diagnostyka chorób TARCZYCY (cz.II)

Forum poświęcone wymianie doświadczeń na temat diagnostyki niepłodności: badania i ich wyniki, zabiegi, leki (działanie, skutki uboczne); metody wspomaganego rozrodu - IUI, IVF, ICSI.

Moderator: Moderatorzy jak się leczyć

Awatar użytkownika
idka20
Posty: 47
Rejestracja: 10 paź 2008 00:00

Post autor: idka20 »

witam serdecznie. Ostatnio byłam na kontroli u ginka i zalecił ponowne wykonanie badania tsh, a dodatkowo ft 3 i ft4. Prosiłabym o interpretację.
tsh 3,880 [0.27 - 4.2]
ft4 1,220 [0.932 - 1.71]
ft3 4,640 [3.95 - 6.8]
anty-TPO <5.00 [0 - 34]

Prawie dwa miesiące temu robiłam samo tsh i wynosiło 4,15 - według norm z laboratorium w normie było. Potem miałam laparoskopię i po niej minimalny spadek. Czy moje wyniki mogą wskazywać na niedoczynność? z góry dziękuję za odp! Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
cicha26
Posty: 272
Rejestracja: 19 cze 2008 00:00

Post autor: cicha26 »

idka20 a starasz sie o dzidzie? jezeli tak to tsh powinno byc nizsze, zglos sie do endokrynologa mozesz miec niedoczynnosc?[treść wymoderowano]
pco???? niedoczynność tarczycy
starania od II 08
VIII 08 laparoskopia
Aniołek XI 08
Provita + endokrynolog

Awatar użytkownika
yet
Posty: 14
Rejestracja: 10 lut 2009 01:00

Post autor: yet »

Proszę kogoś o interpretację wyników horm. tarczycy:
TSH 3,48 ulU/ml (norma: 0,27-4,2)
TT3 (to podobno nie to samo co fT3) 1,94 nmol/l (norma:1,3-3,1)
TT4 96,9 nmol/l (norma: 66-181)
ATPO 15,4 U/ml (norma: 0,0-34,0)
ATG 63,66 IU/ml (norma:0,0-115,0)

Boję się, że TSH- ZA WYSOKIE! (ale byłam dziś u nieznanego mi endokryn.- powiedział, że nie ma podstaw do podania leków (!)- wyniki w normie (mówiłam oczywiście o staraniach o ciążę), kazał jeszcze zrobić fT4 i test PRL/MCP (test prolaktyny i jej wzrostu)- i jak tu będą odchylenia od normy- poda leki). Nie wiem, co robić..śzkoda mi czasu..przygotowuję się do IVF

Awatar użytkownika
pumaa
Posty: 8
Rejestracja: 14 mar 2009 01:00

Post autor: pumaa »

hej dziewczyny.

ostatnio robiłam TSH i wynik to 4,18 norma : ( 0,27 - 4,20 ), taki skok nastapił po ponad 2 tyg.... wcześniej moje wyniki wygladały znacznie inaczej. Co może być przyczyną takiego skoku? Nadmieniam, iż nie jestem w ciąży.

Awatar użytkownika
betinka76
Posty: 98
Rejestracja: 16 mar 2009 01:00

Post autor: betinka76 »

Dziewczyny - jak myślicie? Dziś mam 46 dc, czekam i czekam na@, a tu nic. Cały czas zastanawiam się co mogło wpłynąć na opóźnienie @. Wcześniej miałam je w miarę regularnie. Od m-ca zażywam zwiększoną dawkę Euthyrox50. Wiem że szczegółow dowiem sie pewnie na najbliższej wizycie u endo, ale czy któraś z Was tak miała? I kiedy przyszedł @? Wcześniej - przed zażywaniem leków na niedoczynność z terminami @ było ok
Oluś ur.26.06.2010 w 33 tyg - w serduchu dużo miejsca.....dla rodzeństwa, w planie adopcja❤

Awatar użytkownika
Lete
Posty: 409
Rejestracja: 27 lut 2009 01:00

Post autor: Lete »

Jak zaczęłam brac Letrox tez mi sie cykl wydłużył do 31dni. Ale to byl pierwszy cykl podczas leczenia, nie wiem jak bedzie wyglądało to potem. A ciążę wykluczyłaś?

Awatar użytkownika
betinka76
Posty: 98
Rejestracja: 16 mar 2009 01:00

Post autor: betinka76 »

Lete - ciążę wykluczyłam, bo musimy z mężęm korzystać z dawcy. Jestem po nieudanym ICSI w lutym. Dwa tygodnie później dostałam@, potem czekałam miesiąc później, a tu nic... i tak to trwa aż do dziś. Czekam i czekam. Już się martwię. Ale na szczęście w środę po świętach mam wizytę u endo. Może moje zażywanie Euthyrox50 (teraz większej dawki) i niedobór hormonu tarczycy spowodował rozregulowanie mojej gospodarki hormonalnej odpowiedzialnej za @. Ostatni mój wynik był lepszy niż poprzedni, tzn TSH 2,9 (norma 0,4-4,00), FT4 0,95 (norma 0,8-1,9). Ale ciągle FT4 ma b. niski poziom. Nie wiem, to tylko moje domysły..
Oluś ur.26.06.2010 w 33 tyg - w serduchu dużo miejsca.....dla rodzeństwa, w planie adopcja❤

Awatar użytkownika
Asia1977
Posty: 866
Rejestracja: 09 wrz 2006 00:00

Post autor: Asia1977 »

Czesc dziewczyny. Moze Wy mi pomożecie.
w luty 2009 miałam robione badania tarczycy w labo w Gdańsku oto one:
TSH 1,08 mlU/l (0,4-4,0)
Anty-TPO 183 lU/ml (0-35)
FT3 5,03 pmol/l (4-8,3)
FT4 15,83 pmol/l (9-20)
anty-TG 90 U/ml (0-60)

Z wynikami byłam u endokrynologa, pani dr stwierdziła, ze narazie nie ma czym sie martwić, ale ze względu na fakt, iż przygotowuję sie do ivf dała mi skierowanie na TSH, ATPO i usg, które miałam zrobić po 6 tyg. Badania wykonałam w ubiegłym tyg. w labo w Bydgoszczy i dlatego są inne jednostki i normy. to mnie trochę martwi, gdyż wszystko wygląda inaczej
Oto badania:
TSH 0,275 ulU/mL (0,35-5,50)
Anty-TPO 34,4 U/ml (0-78

Wynik usg: "tarczyca o nieco niejednorodnej strukturze. Lewy płat bez ewidentnych zmian ogniskowych. W płacie prawym 3 hipoechogeniczne guzki ok 5 mm, na granicy cieśni i prawego płata 2 hipoechogeniczne obszary, bez przepływów w CD ok. 7x3 mm i 5x3 mm - torbielki? Prawy płat 67,6mm, lewy 60,0mm"

Wizytę u endo mam 17.04 a te badania nie dają mi spokoju
Tę walkę wygrywa niepłodność :(
Crio VIII.10 :(
ICSI IX.09 nieudane
Mutacja Leiden;kriotypy-ok;ANA(-)
2 iui/nieudane INVICTA
IX.05(bc),IX.08(6t),IV.09(bc)moje Aniołki
Czekamy na Ciebie maluszku od VII.2005

Awatar użytkownika
Asia1977
Posty: 866
Rejestracja: 09 wrz 2006 00:00

Post autor: Asia1977 »

Dagmara_2016czy można brać selen tak na własną rękę?? Chyba powinnam zapytać lekarza czy to czasem mi nie zaszkodzi :roll:
Tę walkę wygrywa niepłodność :(
Crio VIII.10 :(
ICSI IX.09 nieudane
Mutacja Leiden;kriotypy-ok;ANA(-)
2 iui/nieudane INVICTA
IX.05(bc),IX.08(6t),IV.09(bc)moje Aniołki
Czekamy na Ciebie maluszku od VII.2005

Awatar użytkownika
cytrus
Posty: 103
Rejestracja: 16 kwie 2009 00:00

Post autor: cytrus »

pytanie mam ;) przy normie do 115, anty-TG moje wynosi 156,9 IU/ml... czyli generalnie dodatni. czy mogę w tym upatrywać ew. przyczyny poronień nawracających? czy przeciwciała te mają na tyle duże znaczenie, że powinnam się z tym udać do jakiegoś endo i próbować to wyrównać? pozostałe wyniki związane z hormonami tarczycy są w porządku
styczeń 2007 puste jajeczko płodowe 5t
październik 2007 c. biochem. 6tydz
lipiec 2008 c. biochem. 6tydz
przyczyny - ?
12.X.2009 betka 1288 mlU/ml
duphaston, clexane
NADZIEJA
FILIP kopaczobokser mały ;) tp 18.06. :)))

Awatar użytkownika
cicha26
Posty: 272
Rejestracja: 19 cze 2008 00:00

Post autor: cicha26 »

cytrus a jakie masz anty tpo??? robilas usg tarczycy??? zdjagnozowano u Cioebie moze hoszimoto????

ja tez jedna ciaze poronilam- puste jajo plodowe, ale dopiero pozniej wyszlo, ze mam niedoczynnosc tarczycy i ginka w klinice powiedziala, ze to mogla byc przyczyna, ze ciaza obumarla tym bardziej, ze tarczyca nie byla leczona...... dlatego teraz przed i w trakcie ciazy bede pod stala kontrola endo, Tobie tez radze isc chociazby na konsultacje, ale zrob przed wizyta usg tarczycy!!!!!!!
pco???? niedoczynność tarczycy
starania od II 08
VIII 08 laparoskopia
Aniołek XI 08
Provita + endokrynolog

Awatar użytkownika
cytrus
Posty: 103
Rejestracja: 16 kwie 2009 00:00

Post autor: cytrus »

anty TPO mam niziutkie 3,6 (norma 0-34), usg tarczycy nie robiłam, bo byłam z tym wynikiem u 2 ginów i żaden z nich nie przywiązał wagi do tych dodatnich anty TG, są no są, ale nic nie kazali mi z tym robić..
cicha, który wynik wskazał u Cię niedoczynność?
treść wymoderowano
styczeń 2007 puste jajeczko płodowe 5t
październik 2007 c. biochem. 6tydz
lipiec 2008 c. biochem. 6tydz
przyczyny - ?
12.X.2009 betka 1288 mlU/ml
duphaston, clexane
NADZIEJA
FILIP kopaczobokser mały ;) tp 18.06. :)))

Awatar użytkownika
cicha26
Posty: 272
Rejestracja: 19 cze 2008 00:00

Post autor: cicha26 »

cytrus treść wymoderowano
mi niedoczynnosc wskazalo tsh mialam powyzej 3 i ft3 ponizej normy. ja anty tpo mam w normie, ale anty tg nie robilam, bo endo powiedziala, ze nie mam guzkow na usg, wiec nie musze.....
ja mysle, ze jezeli w twoim przypadku zdarzylo sie juz kilka ciaz, ktorych nie donosilas to lepeiej zapisz sie do kliniki lud bardzo dobrego gina i koniecznie idz do endokrynologa, lepeij huhac na zimne!!!!!!! tylko lepiej przed wizyta u endo zrob usg tarczycy, by Cie nie odeslal z powrotem i znow na koleja wizyte bedziesz placic!! moze sie okarze, ze to nie tarczyca jest problemem, ale lepiej sie o tym dowiedziec teraz niz bedzie za pozno- tak jak ja sie dowiedzaialam, potem czlowiek sam jest zly na siebie, ze nie dopilnowal, ale przeciez to nie moja wina, ze nikt mnie nie skierowal na badania!!!!1
pco???? niedoczynność tarczycy
starania od II 08
VIII 08 laparoskopia
Aniołek XI 08
Provita + endokrynolog

Awatar użytkownika
cicha26
Posty: 272
Rejestracja: 19 cze 2008 00:00

Post autor: cicha26 »

dziewczyny mam pytanko, czy ktorejs zdarzylo sie wczesne obumarcie zarodka przy leczonej niedoczynnosci ???? mam pewne obawy, wlasnie zaczal sie moj pierwszy cykl staran po lyzzeczkowaniu i mam obawy, zeby sytuacja sie nie powtorzyla, dodam, ze w poprzedniej ciazy nie wiedzialam ze mam niedoczynnosc, ale teraz sie juz lecze....
pco???? niedoczynność tarczycy
starania od II 08
VIII 08 laparoskopia
Aniołek XI 08
Provita + endokrynolog

Awatar użytkownika
balbina07
Mateczka
Mateczka
Posty: 11565
Rejestracja: 14 paź 2006 00:00

Post autor: balbina07 »

cicha26w cyklu poł yżeczkowaniu nie nalezy się starać.Najwcześniej po cyklu przerwy, częśc lekarzy zaleca 3 cykle przerwy.Musisz pamiętać o tym że śluzówka dopiero co przeszła zabieg i jej ponowne narośnięcie moze być trudne, co oznacza ze będzie za cienka, zarodek zaimplantuje się źle lub wcale i dojdzie do kolejnego niepowodzenia.
Radziłabym najpierw wyregulować hormony tarczycy i sprawdić p/ciała tarczycowe.
Niepłodność boli. Porozmawiajmy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak się leczyć?”