wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

dr n.med. Tomasz Zbroch
Pracuje w Klinice Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej UM w Białymstoku. Poza problemami kluczowymi dla medycyny rozrodu i endokrynlogii ginekologicznej zainteresowania zawodowe skupia na problemach ciąży po technikach medycznych wspomagających zachodzenie w ciążę (AIH, IVF/ICSI) i diagnostyce prenatalnej. Posiada certyfikat ultrasonografii płodu Fundacji Medycyny Płodu w Londynie (FMF).

Moderator: Osoby zatwierdzające - ciąża po leczeniu

Monika1086
Posty: 1
Rejestracja: 27 paź 2017 12:31

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Monika1086 »

Panie doktorze,

Jestem w 17tc.

Przed zajsciem w ciaże przyjmowałam dawkę 37,5 euthyrox, od 6 tc przyjmuje 50.

Do 17tc moje tsh wynosiło:
14.września: 1,365 (0,350-4,780) (ft3 ft4 nie badałam, endo twierdził że nie ma potrzeby...)
11 październik 1,394 (0,350-4,780) (ft3 ft4 nie badałam, endo twierdził że nie ma potrzeby...)
26 październik 2,142 (0,350-4,780) ft3: 5,13 (3,53-6,45) Ft4: 14,81 (11,46 - 22,65)

Czy przyjmowana dawka jest dobra?
Wizyte mam za 4 tyg u ginekolloga wiec nie wiem czy moge tyle czekać...
Proszę o radę,
Pozdrawiam

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1144
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Tomasz Zbroch »

Może Pani ze spokojem czekać na tym etapie ciaży nie jest to już tak kluczowe.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

mo-ro
Posty: 2
Rejestracja: 09 mar 2018 12:43

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: mo-ro »

Podpinam się pod poprzednie wątki:

Kończę obecnie 17 tydz. ciąży (ICSI), nie mam tarczycy od 2008r (rak) - 1 mies. przed ciążą TSH=0,13, 12.12.2017 w 5 tyg.ciąży TSH=0,3 - to wszystko na dawce letroxu 7x150.
Kolejne wyniki jak niżej,dawka bez zmian:
09.01 - 8TC
TSH 0,781 norm. trym. I (0,01-2,32)
FT4 2,01 norm. trym. I (0,9-1,62)

22.01 - 11TC
TSH 0,768 norm. j.w.
FT4 1,83 norm. j.w.
Zaczynam się tu niepokoić czy dawka nie stanie się za chwilę ZBYT mała pomimo rzekomo wysok.FT4 - biorę Clexane (heparyna może zawyżać poz.FT4) i obawiam się o akuratność bad. laborat.,lekarz jednak nie każe zmieniać dawkowania.
Zaraz po tym trafiam na patologie ciąży z poron. zagrażającym - po wyjściu test i szok:
28.02 - 16TC
TSH 4,73 (0,35-4,94)
FT4 1,11 (0,7-1,48)
Dawkę zmieniam błyskawicznie na 7x200.

Pytanie, które nie daje mi funkcjonować normalnie...- jakie skutki dla dziecka niesie ze sobą taki wynik utrzymujący się teoretycznie te kilka tygodni? Nie wiemy przecież jak rozwijała się niedoczynność między 11 a 16 TC.
Czy to możliwe, że heparyna tak znacznie zawyży ilość FT4 że może w międzyczasie tak naprawdę rozwijać się niedoczynność a my tego nie widzimy..?

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1144
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Tomasz Zbroch »

Jest to trochę zależne od aktualnego wieku ciąży ale generalnie dawkę jest prawidłowa.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

stef
Posty: 14
Rejestracja: 28 wrz 2017 19:00

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: stef »

Witam
Żona jest w 6 tyg ciąży. Wynik TSH 2.56 ( normy 0.2- 2.5) Przyjmuje Letrox 100. Nasza Pani ginekolog zleciła badanie TSH bez FT4. Czy taki wynik jest zagrożeniem dla ciąży?

stef
Posty: 14
Rejestracja: 28 wrz 2017 19:00

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: stef »

Witam
Żona zrobiła kolejne badanie i po tyg TSH wzrosło z 2,5 na 2,8 mimo zwiększenia dawki Letrox ze 100 na 125 zaleconej przez ginekologa. Aktualne wyniki :
TSH :2,806 uIU/ml
FT3 : 4.08 pmoI/I
FT4 : 13,17 pmoI/I
Mimo zwiększonej dawki TSH poszło do góry na 2,8. Czy taki wynik stanowi zagrożenie dla ciąży i dziecka?

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1144
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: wyniki TSH i FT4 a prawidłowy rozwój ciąży

Post autor: Tomasz Zbroch »

Nie chodzi tu o "zagrożenie" a bardziej optymalizację warunków hormonalnych rozwoju płodu - czyli dziecka w okresie ciąży. Dalsze postępowanie należy oprzeć niestety tylko o uzyskane wyniki i powinny być one dlatego powtarzalne i wiarygodne.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciąża po leczeniu niepłodności - pytania do eksperta”