FSH u mężczyzny

dr n. med. Jan Domitrz
Od 1989 roku pracuje w Zakładzie Endokrynologii Ginekologicznej AM w Białymstoku kierowanym przez dr hab. Sławomira Wołczyńskiego. Od 1991 roku jest członkiem Zespołu IVF ET kierowanego przez prof. Mariana Szamatowicza. Zajmuje się szeroko rozumianą medycyną rozrodu a w szczególności endokrynologią rozrodu oraz embriologią. Przyjaciel Naszego Bociana.

Prof. dr hab. Jacek Szamatowicz
Od 1990 roku pracuje w Klinice Ginekologii AM w Białymstoku kierownej przez prof. Mariana Szamatowicza. Od 1993 czynnie uczestniczy w pracach zespołu pozaustrojowego zapłodnienia. Tematem szczególnego zainteresowania jest medycyna rozrodu oraz endoskopia.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Atanazy
Posty: 16
Rejestracja: 07 lis 2007 01:00

FSH u mężczyzny

Post autor: Atanazy »

Szanowny Panie,
poziom FSH z 1997 r. to 8,5,w 2007 to 30,8,w obydwu przypadkach "plemników brak",czy,zważywszy na wynik I, powodem ich braku może być zahamowana spermatogeneza,czy to problem bardziej złożony,pozdrawiam

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17271
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani
Drugi wynik wskazuje że doszło do całkowitej degeneracji spermatogenezy i praktycznie znalezienie plemników w jadrzę będzie niemożliwe
Jacek Szamatowicz

Awatar użytkownika
Atanazy
Posty: 16
Rejestracja: 07 lis 2007 01:00

Post autor: Atanazy »

Szanowny Panie,
Co mogło stanowić przyczynę braku plemników przy fsh na poziomie 8,5;
W 1997 miałem 28 lat, czy jest możliwe by w tym wieku zachodził jeszcze proces spermatogenezy?
Co zaszło pomiędzy 1997 a 2007, że fsh osiągnęło tak wysoki poziom?
Czy w związku z powyższym widzi Pan jakieś szanse na odwrócenie tego procesu.
Dużo tych pytań nam się zrobiło ale zapewne domyśla się Pan, że to dla mnie niesłychanie istotne.

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17271
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani
Doszło do uszkodzenia nabłonka ale nie komórek produkujacych testosteron Potem degeneracja (szkliwienie jądra) postępował i w tej chwili są tam pewnie tylko komórki Sertoliego które nie produkuja teststerony stąd FSH wzrosło
Jacek Szamatowicz

Awatar użytkownika
angie82
Posty: 8
Rejestracja: 22 gru 2008 01:00

Post autor: angie82 »

Witam!
Maz robił badania nasienia i okazało sie ze jest 2,8mln w 1ml! równoczesnie zrobił FSH=14mIU/ml, a norma do 11,10; LH=3,10mIU/ml norma 0,8-7,6; prolaktyna+18,40ng/ml norma 2,50-17; testosteron 635ng/dl norma 262-1593! Urolog przypisał Clostilbegyt na 6 tygodni! po 6 tygodniach kuracji w ejakulacie stwierdzono pojedyncze plemniki co kilka pol widzenia zarówno ruchome jak i nieruchome! Maz powtórzył badania hormonów i FSH=10,30, prolaktyna=13,40 a testosteron=876!
Wyniki sie poprawiły ale nie ma plemników :cry: Czy jest szansa na to ze plemmniki sie pojawia? co sie stało ze nie ma plemników? jak długo to moze potrwac? Urolog, który przypisał Clo stwierdził ze nie spotkał sie wczesniej z taka sytuacja :( i mówił ze byc moze zmeczył sie nabłonek plemnikotwórczy! czy to mozliwe???

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17271
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani
nie rozumiem Plemniki sa ale jest ich mało i po Clo nie nalezy spodziewac sie cudów Wiecej nie będzie
jacek Szamatowicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność - pytania do eksperta z Białegostoku”