Pierwsza IUI- kiedy
Moderator: Osoby zatwierdzające - przed inseminacją i in vitro
-
Pierwsza IUI- kiedy
Witam, mam takie pytanie. Tzn. bardziej chciałam się poradzić. Byłam dziś na USG dr. stwierdził, że jest tylko jeden dominujący pęcherzyk który ma 15mm. Zlecił zrobienie zastrzyku w sobotę po południu a w poniedziałek o 9 rano mam mieć IUI.
Czy według Pana zastrzyk nie będzie podany za wcześnie. Ile powinien być podany godzin przed zabiegiem? Nawet nie zlecił kolejnego usg żeby zobaczyć czy w ogóle cokolwiek urośnie jeszcze. Jutro idę na kolejne usg do innego dr. żeby skontrolować jak ma się sytuacja. Dodam że dziś mam 13dc i pęcherzyk 15mm. Stymulowana byłam clostilbegyt 1/2 od 4-8 i zastrzyki fostimon 3,5,7,9 .
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Dodam jeszcze, że nie zabezpieczamy się już 3lata. U męża były obniżone parametry nasienia ale po zabiegu usunięcia żylaków powrózka nasiennego wyniki są dobre. U mnie hsg - oba drożne. Mam nieregularne miesiączki ale przy stymulacji i duphastonie mają średnio 30dni. Również mam stwierdzone PCOS. Miałam podwyższoną prolaktynę ale biorę bromergon i jest już w normie. Reszta hormonów również ok. Czy myśli Pani że IUI nam pomoże?
Czy według Pana zastrzyk nie będzie podany za wcześnie. Ile powinien być podany godzin przed zabiegiem? Nawet nie zlecił kolejnego usg żeby zobaczyć czy w ogóle cokolwiek urośnie jeszcze. Jutro idę na kolejne usg do innego dr. żeby skontrolować jak ma się sytuacja. Dodam że dziś mam 13dc i pęcherzyk 15mm. Stymulowana byłam clostilbegyt 1/2 od 4-8 i zastrzyki fostimon 3,5,7,9 .
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Dodam jeszcze, że nie zabezpieczamy się już 3lata. U męża były obniżone parametry nasienia ale po zabiegu usunięcia żylaków powrózka nasiennego wyniki są dobre. U mnie hsg - oba drożne. Mam nieregularne miesiączki ale przy stymulacji i duphastonie mają średnio 30dni. Również mam stwierdzone PCOS. Miałam podwyższoną prolaktynę ale biorę bromergon i jest już w normie. Reszta hormonów również ok. Czy myśli Pani że IUI nam pomoże?
-
- Ekspert Bociana
Re: Pierwsza IUI- kiedy
To nie są decyzje do podejmowania na forum, tu się nie leczy -natomiast faktycznie można było zrobić jeszcze jedno usg, ale przed zastrzykiem. Laparoskopia dobrze żeby była.
-
Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że to nie decyzja do podjęcia forumowo ale chciałam tylko znać Pani zdanie
Niestety IUI się nie udało, wczoraj dostałam miesiączki. Myślę, że IUI było wykonane na zbyt małym pęcherzyku, za wcześnie i do tego może dojść że lewy jajowód jest niedrożny. 29-go mam wizytę w sprawie kwalifikacji do laparoskopii

Niestety IUI się nie udało, wczoraj dostałam miesiączki. Myślę, że IUI było wykonane na zbyt małym pęcherzyku, za wcześnie i do tego może dojść że lewy jajowód jest niedrożny. 29-go mam wizytę w sprawie kwalifikacji do laparoskopii
-
- Ekspert Bociana
Dlaczego niedrożny jak w HSG są oba drożne? Laparoskopia nie zaszkodzi , ale pytanie czy nie zrobić in vitro.
-
Powiem szczerze, że nie wiem skąd taka diagnoza ale ginekolog po zdjęciu z HSG stwierdził, że lewy jest niedrożny że kontrast nie przeszedł. :/ A moja ginekolog wykonująca mówiła HSG że wydawało jej się że kontrast przeszedł. Myślimy o in vitro jednak chcieliśmy spróbować laparoskopii. Myśli Pani, że może ona pomóc. Może po laparoskopii IUI by pomogła? In vitro to dla nas ostateczność
-
- Ekspert Bociana
Jak się robi inseminacje to trzeba mieć pewność, że jajowody są drożne- a laparoskopia na to pytanie odpowie o ile będzie wykonana wraz z drożnością jajowodów.
-
Witam, jestem już po laparoskopii z histeroskopia.
Macica prawidlowej wielkosci I ksztaltu, w ulozeniu obijetnym, bez zmian mikroskopowo podejrzanych. Sluzowki gladkie lsniace, jajniki, jajowody uwidoczniono na calej dlugosci, strzepki wolne, jajnik po stronie prawej I lewej prawidlowej wielkosci ksztaltu I polozenia , makroskopowo niepodejrzany. Podano kontrast . Stwierdzono swobodny wyplyw-jajowody drozne.
Histeroskopia: 'przesondowano kanal.szyjki I jame macicy stwierdzajac dlugosc jamy macicy wraz z dlugoscia kanalu szyjki 7cm. Poszerzono kanal szyjki macicy do nr 6,5. Nie natrafiajac na trudnosci. Stwiwrdzono prawidlowy ksztalt I obrysy jamy macicy. Uwidoczniono oba ujscia jajowodow. Jama.macicy symetryczna a obrysy wewnetrzne gladkie.
Co Pani o tym sadzi? Moglabym.prosic o.interpretacje?
Wnioskuje ze jest wszystko ok wiec skad brak ciazy?
Dr. Zaproponowal in vitro w kolejnym cyklu stwierdzajac ze IUI nie ma sensu przy pcos.
Pani tez uwaza ze po 6cyklach stymulowanych I braku ciazy nie ms co zwlekac I in.vitro?
Ciagle mam nadzieje ze moze teraz po operacji.by sie udalo . W sumie mielismy tylko.jedna IUI I to.robiona poomacku. Nie wiem już co robic...
Macica prawidlowej wielkosci I ksztaltu, w ulozeniu obijetnym, bez zmian mikroskopowo podejrzanych. Sluzowki gladkie lsniace, jajniki, jajowody uwidoczniono na calej dlugosci, strzepki wolne, jajnik po stronie prawej I lewej prawidlowej wielkosci ksztaltu I polozenia , makroskopowo niepodejrzany. Podano kontrast . Stwierdzono swobodny wyplyw-jajowody drozne.
Histeroskopia: 'przesondowano kanal.szyjki I jame macicy stwierdzajac dlugosc jamy macicy wraz z dlugoscia kanalu szyjki 7cm. Poszerzono kanal szyjki macicy do nr 6,5. Nie natrafiajac na trudnosci. Stwiwrdzono prawidlowy ksztalt I obrysy jamy macicy. Uwidoczniono oba ujscia jajowodow. Jama.macicy symetryczna a obrysy wewnetrzne gladkie.
Co Pani o tym sadzi? Moglabym.prosic o.interpretacje?
Wnioskuje ze jest wszystko ok wiec skad brak ciazy?
Dr. Zaproponowal in vitro w kolejnym cyklu stwierdzajac ze IUI nie ma sensu przy pcos.
Pani tez uwaza ze po 6cyklach stymulowanych I braku ciazy nie ms co zwlekac I in.vitro?
Ciagle mam nadzieje ze moze teraz po operacji.by sie udalo . W sumie mielismy tylko.jedna IUI I to.robiona poomacku. Nie wiem już co robic...
-
- Ekspert Bociana
Przy in vitro lepiej można ocenić komórki jajowe poprzez ocenę zarodków - jest ich więcej od razu w jednym cyklu, więc zaoszczędza się czas - myślę, że jeśli są problemy z owulacja to in vitro jest bardziej racjonalnym podejściem, natomiast jeśli Pani chce to można jeszcze spróbować II, ale nie więcej niż przez 6 cykli.