kryptozospermia zle badania hormonalne

Dr Jan Karol Wolski
Specjalista Urolog FEBU, Specjalista Chirurg Dziecięcy i Urolog Dziecięcy, Androlog kliniczny PTA. Od 1995 r. w Przychodni Leczenia Niepłodności nOvum w Warszawie zajmuje się diagnostyką i leczeniem niepłodności męskiej. Pracuje również w Klinice Nowotworów Układu Moczowego w Centrum Onkologii w Warszawie, jako chirurg operujący chorych onkologicznie mężczyzn.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność męska

ODPOWIEDZ
jarogniew87
Posty: 2
Rejestracja: 11 sie 2019 23:11

kryptozospermia zle badania hormonalne

Post autor: jarogniew87 »

witam Pana doktora,
od roku staramy sie z mezem o dziecko. najpierw ja zrobilam wszystkie mozliwe badania I wyszlo podejrzenie PCOS ( ale wyniki fsh do lh ktore unormowalismy z Pania doktor ) ale ciazy Nadal nie bylo wiec zrobilysmy badanie nasienia meza I wyszlo fatalnie. pojedyncze plemniki , kryptozospermia. drugie badanie po tygodniu takie same. dojechalismy z mezem do androlog a gdzie w badaniu usg wyszly mikrozwapnienia ktore moglyby byc wynikiem przebytej swinki u meza w wieku 18astu lat. skierowali nas do kliniki nieplodnosci a tam dodatkowe badania I brak mozliwosci ciazy naturalnej tylko in vitro. zrobilysmy badania genetyczne na ktore czekamy I badania hormonalne meza wyniki estradiol 228pg/ml norma: 7.63-42.6 pg/ml
, prolaktyna 19,7 ng/ml norma 4.04ng/ml -15.20ng/ml
testosteron 0.147ng/ml norma 2.49-8.36 ng/ml
Prosze Bardzo o interpretacje wynikow czy mozliwe jest poprawienie hormonow I ciaza naturalna?
Z gory dziekujemy bardzo za odpowiedz.

Jan Wolski
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 6677
Rejestracja: 20 sty 2011 22:28

Re: kryptozospermia zle badania hormonalne

Post autor: Jan Wolski »

Witam!
Do rozważenia zaplanowanie precyzyjnej terapii hormonalnej w celu podniesienia poziomu testosteronu.
Obecny jest niepokojąco niski.

jarogniew87
Posty: 2
Rejestracja: 11 sie 2019 23:11

Re: kryptozospermia zle badania hormonalne

Post autor: jarogniew87 »

witam Pana doktora,
dziekuje za szybka odpowiedz.
maz przeszedl na diete, zaczal brac wiatminy , kwas foliowy, menmag, powtorzylismy badania meza I teraz jest kolosalna roznica. FSH 24,61 mIu/ml norma 0,95-11.95 mIu/ml , testosteron podniosl sie do 386ng/dl przy normie 47-980 reszte wynikow wszystko w Normie. poprzedni wynik 3 miesiace temu meza bylo 2.16 mIu/no przy normie 1,5-12,4 z czego ta roznice moze wynikac? dodam ze pierwszy wynik but robimy w klinice nieplodnosci a drugi w laboratorium. roznice czasu pomiedzy badania mi 3 miesiace. z gory dziekuje za odpowiedz

Jan Wolski
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 6677
Rejestracja: 20 sty 2011 22:28

Re: kryptozospermia zle badania hormonalne

Post autor: Jan Wolski »

Powodzenia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność męska - pytania do eksperta”