wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

dr n.med. Tomasz Zbroch
Pracuje w Klinice Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej UM w Białymstoku. Poza problemami kluczowymi dla medycyny rozrodu i endokrynlogii ginekologicznej zainteresowania zawodowe skupia na problemach ciąży po technikach medycznych wspomagających zachodzenie w ciążę (AIH, IVF/ICSI) i diagnostyce prenatalnej. Posiada certyfikat ultrasonografii płodu Fundacji Medycyny Płodu w Londynie (FMF).

Moderator: Osoby zatwierdzające - ciąża po leczeniu

kalae
Posty: 2
Rejestracja: 30 lip 2015 22:37

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: kalae »

Dzień dobry.
Jestem w 8 tygodniu ciąży, moje tsh wyniosło 3,760 µIU/ml (0,270-4,200)

Poprzednie badanie wykonywałam w marcu wtedy tsh wynosiło 3,210 µIU/ml (0,270- 4,200), natomiast FT3 2,75 pg/ml (2,00 4,40), FT4 1,33 ng/dl (0,93-1,70).

Marcowe badania konsultowałam z internistą powiedział, że jest w normie i wszystko jest dobrze.
Obecne badanie zlecił mi ginekolog uznał, że mam niedoczynność i zalecił euthyrox w najniższej dawce i badanie ponowne za 3 tygodnie. Tak się zastanawiam czy to konieczne, skoro tsh jednak mieści się w normie, choć lekarz powiedział, że w ciąży należy mieć do 2,5 tsh.
Proszę także o informację bo nie zapytałam lekarza czy euthyrox w dniu badania należy brać?

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1140
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Tomasz Zbroch »

Pogląd położniczy trochę równi się w tym wypadku od internistycznego i norma jest tu pojęciem względnym,
Przyjęcie tabletki nie ma wpływu na wynik.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

mrowencja31
Posty: 1
Rejestracja: 15 lut 2016 23:17

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: mrowencja31 »

Witam
W grudniu robiłam badania tsh wyszły 0.588 uIU/ml przy normie 0.270 - 4.20 udało się zajść w ciążę. Dzisiejsze wyniki to już 20,56 przy tej samej normie (9 t.c.) przy dawce 37.5 eutyrox. Czy mogło tak skoczyć tsh w ciąży w ciągu dwóch miesięcy?

-- 16 lut 2016 10:23 --

Tsh 20,56
Ft4 13,09 przy normach 12-22
co zrobić.

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1140
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Tomasz Zbroch »

Trudno mi ingerować w zalecenia Pani lekarza, wydaje mi się że bezwzględnych wskazań do interwencji nie ma.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

rewela27
Posty: 1
Rejestracja: 16 mar 2016 21:57

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: rewela27 »

Witam. Poprzednie moje wyniki to
tsh 3,2 norma (034-5,6)
ft4 0,67 norma (0,48-0,95)

obecnie jestem w 26 tyg ciąży i po 5 tyg brania letrox75 wyniki mam następujące
tsh 3,3
ft4 1,75

Proszę o pomoc czy powinnam obniżyć sobie dawkę leku? czy takie wyniki mogą zaszkodzić mojemu maleństwu?

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1140
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Tomasz Zbroch »

Wyniki są prawidłowe.
PS warto umieszczać zakres referencyjny laboratorium !
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

Alecixs
Posty: 1
Rejestracja: 18 mar 2016 14:09

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Alecixs »

Jestem w pierwszej ciąży , leczę się na niedoczynność tarczycy 6 lat. Jestem w 14 tyg ciąży i robiłam wyniki i wyszły takie : TSH:4.19 , FT4: 16.53 .. Czy to są w porządku wyniki ? :-D

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1140
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Tomasz Zbroch »

To zależy od założeń terapeutycznych Pani lekarza prowadzącego, jakie poziomy dla Pani w kolejnych tygodniach ciąży uznał za prawidłowe.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

Fruzia86
Posty: 28
Rejestracja: 14 mar 2016 20:37

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Fruzia86 »

Witam panie doktorze,

za kilka dni podejdę do pierwszego transferu.
Cierpię na Hashimoto i wyniki tarczycy wyglądają następująco:TSH 0,9400 uIU/ml, FT3 5,76pmol/l, FT4 17,51 pmol/l a aTPO wynosi 51,02 IU/ml. Najbardziej martwi mnie wynik aTPO. Co Pan sądzi o wynikach?

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1140
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Tomasz Zbroch »

Nie jestem w stanie interpretować samych wartości bezwględnych, proszę o ścisły kontakt ze swoim endokrynologiem co umożliwi mu całościową ocenę.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

topek_78
Posty: 1
Rejestracja: 12 maja 2016 16:29

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: topek_78 »

Witam Panie doktorze,
Moja zona jest w 12 tygodniu ciazy. Wlasnie odebrala wyniki badan TSH i wynosza one:
TSH 3.7mIU/L (norma: 0.27 - 4.2)
FT4 18pmol/L (norma: 12 - 22)

Zona ma Hashimoto i bierze eltroxin w ilosci 150mg dziennie. Wszedzie czytam, ze norma TSH dla pierwszego trymestru to max 2.5mIU/L - czy mamy sie martwic tym podwyzszonym poziomem TSH i zwiekszyc dawke? Czy taki wynik moze miec jakis wplyw na rozwoj dziecka?

Przed ciaza zona miala TSH na poziomie 1.9mIU/L, a 2 tygodnie po transferze poziom ten zwiekszyl sie do 4.7mIU/L i udalo sie go zbic do obecnego poziomu przez podniesienie dawki leku do 150. Czy konieczna jest wizyta u endokrynologa lub jakies dodatkowe badania dziecka? Przyznaje, ze troche sie martwie.

Dziekuje uprzejmie za odpowiedz.

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1140
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Tomasz Zbroch »

Wyniki wydają się być prawidłowe
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

Joanna58
Posty: 1
Rejestracja: 13 cze 2016 16:39

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Joanna58 »

Witam proszę o odp na pytanie czy te wyniki są odpowiednie dla 5 tyg ciąży

8 czerwiec

Tsh 2.19 norma do 4.2
Ft4 1.49 norma do 1.60


13 czerwca

Tsh 1.33 norma do 4.2

Ft4 1.57 norma do 1.60


Czy Ft4 nie powinno budzić niepokoju.

2 miesiące temu poronilam tsh wtedy wynosiło 1.13. Teraz jestem ponownie w ciąży dlatego się martwię.

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1140
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Tomasz Zbroch »

Wyniki nie budzą zastrzeżeń.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

Awatar użytkownika
matyldziostwo
Posty: 1
Rejestracja: 20 sty 2004 01:00

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: matyldziostwo »

Mam pytanie o hormony. Nurtujące mnie to od kiedy dowiedziałam się o enzymnie dejodynazie - z tego co wyczytałam są 3 rodzaje tego enzymu, w tym specjalna wytwarzana przez łożysko (D3), stąd wzięło się moje pytanie czy płód potrzebuje w takim razie ft4 aby sam je przerobić na ft3 czy wykorzystuje ft3 przerobione rzez dejodynazę D1 matki?
ps. jestem we wczesnej ciąży i mam hashimoto (FT4 górna granica normy, Ft3 dolna... dlatego tak się zastanawiam...)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciąża po leczeniu niepłodności - pytania do eksperta”