Prośba o interpretację wyników badań

dr n.med. Tomasz Zbroch
Pracuje w Klinice Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej UM w Białymstoku. Poza problemami kluczowymi dla medycyny rozrodu i endokrynlogii ginekologicznej zainteresowania zawodowe skupia na problemach ciąży po technikach medycznych wspomagających zachodzenie w ciążę (AIH, IVF/ICSI) i diagnostyce prenatalnej. Posiada certyfikat ultrasonografii płodu Fundacji Medycyny Płodu w Londynie (FMF).

Moderator: Osoby zatwierdzające - ciąża po leczeniu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sylvik.g
Posty: 4801
Rejestracja: 03 maja 2011 22:41

Prośba o interpretację wyników badań

Post autor: sylvik.g »

Dzień Dobry!

Jestem aktualnie w 8 tc. Zrobiłam wszystkie początkowe badania i niektóre z wyników bardzo mnie zaniepokoiły.

Bardzo proszę o interpretację następujących wyników badań:

1. P-ciała p/wirusowi różyczki IgG (s) 130,8 IU/ml
Norma: ujemny <10,0 dodatni >= 10,0

P.ciała przeciw różyczce IgM
P-ciała p/wirusowi różyczki IgM (s) ujemny Norma: ujemny

2. P.ciała przeciw - CMV IgG 08/09/2012
anty-CMV-IgG 826,6 U/ml
Norma: ujemny <0,5 wątpliwy >=0,5 - <1,0 dodatni >= 1,0

P-ciała p/CMV IgM (s) ujemny Norma: ujemny

Z pozostałych badań większośc jest w normie z wyjątkiem:

1. Krwinki białe (WBC) 10,18 G/l Norma:3,50 - 10,00
2. Krwinki czerwone (RBC) 5,14 T/l Norma:3,50 - 5,00
3. % neutrocytów 75,2 % Norma: 45 - 70
4. % limfocytów 18,1 % Norma: 20 - 45

Bardzo proszę o interpretację. Zwłaszcza zależy mi na tych pierwszych parametrach dotyczących różyczki oraz cytomegalii. Czy jest konieczne leczenie farmakologiczne? Czy istnieje jakieś zagrożenie na dziecka?

Z góry dziękuję!
S.

Tomasz Zbroch
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 1144
Rejestracja: 27 sie 2012 18:33

Re: Prośba o interpretację wyników badań

Post autor: Tomasz Zbroch »

Wyniki nie powinny budzić Pani zmartwień. Świadczą o kontakcie (naturalnym lub poszczepiennym) który utrzymuje w Pani organiźmie poziom przdeciwcial gotowych do natychmiastowej reakcji w chwili kontaktu z patogenem. Nie świadczy to o aktualnej infekcji.
Pozdrawiam Tomasz Zbroch.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciąża po leczeniu niepłodności - pytania do eksperta”