Hormony tarczycy

Lek. med. Ewa Gojan
niezależny lekarz, pracujący w różnych formach zatrudnienia, kiedyś w szpitalu, obecnie w lecznictwie otwartym. Specjalizuje się w ginekologii i położnictwie od 1988 r. ( I stopień specjalizacji uzyskała w 1995r., a II stopień w 2000r.)

Moderator: Osoby zatwierdzające - przed inseminacją i in vitro

Zablokowany
Paula2123
Posty: 11
Rejestracja: 03 sty 2016 20:08

Hormony tarczycy

Post autor: Paula2123 »

Witam,

Bardzo prosze o interpretacje wyniku badan hormonow tarczycy:

TSH 2.58 norma 0.25-5.00
FT4 1.33 norma 0.80 - 1.60 ng/fl
FT3 3.39 norma 2.50-5.40 pg/ml

2 miesiace temu tsh na poziomie 4.39 dla tych samych norm. Nie prowadzono leczenia.
Czy przy obecnych wynikach jest szansa na zajscie w ciaze czy podjac konsultacje endokrynologiczne?

Dziekuje za odpowiedz!

Ewa Gojan
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1202
Rejestracja: 14 paź 2012 16:05

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Ewa Gojan »

W chwili obecnej wartości są prawidłowe, może warto jeszcze sprawdzić przeciwciała antyTPO, antyTG i jak będą w normie to tarczyca nie wymaga leczenia.

Paula2123
Posty: 11
Rejestracja: 03 sty 2016 20:08

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Paula2123 »

Witam,

Kolejne badania tsh wskazały na niedoczynnosc tarczycy. Wynik 4,21. Pozostale ft3 i ft4 w normie. Anty Tpo i anty Tg rowniez.
Obecnie wdrozono leczenie 50 letrox 1x dziennie. Na kuracji jestem od dwoch tygodni.
Czy wyzsze tsh moze byc przyczyna problemow z zajsciem w ciaze? Czy przy tej kuracji szybko spadnie poziom tsh?

Dziekuje za odpowiedz!

Ewa Gojan
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1202
Rejestracja: 14 paź 2012 16:05

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Ewa Gojan »

Jak nie ma choroby Hashimoto to tarczyca nie jest problemem , a na pewno nie takim, żeby był problem z zajściem w ciążę.

Paula2123
Posty: 11
Rejestracja: 03 sty 2016 20:08

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Paula2123 »

W obrazie usg tarczycy otrzymalam opis o AZT oraz niedoczynnosci przy chorobie Hashimoto. Dodatkowo tarczyca ma wielkosc ok 4 ml. Dawka letrox zwiekszona do 75mg. Tsh po 11 dniach spadlo przy zwiekszonej dawce z 2,7 do 1,2.

Czy tarczyca moze byc w tym wypadku glownym problemem z zajsciem w ciaze?

Ewa Gojan
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1202
Rejestracja: 14 paź 2012 16:05

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Ewa Gojan »

Problemem nie, ale może utrudniać.

Paula2123
Posty: 11
Rejestracja: 03 sty 2016 20:08

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Paula2123 »

Witam,

Dziękuję za odpowiedź!
Tsh nadal 1,2. Zostaje przy dawce 75 letrox.
Za kilka dni mam badanie sono hsg.

Przy ostatnim badaniu hormonow wyszla mi prolaktyna 34, po Mcp na poziomie ok. 320. Czy w jakis sposob wplywa ona na naszą plodnosc?

Ewa Gojan
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1202
Rejestracja: 14 paź 2012 16:05

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Ewa Gojan »

Czasem tak, ale te wartości można przyjąć, że są prawidłowe.

Paula2123
Posty: 11
Rejestracja: 03 sty 2016 20:08

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Paula2123 »

Witam
Problem okazał się być dużo większy. Przy badaniu sono hsg wyszla niedroznosc obydwu jajowodow. W najblisszym czasie laparoskopia...

Dziękuję za konwersacje.

Ewa Gojan
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1202
Rejestracja: 14 paź 2012 16:05

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Ewa Gojan »

No cóż, zawsze lepiej jak wiadomo o co chodzi i przynajmniej w tych przypadkach in vitro jest wyjściem z sytuacji.

Paula2123
Posty: 11
Rejestracja: 03 sty 2016 20:08

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Paula2123 »

Rozumiem, że to zależy od indywidualnego przypadku, ale czy laparoskopia może udrożnić obydwa jajowody czy raczej nastawiać się na in vitro? Nie chciałabym tracić więcej czasu a zapewne przygotowanie do zapłodnienia pozaustrojowego zabierze go również trochę... Szczerze to nadal jestem w szoku, że coś takiego u mnie występuje... Nie miałam żadnego zapalenia, operacji, zakażenia bakterią...

Ewa Gojan
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1202
Rejestracja: 14 paź 2012 16:05

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Ewa Gojan »

Lepiej pomyśleć o in vitro niż tracić czas, bo to że jajowód jest drożny to nie znaczy że jest napewno prawidłowy.

-- 22 lip 2016 21:06 --

Rozumiem, że niedrożność potwierdziła się w laparoskopii?

Paula2123
Posty: 11
Rejestracja: 03 sty 2016 20:08

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Paula2123 »

Podczas laparoskopii udało się udrożnić obydwa jajowody.
Czekam na wizytę konsultacyjną "po".

Mam nadzieję, że pojawi się światło w tunelu.

Ewa Gojan
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1202
Rejestracja: 14 paź 2012 16:05

Re: Hormony tarczycy

Post autor: Ewa Gojan »

To teraz przez pół roku trzeba się intensywnie starać - jak się uda to dobrze, a jeśli nie to trzeba pomyśleć co dalej.

Zablokowany

Wróć do „Niepłodność dla początkujących - diagnostyka i leczenie z wyłączeniem IUI /IVF”