przeciwciała antykardioipinowe

dr n. med. Jan Domitrz
Od 1989 roku pracuje w Zakładzie Endokrynologii Ginekologicznej AM w Białymstoku kierowanym przez dr hab. Sławomira Wołczyńskiego. Od 1991 roku jest członkiem Zespołu IVF ET kierowanego przez prof. Mariana Szamatowicza. Zajmuje się szeroko rozumianą medycyną rozrodu a w szczególności endokrynologią rozrodu oraz embriologią. Przyjaciel Naszego Bociana.

Prof. dr hab. Jacek Szamatowicz
Od 1990 roku pracuje w Klinice Ginekologii AM w Białymstoku kierownej przez prof. Mariana Szamatowicza. Od 1993 czynnie uczestniczy w pracach zespołu pozaustrojowego zapłodnienia. Tematem szczególnego zainteresowania jest medycyna rozrodu oraz endoskopia.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beacze
Posty: 10
Rejestracja: 14 maja 2004 00:00

przeciwciała antykardioipinowe

Post autor: Beacze »

Panie Doktorze,

Mam przeciwciała kardiolipinowe klasy IgM 12,5 U/ml (podana norma: <10 ), a klasy IgG w normie 7,5 U/ml (podana norma: < 11).
7 lat temu chorowałam na małopłytkowośc autoimmunologiczną o ostrym przebiegu. W ciągu ostatniego roku poroniłam 2 ciąże w 9 tygodniu. Jednocześnie mam dwurożną macicę , która może być (współ) odpowiedzialna za poronienia.

Czy powyższe przekroczenie normy + przebyta małopłytkowość mogą Pana zdaniem powodować poronienia, czy analizować raczej inne przyczyny?

Dziekuje za pomoc,
Beata

Jan Domitrz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 15805
Rejestracja: 14 lut 2002 01:00

Re: przeciwciała antykardioipinowe

Post autor: Jan Domitrz »

Beacze pisze:Panie Doktorze,

Mam przeciwciała kardiolipinowe klasy IgM 12,5 U/ml (podana norma: <10 ), a klasy IgG w normie 7,5 U/ml (podana norma: < 11).
7 lat temu chorowałam na małopłytkowośc autoimmunologiczną o ostrym przebiegu. W ciągu ostatniego roku poroniłam 2 ciąże w 9 tygodniu. Jednocześnie mam dwurożną macicę , która może być (współ) odpowiedzialna za poronienia.

Czy powyższe przekroczenie normy + przebyta małopłytkowość mogą Pana zdaniem powodować poronienia, czy analizować raczej inne przyczyny?

Dziekuje za pomoc,
Beata
W takiej saytuacji wazne jest na jakiej wyskokosci wyatpaily poronienia ale problem mzoe byc złozony .. i myślę zę zastsowanie w atkiej syatucji aspiryny lub heparyny w ciązy nie będzie błedem. Z poważaniem JD

Awatar użytkownika
Beacze
Posty: 10
Rejestracja: 14 maja 2004 00:00

Post autor: Beacze »

Dziękuję za radę i dołaczam się do życzeń imieninowych
:flowers:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność - pytania do eksperta z Białegostoku”