Ciężki przypadek- prośba o poradę

Dr Jan Karol Wolski
Specjalista Urolog FEBU, Specjalista Chirurg Dziecięcy i Urolog Dziecięcy, Androlog kliniczny PTA. Od 1995 r. w Przychodni Leczenia Niepłodności nOvum w Warszawie zajmuje się diagnostyką i leczeniem niepłodności męskiej. Pracuje również w Klinice Nowotworów Układu Moczowego w Centrum Onkologii w Warszawie, jako chirurg operujący chorych onkologicznie mężczyzn.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność męska

ODPOWIEDZ
malwa54
Posty: 1
Rejestracja: 25 mar 2020 23:38

Ciężki przypadek- prośba o poradę

Post autor: malwa54 »

Witam Panie Doktorze,

Z Mężem staramy się o dziecko od 5 lat. Nigdy w ciążę nie zaszłam. Chodzimy od lekarza do lekarza, ale niestety bez efektów. Jesteśmy po jednym nieudanym in-vitro (świeży transfer i kriotransfer). Zarodki w 4 dobie spowolniły rozwój, podano blastocysty w 6 dobie.

Największy problem jest ze słabym nasieniem Męża.

Badanie nasienia:
objętość 2,3 ml - norma powyżej 1,5
czas upłynnienia 10 - norma mniej niż 60
pH 7,5 - norma powyżej 7,2
wynik HOS testu 33 % - norma powyżej 60%
Żywe plemniki 31 % - norma powyżej 58%
koncentracja 11,34 mln/ml - norma powyżej 15 ml
plemniki ruchliwe 19,86 %
ruch postępowy 11,87 %
ruch niepostępowy 8,01 %

Morfologia:
Plemniki prawidłowe 0,95% - norma powyżej 4 %
Głównie wady główki i wstawki.

Badanie MSOME
A) Plemniki prawidłowe - brak
B) Plemniki II stopnia - brak
C) Plemniki III stopnia - 7%
D) Plmeniki IV stopnia - 93%

Hormony:
Testosteron 358 - norma 249-836
FSH 5,63 - norma 1,50-12,40
LH 6,96 - norma 1,7-8,6
Estradiol 23,9 - norma 11,3-43,2
TSH 1,25 - norma 0,35-4,94
Prolaktyna w normie - Mąż bierze Dostinex ze względu na za wysoką prolaktynę.
Kariotyp prawidłowy.
Posiew tlenowy, beztlenowy i ilościowy - prawidłowe

Poza tym Mąż jest zdrowy, nie przyjmuje żadnych leków na stałe, ćwiczy kilka razy w tygodniu.

Próbowaliśmy poprawić nasienie dietą, suplementami jakie przepisywali lekarze (androvit, wit d, kwas foliowy, wit c, cynk, l-karnityna). W ostatnim czasie poza suplementami Mąż przyjmował leki Apo-pentox i zastrzyki Testis Compositum.

Nic nie polepszyło wyników badań. Nie wiemy co jeszcze moglibyśmy zrobić, przebadać żeby znaleźć przyczynę tak słabego nasienia.

Czy może Pan Doktor widzi jakąś drogę leczenia? Obawiamy się, że przy tak słabych wynikach kolejne in-vitro też może się nie udać.

Pozdrawiam serdecznie,
Malwina

Jan Wolski
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 6643
Rejestracja: 20 sty 2011 22:28

Re: Ciężki przypadek- prośba o poradę

Post autor: Jan Wolski »

Witam,

Do rozszerzenia zakresu badań genetycznych przed kwalifikacją do następnego IVF.
Jeśli będą prawidłowe, warto rozważyć biopsje jąder i pozyskanie plemników bezpośrednio z gonad
Pzdr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność męska - pytania do eksperta”