jakie kolejne badania?

Lek. med. Ewa Gojan
niezależny lekarz, pracujący w różnych formach zatrudnienia, kiedyś w szpitalu, obecnie w lecznictwie otwartym. Specjalizuje się w ginekologii i położnictwie od 1988 r. ( I stopień specjalizacji uzyskała w 1995r., a II stopień w 2000r.)

Moderator: Osoby zatwierdzające - przed inseminacją i in vitro

Zablokowany
PaulinaGawełek
Posty: 1
Rejestracja: 20 lis 2016 19:03

jakie kolejne badania?

Post autor: PaulinaGawełek »

Witam, staramy się z narzeczonym od 17 cykli.
Brałam luteinę a potem duphaston. Odstawiłam, bo przez 6 miesięcy nie pomógł.
Badania nasienia zrobione:
-okres abstynencji : 4dni
-objętość 4.5 (norma >=1.5 ml)
-barwa: prawidłowa
-lepkość: zwiększona (norma prawidłowa...) -coś jest nie tak?
-czas upłynnienia: 70 min (norma-<60 min)
-pH: 8.1 (>=7,2)
-koncentracja plemników: 25.5 mln/ml (norma: >=15 mln/ml)
-aglutynacja: - (norma: -)
-ilość plemników w ejakulacie: 114.8 (norma: >=39 mln)
-ruch postępowy: 60 (norma: >=32%)
-ruch niepostępowy: 6
-ogólny % ruchliwych: 66 (norma: >=40%)
-brak ruchu: 34%
-plemniki żywe 83% (norma: >=58%)
-plemniki martwe 17%

Moje badania: mam niedoczynność tarczycy -leczona
badania robione w 3dc
-prolaktyna 11.55 (4.79-23.3)
-estriadol 179.5 (45,4-854)
-FSH 7.91 (3.5-12.5)
-LH 9.77 (2.4-12.6)
-progesteron 0.12 (0.057-0.893)
-testosteron 0.182 (0.084-0.481)

Tsh różne ale w normie. Morfologia prawidłowa.
ft3 2.62 (1.71-3.71)
ft4 1.00 (0.70-1.48)
toxoplazmoza gondii - przeciwciała igG 0.10 - wynik ujemny
-II- -IgM 0.070 - wynik ujemny
przeciwciała anty HCV niereaktywny
cytologia okej


Co robić dalej? Myślę aby zrobić badanie rezerwy jajnikowej i drożność jajowodów. Żaden ginekolog nie potrafi nawet sprawdzić czy mam owulację. Muszę od razu zgłaszać się do kliniki niepłodności? Zostawię tam miliony ...
Dodam tylko że mam 21 lat. Brałam pigułki antykoncepcyjne 1.5 roku.

Ewa Gojan
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1202
Rejestracja: 14 paź 2012 16:05

Re: jakie kolejne badania?

Post autor: Ewa Gojan »

Myślę, że diagnostykę ultrasonograficzną cyklu można zrobić- niestety w ramach nfz Pani może to wykonać tylko w poradni przyszpitalnej.

Zablokowany

Wróć do „Niepłodność dla początkujących - diagnostyka i leczenie z wyłączeniem IUI /IVF”