmoza,cytomegalia,prolaktyna,tarczyca,biocenoza,szyjka czysta.
Bardzo proszę o poradę.
Był to pierwszy transfer mrozaczków.

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17271
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani
Jest szansa że macica oczyści sie sama Powodem tej sytuacji może byc nieprawidłowy rozwój cięzy ale czy to zarodek, czy implantacja to tego nie da się ustalić
Jacek Szamatowicz

Awatar użytkownika
a_b
Posty: 494
Rejestracja: 20 sie 2004 00:00

Post autor: a_b »

Panie Doktorze,
mija tydzień od odstawienia leków.Po jakim czasie mogę się spodziewać jakichkolwiek rekacji ze strony organizmu?
Bardzo się martwię tą ciszą. Jak długo można czekać {bezpiecznie?} na poronienie samoistne?
Po jakim czasie będzie konieczna ingerencja,wywołanie poronienia?
Bardzo boję się zabiegu...
nasz SYNUŚ dziękujemy n O v u m

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17271
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani
Krwawienie musi sie w końcu pojawić i najważniejsze jest to jak Pani sie czuje Jeżeli nie ma Pani dolegliwości to można czekać
Jacek Szamatowicz

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17271
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani
HCG trzeba sprawdzic w trakcie krwawienia a do drugiego transferu mozna przystąpic po uregulowaniu cyklu
Jacek Szamatowicz

Awatar użytkownika
a_b
Posty: 494
Rejestracja: 20 sie 2004 00:00

Post autor: a_b »

Panie Doktorze,
nie mam żadnych dolegliwości,czuję się dobrze.
Jeśli mogę-mam jeszcze pytanie odnośnie sprawdzania stężenia wartości bHCG.Kiedy powinno się sprawdzić spadek tego hormonu-czy teraz,kiedy się jeszcze nic nie dzieje,czy dopiero po wystapieniu krwawienia?
Lekarz u którego się konsultuję,powiedział,że warto to sprawdzić jeszcze teraz , a z tego co czytam na forum,to stężenie to kontroluje się najczęściej po wystąpieniu krwawienia.
Kiedy mogę najwcześniej przystąpić do drugiego transferu mrozaczków?
Bardzo dziękuję za pomoc.
nasz SYNUŚ dziękujemy n O v u m

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność - pytania do eksperta z Białegostoku”