ciaza pozamaciczna i wewnatrz maciczna

dr n.med. Tomasz Zbroch
Pracuje w Klinice Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej UM w Białymstoku. Poza problemami kluczowymi dla medycyny rozrodu i endokrynlogii ginekologicznej zainteresowania zawodowe skupia na problemach ciąży po technikach medycznych wspomagających zachodzenie w ciążę (AIH, IVF/ICSI) i diagnostyce prenatalnej. Posiada certyfikat ultrasonografii płodu Fundacji Medycyny Płodu w Londynie (FMF).

Moderator: Osoby zatwierdzające - ciąża po leczeniu

ODPOWIEDZ
rafał_iza
Posty: 54
Rejestracja: 20 sty 2012 19:11

ciaza pozamaciczna i wewnatrz maciczna

Post autor: rafał_iza »

Panie doktorze,

Wczoraj byliśmy u ginekologa celem potwierdzenia ciąży.
żona odebrała wyniki i jest ciąża, według wyniku beta HCG to 6 tydzień.
Udało się w tym 3 cyklu z clostilbegytem kiedy akurat troszkę chorowaliśmy.


W badaniu usg lekarz zobaczył ciążę, natomiast stwierdził że widzi w sumie ciąże w macicy jak również jest pęcherzyk w jajniku czy tez jajowodzie z płynem.
Zdiagnozował to jako podejrzenie ciąży pozamacicznej i pokrótce mowiąc troszkę się przeraził, gdyż stwierdził że ten pęcherzyk/ciąża pozmaciczna może pęknąć w każdym momencie i od razu z miejsca wypisał skierowanie i kazał szybko jechać do szpitala.

W szpitalu lekarz przyjmujący powiedział że według niego, z obrazu usg (który przekazał ginekolog kierujący) widać jakby pęcherzyk był zagnieżdzony w jajowodzie i prawdoppodobnie będzie trzeba wyciąć kawałek jajowodu.

Najnowszą informacją jest to że po przebadaniu żony w szpiatlu, lekarze stwierdzili że jest ciąża wewnątrzmaciczna, natomiast jest jakiś pęcherzyk (w jajniku czy też przy jajowodzie) z płynem.
Powiedzieli że to może byc pozostałość po owulacji oraz po ciałku żółtym.

Beta HCG w 36 dniu była 2020, w 40 dniu 7780 czyli wskazywało by na 7 tydzień- czy w razie ciązy pozamacicznej beta przyrasta prawidłowo ?

W badaniu usg nie było widać akcji serca - czy to nie jest niepokojące że w 7 tygodniu brak akcji serca ?

Pytanie jeszcze odnośnie ewentualnej laparoskopi i pozbyciu sie tego pecherzyka/torbieli/ciąży pozmacicznej (czy mozliwe żeby była ciąża wewnątrzmaciczna i pozmaciczna naraz, jeśli w monitoringu był jeden pęcherzyk) jest szansa na utrzymanie ciąży wewnątrzmacicznej czy taki zabieg automatycznie zwiazany jest z utratą ciąży ?

Żona spędziła noc w szpitalu z pierwszym zamiarem zabiegu laparoskopowego, natomiast późnym wieczorem pozwolono jej jeść, czyli wygląda na odstąpienie od laparoskopii póki co.

Żona powiedziała, że lekarz który przyjmował żonę do szpitala i z którym rozmawialiśmy o tym zabiegu usunięcia ciąży pozmacicznej, później stwierdził że ciąża prawidłowa i że widzimy się za 8 miesięcy oraz ze niepotrzebnie nam przedstawiał ta procedurę postępowania w razie ciąży pozamacicznej.

Sam już nie wiem co o tym wszystkim mysleć.

Dodam że żona nie ma typowych objawów na ciąże ektopową, brzuch nie boli, nie ma krwawienia, natomiast troszkę jej się kręci w głowie i troszkę ma wzdęty brzuszek.

Czekamy z wielkim niepokojem na dalsze informacje od lekarzy.

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1144
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: ciaza pozamaciczna i wewnatrz maciczna

Post autor: Tomasz Zbroch »

Po szczegółowej analizie Pana opisu prawdopodobieństwo ciązy heterotopowej - umiejscowionej w dwóch lokalizacjach jest żadne.
Sądzę że było to jednak cialko żółte ciązowe.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

rafał_iza
Posty: 54
Rejestracja: 20 sty 2012 19:11

Re: ciaza pozamaciczna i wewnatrz maciczna

Post autor: rafał_iza »

Panie doktorze,

Czy mamy się z żoną martwić ?

Żona opuściła szpital 17 kwietnia z opisem:

Badanie usg z 17 kwietnia - pęcherzyk ciążowy (bez zarodka) GS 17 mm, nie uwidoczniono echa zarodka.

Beta HCG z 16 kwietnia godz.19 - 13700, Beta HCG z 18 kwietnia godz.7 -18200

17 kwietnia - który to w ogóle był tydzień ciąży (ostatnia miesiączka 7 marzec, cykle żony 31-32 dni) oraz czy brak zarodka w pęcherzyku o wielkości 17 mm jest niepokojący i powinien być alarmujący że będzie to puste jajo płodowe ?

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1144
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: ciaza pozamaciczna i wewnatrz maciczna

Post autor: Tomasz Zbroch »

Kontrola ultrasonograficzna po kolejnych dwóch dniach dała by odpowiedź, gdyż pęcherzyk o wymiarze GS powyżej 20mm bez obecności zarodka sugeruje poronienie chybione.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciąża po leczeniu niepłodności - pytania do eksperta”