przyrost i poziom BetaHCG pond normę

dr n.med. Tomasz Zbroch
Pracuje w Klinice Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej UM w Białymstoku. Poza problemami kluczowymi dla medycyny rozrodu i endokrynlogii ginekologicznej zainteresowania zawodowe skupia na problemach ciąży po technikach medycznych wspomagających zachodzenie w ciążę (AIH, IVF/ICSI) i diagnostyce prenatalnej. Posiada certyfikat ultrasonografii płodu Fundacji Medycyny Płodu w Londynie (FMF).

Moderator: Osoby zatwierdzające - ciąża po leczeniu

ODPOWIEDZ
Monalex
Posty: 2
Rejestracja: 10 sie 2017 18:27

przyrost i poziom BetaHCG pond normę

Post autor: Monalex »

Dzień dobry,
jestem po transferze jednej 5cio dniowej blastocysty. Już w 10 dpt zrobiłam pomiar BetyHCG i wynik bardzo wysoki = 809. Po trzech dniach (13 dpt) powtórzyłam badanie i kolejny szok bo wynik ponad 6 tyś. Tego samego dnia umówiłam się do lekarza, który widząc te wyniki wykonał USG . 4 tydzień ciąży biochemicznej, pęcherzyk jeden o prawidłowych wymiarach, macica i jajniki OK. Na kolejne USG mam przyjść za tydzień. Jestem mocno zaniepokojona tak wysokim poziomem Bety i mam pytania . Czy znał Pan przypadki ciąż bez patologii z takim poziomem i przyrostem Bety? Czy jak zarodek dzieli się po podaniu do macicy to czy taka ciąża bliźnicza ma szanse ? Kiedy można rozpoznać/ wykryć ciążę zaśniadową ? Czy mogą być jeszcze jakieś inny czynniki, któe wpływają na tak wysoki poziom Bety ?
Dodam jeszcze, że niepłodność związana z czynnikiem męskiem ( znikoma ilość plemników w nasieniu) .

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1144
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: przyrost i poziom BetaHCG pond normę

Post autor: Tomasz Zbroch »

Zakres spotykanych wartości hcg w ciązy wczesnej jest tak duży że nie można na tej podstawie opierać stawianej diagnozy. Zarodek może podzielić się po transferze, jak najbardziej. Ciąża zaśniadowa poza ekstremalnymi wartościami hcg rozwija się nieprawidłowo co musi być poddane ocenie klinicznej w dalszym etapie. Uważam ze nie powinna się Pani jednak na tym etapie niepokoić.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciąża po leczeniu niepłodności - pytania do eksperta”