wiek i wysokie FSH

dr n. med. Jan Domitrz
Od 1989 roku pracuje w Zakładzie Endokrynologii Ginekologicznej AM w Białymstoku kierowanym przez dr hab. Sławomira Wołczyńskiego. Od 1991 roku jest członkiem Zespołu IVF ET kierowanego przez prof. Mariana Szamatowicza. Zajmuje się szeroko rozumianą medycyną rozrodu a w szczególności endokrynologią rozrodu oraz embriologią. Przyjaciel Naszego Bociana.

Prof. dr hab. Jacek Szamatowicz
Od 1990 roku pracuje w Klinice Ginekologii AM w Białymstoku kierownej przez prof. Mariana Szamatowicza. Od 1993 czynnie uczestniczy w pracach zespołu pozaustrojowego zapłodnienia. Tematem szczególnego zainteresowania jest medycyna rozrodu oraz endoskopia.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność

Awatar użytkownika
elka
Posty: 46
Rejestracja: 26 sie 2002 00:00

wiek i wysokie FSH

Post autor: elka »

Szanowny Panie Doktorze!
Mam już 43 lata, mąż 40. Bardzo późno zdecydowaliśy się na założenie rodziny, więc nasz problem z niepłodnością wyniknął 5 lat temu. Czy mamy jeszcze jakiekolwiek szanse na własne dziecko?
Oto wyniki hormonów z ostatniego cyklu(bez hormonów):

norm
LH 3dc 6.88 1,1 -11,6
13 dc 4.20 17 - 77
FSH 3dc 13.6 2,8 - 11,3
13 dc 4.72 5,8 - 21,0
E2 3dc 260 0 - 587
13dc 227 124-1468
PROG 3dc 0,64 0,6 - 3,6
13 dc 40,4 1,5 - 5,5
PRL 3dc 225 40 - 530
13dc 347
TEST 3dc 0,79 0,7 - 5,0
13dc 1,7
T3 13dc 71,0 70,0 - 170,0
T4 78,4 45 - 125
TSH 3-gen 1,78 0,4 - 4,0

13 dnia cyklu był monitorowny pęchęrzyk- niezbyt kształtny 19 mm, po podaniu pregnylu 5000 jm nie pękł; taka sytuacja się niestety powtarza - w poprzednim cyklu pęcherzyk był bardzo duży i okrąglutki 30 mm już w 10 dc i też nie pękł- utworzył się torbiel.
Czy przy tak wysokim FSH na początku cyklu jest wogóle możliwa owulacja, może to nie są pęcherzki tylko torbiele, może niepotrzebnie się łudzę co miesiąc.
Co oznacza tak wysoki progesteron w środku cyklu?


Elka

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17270
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani,
Pani wiek sam mówi za siebie. Przy tych wynikach hormonalnych teoretycznie jest szansa na ciążę, kobiety starsze czasami zachodzą w ciążę bez zadnej interwencji. Natomiast trzeba sobie powiedzieć, że częstotliwość występowania ciąży jest zdecydowanie mniejsza niż u kobiet przed 35 rokiem życia. Pytanie? czy zdążycie wykorzystać waszą szansę? Jacek Szamatowicz

Awatar użytkownika
elka
Posty: 46
Rejestracja: 26 sie 2002 00:00

Post autor: elka »

Szanowny Panie Doktorze!
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź! Czekałam na nią z nadzieją- nadal się łudzę, pocieszył mnie Pan troszeczkę, że czasem cuda się zdarzają.
Wiem, iż mój wiek bardzo ogranicza nasze szanse, ciężko było mi się z tym pogodzić - zwłaszcza że nic mi nie dolega- zdrowa jestem jak ryba! tak ostatnio stwierdził lekarz internista.
Zdecydowaliśmy się na IVF - to już chyba nasza ostatnia szansa!
Co Pan Doktor sądzi o IVF na naturalnym cyklu? Przy wysokim FSH prawdobodobnie nie będzie możliwa stymulacja.
A może od razu zdecydować się na jajeczko od dawczyni - ze względu na mój wiek i te nie pękające pęcherzyki!

Elka

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17270
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani,
IVF w cyklu naturalnym mżna spróbować zawsze, ale jeżeli okaże się,że nia ma tam komórki to trzeba stymulować jajeczkowanie. Natomiast na dawczynię zawsze Pani ma czas. Jacek Szamatowicz

Awatar użytkownika
elka
Posty: 46
Rejestracja: 26 sie 2002 00:00

Post autor: elka »

Szanowny Panie Doktorze!
Przepraszam za tak długie miliczenie- tym serdeczniej pozdrawiam i dziękuję, raz jeszcze prosząc o radę i wsparcie!
Hormony w 2dc były zadziwiająco dobre - FSH 6,2 LH 6.1 ! urosly pęcherzyki - w prawym jajniku 21 -w lewym 25 po stymulacji 1/2 Clo, Po pregnylu ten większy pękł, ten mniejszy nie. Inseminacja zakończyła się niepowodzeniem. W tym cyklu 1dc FSH 3.1 - i torbiel 30 mm w prawym jajniku. Nadzieja na krótki protokół pogrzebana -i znowu to upiorne czekanie na następny cykl!
Panie Doktorze! Chciałabym wiedzieć czy torbiel powstała z powodu mojego wieku, czy może wynika ona ze stymulacji? Co to za stwór - ta/ten "torbiel" - spotkałam się jeszcze z określeniem cysta- czy to to samo? Czy są jakieś medyczne sposoby zapobiegania ich powstawaniu?
Jakie znaczenie ma zastosowanie w tym przypadku Luteiny, a jakie Orgamentilu?
E.

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17270
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani,
Jest to tak zwana "torbiel retencyjna", która powstała w wyniku stymulacji i jest to dość powszechne. Niestety musi Pani odczekać ten cykl chociaż mozna było tę torbiel spunktować i próbować normalnie jeszcze raz. Jacek Szamatowicz

Awatar użytkownika
elka
Posty: 46
Rejestracja: 26 sie 2002 00:00

Post autor: elka »

Szanowny Panie Doktorze!

Chciałabym dowiedzieć się wiecej o zastosowaniu orgametrilu - został on mi przepisany w momencie kiedy okazało się iż pojawiła się torbiel. Czy nie wpłynie to niekorzystnie -gdyby FSH było w normie chcielibysmy w tym cyklu podejść do IFV.
Dziękuję za odpowiedź. E.

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17270
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Orgametril jest lekiem rutynowo stosowanym w celu wygaszenia czynności jajników, szczególnie jeżeli spowodowały one wystapienie torbieli. Nie wpłynie on niekorzystnie na program IVF a moze nawet doporowadzić do lepszej odpowiedzi jajników. Jacek Szamatowicz

Awatar użytkownika
elka
Posty: 46
Rejestracja: 26 sie 2002 00:00

Post autor: elka »

Serdecznie dziekuję za tak szybką odpowiedź!
Już nie muszę się tak bardzo martwić; bałam się że torbielki znowu uniemozliwią rozpoczęcie procedury IVF, a cały czas się boję co zawierają moje pęcherzyki - czy nie są puste? Nie mam zbyt wiele czasu, obawiam się iż nawet mam już bardzo małe szanse ciążę - ze względu na wiek!
Pozdrawiam!
E.

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17270
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani
Życze wszystkiego dobrego i trzymam kciuki
Jacek Szamatowicz

Awatar użytkownika
elka
Posty: 46
Rejestracja: 26 sie 2002 00:00

Post autor: elka »

Szanowny Panie Doktorze!
Przepraszam, że znowu marudzę... Ale jest Pan jedynym lekarzem, który udziela informacji w przystępny sposób! nie faszerując naukowym slangiem i znosząc cierpliwnie zapewne wielokrotnie powtarzające się pytania.
Nadal łykam orgametril - teraz już 2 tabl dz - torbiel 3cm nadal się utrzymuje co widać było na USG! (19dc).
Bardzo proszę o informację w jakim czasie po odstawieniu orgametrilu pojawić się może miesiączka, niepokoję się iż 1dc wypadnie w czasie świątecznym i stracę szansę na stymulację w tym cyklu!
Czy nie należałoby wczesniej zrobić punkcję tej upartej "torbieli"?

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17270
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani,
Mieisączka powinna wystąpić 3-5 dnipo odstawieniu orgametrilu, a torbiel trzba po prostu spunktować i rozpocząć stymulację. Jacek Szamatowicz

Awatar użytkownika
elka
Posty: 46
Rejestracja: 26 sie 2002 00:00

Post autor: elka »

Szanowny Panie Doktorze!
Torbiel zniknęła, ale FSH w 2 dc skoczyło do 18.4 - na razie jeszcze się nie pozbierałam... Trochę podejrzewam o to orgametril- czy słusznie?Muszę podjąć decyzję - czy podjąć stymulację Clo 1/2 i jeśli urosną pęchęrzyki zrobić punkcję czy zaniechać w tym cyklu jakichkolwiek działań, i poczekać na "lepsze" FSH .
Proszę o radę
E.

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17270
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani,
Nie wiązałbym wysokiego FSH z Orgametrilem, ale dziwne, ze tak szybko wzrósł z miesiąca na miesiąc. Pani nie ma za duzo czasu ja na Pani miejscu przyjąłbym CLO i nie przejmował się jeżeli urosną tarbiele bo sama Panie widzi, ze znikają, anuż może dojdzie do ciąży.... Jacek Szamatowicz

Awatar użytkownika
elka
Posty: 46
Rejestracja: 26 sie 2002 00:00

Post autor: elka »

Szanowny Panie Doktorze! Jest Pan Kochany! Dziękuję za tak szybką odpowieź. Rozwiał Pan moje wątpliwości. Jutro łykam Clo i zobaczymy co urośnie...
E.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność - pytania do eksperta z Białegostoku”