Proszę o interpretację wyników dla

Lek. med. Ewa Gojan
niezależny lekarz, pracujący w różnych formach zatrudnienia, kiedyś w szpitalu, obecnie w lecznictwie otwartym. Specjalizuje się w ginekologii i położnictwie od 1988 r. ( I stopień specjalizacji uzyskała w 1995r., a II stopień w 2000r.)

Moderator: Osoby zatwierdzające - przed inseminacją i in vitro

Zablokowany
kamella1988
Posty: 4
Rejestracja: 01 kwie 2016 23:47

Proszę o interpretację wyników dla

Post autor: kamella1988 »

Witam,
Proszę o interpretację wyników. Od 7 miesięcy staramy się z mężem o dzidziusia, mam 28 lat, dotychczas wykonano następujące badania w 3 dc:

TSH 3,980 ulU/ml (norma 0,27-4,20)
DHEA-S 134 (norma 99-340)
LH 10,25
FSH 7,35
czyli LH /FSH 1,39
Estradiol 40,11
Prolaktyna 636,30 ulU/ml (norma 102-496)

Badanie ginekologiczne:
Trzon macicy w przodozgieciu o regularnym obrysie. Wymiary macicy 4,15 × 3,10 × 3,13 cm. Echogenicznosc myometrium jednorodna. Endometrium o grubości 0,84 cm. Jajnik prawy o echostrukturze prawidłowej i wymiarach 4,06 × 2,37 cm. Jajnik lewy o echostrukturze prawidłowej i wymiarach 3,90 × 2,30 cm. Zatoka Douglasa wolna od płynu.

Cykle dość regularne - 31 dni, czasami zdarza się dłuższy - 33-35 dni.

Miesiąc temu lekarz zalecił mi pić Inofolic dwa razy dziennie.

Z góry dziękuję za informacje, pozdrawiam

Ewa Gojan
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1202
Rejestracja: 14 paź 2012 16:05

Re: Proszę o interpretację wyników dla

Post autor: Ewa Gojan »

Tarczyca wymaga dokładniejszej diagnostyki.

kamella1988
Posty: 4
Rejestracja: 01 kwie 2016 23:47

Re: Proszę o interpretację wyników dla

Post autor: kamella1988 »

Przed wizytą u endokrynologa chciałbym powtórzyć badanie TSH i prolaktyny, kiedy (w którym dniu cyklu) najlepiej wykonać te badania? Czy przed wizytą u endokrynologa powinnam wykonać inne dodatkowe badania?

-- 07 kwie 2016 07:50 --

Planuje wykonać równiez ft3, ft4 oraz antyTPO. Czy antyTG także?

kamella1988
Posty: 4
Rejestracja: 01 kwie 2016 23:47

Re: Proszę o interpretację wyników dla

Post autor: kamella1988 »

Wykonałam badania ponownie - tym razem w 21 dniu cyklu (przy cyklach 31 dni), proszę o interpretację:

TSH 2,430 (0,37-4,2)
FT3 5,43 (3,10-6,8)
FT4 15,3 (12-22)
antyTPO 10,58 (0-34)
Prolaktyna 307,9 (102-496)

Nadal oczekuje na wizytę u endokrynologa

Ewa Gojan
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1202
Rejestracja: 14 paź 2012 16:05

Re: Proszę o interpretację wyników dla

Post autor: Ewa Gojan »

Badania są prawidłowe. ATG już nie potrzeba robić i jeśli nie ma innych problemów, to można zrezygnować z wizyty u endokrynologa , no w chwili obecnej nie ma potrzeby leczenia tarczycy.

kamella1988
Posty: 4
Rejestracja: 01 kwie 2016 23:47

Re: Proszę o interpretację wyników dla

Post autor: kamella1988 »

Witam,

Mimo wszystko udałam się na wizytę do endokrynologa i zalecono zażywać Letrox 50 - 1 dzień 1 tabletka drugi dzień 0,5 tabletki - i tak na zmianę.

Po trzech miesiącach powtórzyłam badania:
TSH 2,73
Prolaktyna 621,60

Dodatkowo:
Insulina 7,0
AntyTG 21,4

W najbliższym czasie zostanie wykonane badanie nasienia, ponieważ nasze starania trwają już rok...

Ewa Gojan
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1202
Rejestracja: 14 paź 2012 16:05

Re: Proszę o interpretację wyników dla

Post autor: Ewa Gojan »

To jeszcze proszę pomyśleć o drożności jajowodów.

Zablokowany

Wróć do „Niepłodność dla początkujących - diagnostyka i leczenie z wyłączeniem IUI /IVF”