sens badania przeciwcial przy wynikach tarczycy w normie

dr n. med. Jan Domitrz
Od 1989 roku pracuje w Zakładzie Endokrynologii Ginekologicznej AM w Białymstoku kierowanym przez dr hab. Sławomira Wołczyńskiego. Od 1991 roku jest członkiem Zespołu IVF ET kierowanego przez prof. Mariana Szamatowicza. Zajmuje się szeroko rozumianą medycyną rozrodu a w szczególności endokrynologią rozrodu oraz embriologią. Przyjaciel Naszego Bociana.

Prof. dr hab. Jacek Szamatowicz
Od 1990 roku pracuje w Klinice Ginekologii AM w Białymstoku kierownej przez prof. Mariana Szamatowicza. Od 1993 czynnie uczestniczy w pracach zespołu pozaustrojowego zapłodnienia. Tematem szczególnego zainteresowania jest medycyna rozrodu oraz endoskopia.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność

ODPOWIEDZ
loni
Mateczka
Mateczka
Posty: 3574
Rejestracja: 05 wrz 2008 00:00

sens badania przeciwcial przy wynikach tarczycy w normie

Post autor: loni »

Szanowny Panie doktorze!

Mam prośbę o interpretację moich wyników badań w odniesieniu do objawów i wykluczenie choroby tarczycy. Pamiętam, że jeszcze w szkole podstawowej chodziłam do endokrynologa i mgliście pamiętam, że chyba zażywałam jod, ale niestety niewiele pozostało w mojej pamięci z tego okresu. Powodem wizyt było ciągłe marznięcie, co bardzo dokucza mi do tej pory. Dużo mocniej od innych odczuwam zimno, bardzo szybko marznę i wiecznie chodzę ubrana jak "eskimos", co niewiele mi pomaga niestety.
Zrobiłam badanie hormonów tarczycy, które wydają się być w normie:

TSH 3-generacja (XII.2007) - 1,33 uIU/mL (0,4-4,0)
TSH (V.2009)- 2,23 uIU/ml (0,27-4,20)
ft 3 - 3,05 pg/ml (2,0-4,4)
ft 4 - 1,32 ng/dl (0,93-1,70)

Czy powinnam jeszcze poszerzyć diagnostykę o badanie przeciwciał tarczycowych, bardzo prosze o radę.

... po 10 latach walki poznaliśmy nowy wymiar Miłości - SYNEK :loving:



Jan Domitrz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 15805
Rejestracja: 14 lut 2002 01:00

Post autor: Jan Domitrz »

wyniki są ok nie wymagają dalszej diagnozy Z powazaniem JD

loni
Mateczka
Mateczka
Posty: 3574
Rejestracja: 05 wrz 2008 00:00

Post autor: loni »

Cieszę się w takim razie. Dziękuję za odpowiedź!

... po 10 latach walki poznaliśmy nowy wymiar Miłości - SYNEK :loving:



ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność - pytania do eksperta z Białegostoku”