Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII)

Forum poświęcone wymianie doświadczeń na temat diagnostyki niepłodności: badania i ich wyniki, zabiegi, leki (działanie, skutki uboczne); metody wspomaganego rozrodu - IUI, IVF, ICSI.

Moderator: Moderatorzy jak się leczyć

ninu2012
Posty: 18
Rejestracja: 27 lis 2016 22:00

Re: W oczekiwaniu na wyniki testu ciążowego

Post autor: ninu2012 »

cześć dziewczyny, opiszę Wam moją sytuację, ciekawa jestem Waszego zdania.
Przygotowania do krio od początku marca,mam krókie w dodatku nieregularne cykle. Owulacja 13dc wieczorem tj 16.03, (czuję kłucia w lewym jajniku, liczny śluz, w piątek rano monitoring potwierdza pęknięcie pęcherzyka))dzwonię do kliniki, rozmrażają w sobotę (zarodki 2 dniowe), termin crio umówiony na poniedziałek po ciężkich pertraktacjach z Panią w recepcji która twierdzi że w tym dniu mój doktor nie przeprowadza transferu bo to jego dzień punkcyjny, do recepcji dzwoni doktor słyszę rozmowę na lini bo Pani nie wyłącza mikrofonu " ale jakim cudem doktorze, nie ma kompletnie miejsca, no dobrze a co jeśli pacjentka nie wyrazi zgody" i to sformułowanie słyszę dwa razy, potem już przestaję słyszeć cokolwiek, w końcu w telefonie słyszę "bardzo proszę zadzwonić za 10 min". Dzwonię, criotransfer umówiony na poniedziałek na popołudnie. ufff płaczę ze szczęścia, jak się okazuje niepotrzebnie bo szczęście jest pozorne, dostaję telefon w niedzielę wieczorem że mój "zarodek nie reaguje na rozmrożenie tak jak powinien" , pytam "zarodek???? jeden???? przecież rozmawialiśmy o podaniu dwóch zarodków? a co z drugim?, w odpowiedzi słyszę: Pani jest o cesarskim cięciu więc jeden" .
krew mnie zalewa bo z doktorem rozmawialiśmy o dwóch zarodkach (jeden słabo rokujący i jeden czterokomórkowiec - zostawili ten słabszy po co? Jestem załamana
dalsza rozmowa odnośnie zarodka - co to znaczy, że nic z tego ne będzie? Pan odpowiada,że zarodek się dzieli ale wolniej, ale musi mnie poinformować ze criotransfer prawdopodobnie będzie przełożony lub nie odbędzie się wcale. Mam dzwonić następnego dnia czyli w poniedziałek. Nie śpię. Rano dostaję telefon z kliniki że zarodek żyje, dzieli się wolniej, ale się dzieli i że będą go obserwować do jutra i krio ustalają na wtorek po południu. czekam wieczorem na telefon z kliniki. Nie dzwonią. Staram się nie cieszyć, ale cholera zaczynam wierzyć że przeżyję tą noc i być może ją prześpię. Rano dzwonie do laboratorium - wszystko ok zarodek żyje,dzieli się co prawda stadium blastocysty jeszcze nie osiągnął, ale jest szansa że do godziny CT już będzie. Jedziemy.
Criotransfer się odbywa, podają mi jeden zarodek - morulę kompaktującą.
szanse?
niepłodność idiopatyczna
10.2011 ICSI - 2 zarodki
07.2012 przychodzi na świat nasza córka ;-) skarb nasz
08.2014 cud, ciąża naturalna, puste jajo płodowe 9tc[*]
08.2015 crio, odwołane
12.2015 podejście do ICSI naturalny cykl, odwołane
12.2016 ICSI - 1 zarodek , ciąża biochemiczna :-(
03.2017 crio - 1 zarodek ... czekamy na testowanie

Awatar użytkownika
elwirra28
Posty: 6085
Rejestracja: 22 lis 2005 01:00

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: elwirra28 »


Zapewne jesteście już na finiszu składania zeznań podatkowych za rok 2016. Nie zapomnijcie o Bocianie i pozwólcie mu latać!
Niezmiennie liczymy na Was i Wasze wsparcie. 1% Waszych podatków pozwala nam działać na rzecz niepłodnych nieprzerwanie od 14 lat.

http://jedenprocent.nasz-bocian.pl/
Starania od 2005 r./PCOS, insulinooporność, hiperprolaktynemia czynnościowa/Leczenie SIOFOR 500, Spironol 100.
29.11.2008 r. - Aniołek 6tc [*]
29.09.2010 r. - Synek :love:

Awatar użytkownika
Jelinijka
Posty: 6
Rejestracja: 18 wrz 2017 17:58

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: Jelinijka »

Dołączam do Was Dziewczyny.
W 10.2017 zaczynam brać antykoncepcje i przygotowuję się do in vitro.

Będę podchodzić w Katowicach, w Gyncentrum, moim prowadzącym lekarzem jest dr. Gretka. Może któraś z Was jest na podobnym etapie starań, to się wesprzemy :) wiadomo psychika świruje i wyluzować trudno.
2016 - cykle naturalne wspomagane pregnylem
07.2017 IUI (clo 3-7dc, Ovitrelle) - nasienie mrożone
08.2017 IUI (clo 3-7dc, Ovitrelle) - nasienie mrożone
09.2017 wlew z intralipidu, odwołana IUI z powodu nasienia męża
Robię diagnostykę immunologiczną

Jeden jajnik
2015.12 AMH 1,15
2017.03 sonoHSG - jajowód drożny
2017.05 wirusologia ok (różyczka, chlamydia, toxoplazmoza, antyHIV, VDLR, antyHcv, antyHbc)
2017.05 3dc: E2 37,47 pg/ml, LH 6,14 mlU/ml, FSH 9,48 mlU/ml, TSH 3 ulU/ml (po lekach spadło do 1), AMH 1,7 (pomogła D3)
2017.08 PRL 589,3 mU/l (<496), DHEA-S 216,9 ug/dl (<337), ACTH 23,9 pg/ml (<66,1)
2017.08 immunofenotyp: CD3+ 59% (56-86), CD3+CD4+ 41% (33-58), CD3+CD8+ 14% (13-39), CD4:CD8 2,8 (0,9-1,9), CD19+ 14% (5-22), NK: CD3-CD16+CD56+ 25% (5-26), CD5+CD19+CD5+ 8% (3,6 - 23,9)

Suplementy: kwas foliowy, D3, Q10, B complex, selen, jod, biomarine, okazjonalnie DHEA

nanana
Posty: 1
Rejestracja: 22 wrz 2017 12:14

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: nanana »

Witam. Mam nadzieje ze dostane odpowiedz. Przygotowuje sie do Crio. Czy tydz po transferze mozna leciec samolotem czy jest to niewskazane.

saiees
Mateczka
Mateczka
Posty: 837
Rejestracja: 14 sty 2017 22:06

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: saiees »

nanana mi się wydaje, ze nie ma przeciwwskazań ale ja bym nie ryzykowała.

A na nawiasie witam wszystkim, ja jestem po pierwszej procedurze icsi, 4dpt i oczekuje na dobre wieści za tydzień :)
2014 - początek starań.

2016 - M: hipogonadyzm hipogonadotropowy.

2017 - Decyzja o AID.
03.04. Pierwsza IUI - nieudana :(
02.05. Druga IUI - nieudana :(
20.07 - ENDOMETRIOZA I STOPNIA.
Laparoskopia - obydwa jajowody drożne. usunięcie
ognisk endometriozy.

22.08.2017 - STARTUJEMY Z IVF
20.09.2017 - ICSI ; bHCG 9dpt: 28,8, 12dpt: 134,83 , 15dpt: 612,08
23dpt: 12,534 + jest pęcherzyk! , 33dpt: 53,295 i jest serduszko ❤ !

28.05.2018 - urodziła się nasza córeczka ❤❤❤

xlenkaa
Posty: 898
Rejestracja: 18 gru 2009 01:00

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: xlenkaa »

Witamy, i czekamy na dobre wieści. Gdzie podchodzisz ?

saiees
Mateczka
Mateczka
Posty: 837
Rejestracja: 14 sty 2017 22:06

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: saiees »

xlenkaa w novum :) mam nadzieje, ze tym razem się uda :)
2014 - początek starań.

2016 - M: hipogonadyzm hipogonadotropowy.

2017 - Decyzja o AID.
03.04. Pierwsza IUI - nieudana :(
02.05. Druga IUI - nieudana :(
20.07 - ENDOMETRIOZA I STOPNIA.
Laparoskopia - obydwa jajowody drożne. usunięcie
ognisk endometriozy.

22.08.2017 - STARTUJEMY Z IVF
20.09.2017 - ICSI ; bHCG 9dpt: 28,8, 12dpt: 134,83 , 15dpt: 612,08
23dpt: 12,534 + jest pęcherzyk! , 33dpt: 53,295 i jest serduszko ❤ !

28.05.2018 - urodziła się nasza córeczka ❤❤❤

Awatar użytkownika
elwirra28
Posty: 6085
Rejestracja: 22 lis 2005 01:00

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: elwirra28 »

Na dalsze rozmowy na temat tego gdzie, w jakiej klinice wykonywane będzie in vitro oraz kwestii dot. jakości leczenia zapraszam do podforum Gdzie się leczyć?
Starania od 2005 r./PCOS, insulinooporność, hiperprolaktynemia czynnościowa/Leczenie SIOFOR 500, Spironol 100.
29.11.2008 r. - Aniołek 6tc [*]
29.09.2010 r. - Synek :love:

stil
Posty: 2
Rejestracja: 02 gru 2017 23:04

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: stil »

Witam. Jestem tu nowa. Czeka nas invitro i jest to dla nas nieznany temat. Dlatego mam pytanie: Jak długo przed rozpoczęciem stymulacji brałyście antykoncepcję? Tylko jeden cykl a później stymulacja?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

mania 85
Posty: 2887
Rejestracja: 11 maja 2010 11:16

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: mania 85 »

stil pisze:Witam. Jestem tu nowa. Czeka nas invitro i jest to dla nas nieznany temat. Dlatego mam pytanie: Jak długo przed rozpoczęciem stymulacji brałyście antykoncepcję? Tylko jeden cykl a później stymulacja?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
Tak , ja zawsze bralam 1 cykl ( 1 opak ) przed rozpoczeciem stymulacji

starania od lipca 2009

AMH 0,2

Genetyka:Translokacja zrównoważona w kariotypie

Immunologia:Problem w CBA i limfocytach

Małżowa armia:2%prawidłowych

Gameta Gdynia:

1xIUI

2xICSI

Invimed Gdynia KD:

1xIMSI

1xCriotransfer

Przygotowania do AZ...

Naturalny cud. Liliana 5.01.2018



Naturalny cud.Liwia 6.08.2020



alinka89
Posty: 5
Rejestracja: 23 mar 2016 13:48

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: alinka89 »

Hej dziewczyny. Jestem tu nowa. Mam pytanie - cz słyszałyście o ciąży z blastocysty 3.2.2. Lub 4.2.3. Jestem po dwóch nieudanych ET (4.1.1 I 4.2.2.).
Będę wdzięczna za informację bo jestem przerażona.
AMH 2.9, subkliniczne Hashimoto, ana3 ujemne.
MTHFR heterozygota w CT(kwas foliowy i homocysteina w normie)
Przeciwciała przeciw plemnikowe, jajnikowe, kardiolipinowe, LA, leiden, protrombina, łożyskowe - ujemne
Kir Bx, allo-mlr 1%, NK 1%

jumper987
Posty: 1
Rejestracja: 27 lut 2018 21:07

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: jumper987 »

Witam wszystkich serdecznie.
Aktualnie jesteśmy w trakcie 1 procedury ICSI. Przyjmuję gonapeptyl + menopur. Na ostatniej wizycie dr zaniepokoił wynik mojego progesteronu. W 6 dniu stymulacji wynik to 1,55. Proszę was o informację, czy któraś z was miała problem z podwyższonym progesteronem? Czy z takim lub wyższym wynikiem transfer może dojść do skutku?
Czytałam, że wynik progesteronu około 1,5 nie daje szans na zagnieżdżenie się zarodka. Czy to prawda? Miała któraś z was ten problem w IFV/ICSI lub Crio?
Dawno nie było wpisu w tym wątku, jest ktoś aktualnie w trakcie stymulacji? :)
czynnik męski
niskie amh, tarczyca,
1 IUI- 2017- nieudane
operacja żpn- bez większej poprawy
1 ICSI- 2018

xlenkaa
Posty: 898
Rejestracja: 18 gru 2009 01:00

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: xlenkaa »

jumper987 pisze:Witam wszystkich serdecznie.
Aktualnie jesteśmy w trakcie 1 procedury ICSI. Przyjmuję gonapeptyl + menopur. Na ostatniej wizycie dr zaniepokoił wynik mojego progesteronu. W 6 dniu stymulacji wynik to 1,55. Proszę was o informację, czy któraś z was miała problem z podwyższonym progesteronem? Czy z takim lub wyższym wynikiem transfer może dojść do skutku?
Czytałam, że wynik progesteronu około 1,5 nie daje szans na zagnieżdżenie się zarodka. Czy to prawda? Miała któraś z was ten problem w IFV/ICSI lub Crio?
Dawno nie było wpisu w tym wątku, jest ktoś aktualnie w trakcie stymulacji? :)
spróbuj tutaj
http://www.nasz-bocian.pl/phpbbforum/vi ... start=1365

starania od 2014...

ja: Endometrioza

mąż: oligospermia



Listopad 2016 ICSI

Marzec 2018- criotransfer :(

Kwiecień 2018 zmiana na NOVUM

MAJ 2018 II ICSI

Styczeń 2019 narodziny córeczki

Luty 2020 crio, 16tc odszedł mój kochany synek





 




Awatar użytkownika
bionada
Posty: 123
Rejestracja: 26 sty 2016 19:40

Re: Przebieg i przygotowania do IVF/ICSI/IMSI/Crio (cz.XVII

Post autor: bionada »

Czesc dziewczyny! Po dlugim okresie odtsawiania tego tematu na potem, bo nie mieszkam w Polsce i ciezko wyjechac na taki dlugi okres, zdecydowalam sie zaczac przygotowania do icsi. Mam zamiar pojechac do kliniki novum w Warszawie, w ktorej juz jestesmy pacjentami. Mam pytanie do Was... od czego zaczac i w jakim momencie? Pytanie bardzo ogolne ale nie wiem jaki krok powinien byc pierwszy. Dziekuje za Wasza pomoc :*
hope die last

01.10.2015 - start
azo
25.01.2016 - tese - nic
w maju zmiana kliniki na novum
czerwiec 2016 - ZPN
24.11.2018 - ICSI w Novum
01.02.2019 - crio; 11 dpt - 169, 13 dpt - 433; 21 dpt - 8505; 25 dpt - jest serduszko
TP 20.10.2019

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak się leczyć?”