diagnostyka chorób TARCZYCY (cz.II)

Forum poświęcone wymianie doświadczeń na temat diagnostyki niepłodności: badania i ich wyniki, zabiegi, leki (działanie, skutki uboczne); metody wspomaganego rozrodu - IUI, IVF, ICSI.

Moderator: Moderatorzy jak się leczyć

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lete
Posty: 409
Rejestracja: 27 lut 2009 01:00

Post autor: Lete »

Zażywam Letrox (w podpisie jak klikniesz na cykl jest cała historia) i dzięki niemu przede wszystkim przestałam mieć doły. Ziółka pije dopiero od początku tego cyklu, ale już zauważyłam, że o 2 dni przesunął mi sie skok temperatury. Castagnus biorę bo gin powiedział, że mogę sobie brać, ale endo zalecił przestać brać od następnego cyklu, bo biorę jeszcze Bromergon.
[treść wymoderowano]

Awatar użytkownika
Lete
Posty: 409
Rejestracja: 27 lut 2009 01:00

Post autor: Lete »

betinka76 pisze:kurka - Ostatnie wyniki: TSH 1,21 (norma 04-4,0) - idealne do podejmowania dalszych prób, FT4 - 17,8 (norma 10,3-24,4). Endo stwierdziła że wyniki wskazuja na to, że można próbować, ale myslę że zaczekam jeszcze do kontroli którą mam w czerwcu. Jezeli TSH utrzyma się na tym poziomie, to startuję do lekarza i będę chciała spróbować w lipcu IUI. Wiesz, bardzo mi się polepszyły wyniki odkąd zaczęłam zażywać selen 100mg dziennie. Też mam wysokie anty TPO. Ale od stycznia nie badałam ich ponownie i chyba nie zamierzam


To są twoje ostatnie wyniki? Wcześniej pisałaś, że masz ATP podwyższone. Kochana to nie tylko niedoczynność, to Hashimoto. Warto zrobic też biopsję tarczycy. Te powyżej są śliczne, jak na moje. Moje własne wyniki ostatnie są chyba trochę gorsze, TSH mam na poziomie 2.46.

Oby tak dalej.

Mnie bardziej ten selen martwi. Kupiłam dzisiaj jakiś selen z witamina E z Natury czy jakoś tak, a tam napisane, że nie można brać w ciąży? To jak zbijać przeciwciała?

Dodane po: 2 minutach:

A jeśli chodzi o wykres to nic trudnego. Ja przez przypadek trafiłam na www.28dni.pl (jako Letebel) i sie uczę. Super sprawa, bo dużo samemu można zaobserwować a potem miec juz coś jak idzie się do gina. Polecam. Ja tam zaczełam bo chciałam zobaczyć czy mam w ogóle owulacje przy tarczycy chorej.

Aha, prolaktynę sprawdz. Tarczyca potrafi w niej namieszać.

Awatar użytkownika
zmijka
Posty: 1103
Rejestracja: 28 sty 2007 01:00

Post autor: zmijka »

witam Was:)

widze ze tutaj wiekszosc ma problem z niedoczynnoscia...u mnie stweirdzoni subkliniczna nadczynnosc tarczycy,Chcialam podejsc drugi raz do in vitro ale stwierdzilam ze musze zasiegnac opinii endokrynologa bo ostatnio przy in vitro nikt z lekarzy nie przejal sie tarczyca....opinie trzech niezaleznych lekarzy endokrynologow-najpierw zrobic porzadek z tarczyca!!! ja mialam robiona juz biopsje, moje TSH 0,112 i FT3 powyzej normy a FT4 w gornej granicy.Przeciwciala lekko podwyzszone....nie wiedzialm co mam robic. Endokrynolodzy stwierdzili ze zajsc w ciaze moze i sie uda ale jest to bardzo niebezpieczne dla plodu...grozba poronien, wad itd....mialam dwa rozwiazania: operacja albo jodowanie. Wybralam jodowanie- po tym nie mozna sie starac o dzidzie przez 6-12 m-cy....nie wiem czy moje nieudane in vitro bylo spowodowane tarczyca czy nie ale w naszej sytuacji trzeba wykluczyc wszystko...

Dodane po: 12 minutach:

dodam jeszcze ze nie mam problemu z owulacja a poziom hormonow w normie...
29.01.2008 I IMSI porażka
05.05.2008 CRIO porażka
11.07.08 histeroskopia OK:)
5XIUI klapa
25.03 punkcja 11.30 27.03 ET
10dpt DWIE KRECHY I BHCG 99,1
12dptBHCG 333,6 A PROG>190,8
16dpt bhcg 1340
01.12.2010 przyszły na świat Hania i Zosia

Awatar użytkownika
betinka76
Posty: 98
Rejestracja: 16 mar 2009 01:00

Post autor: betinka76 »

Lete - badałam ostatnio prolaktynę, właśnie w 20dc, a było to 5 maja 2009. Wynik wyszedł 16,69 norma (1.39-24.20). Wiem, że mam Hashimoto. Anty TPO - wynik 320, z grudnia 2008. Teraz nie badałam, endo uważa że nie ma potrzeby. Jak TSH i FT4 będzie ok, to reszta też powinna być ok.
Wiesz, też czytam własnie na ulotce, że selenu w ciąży brać nie można, ale myślę że tutaj to trzeba zasięgnąć rady endo. Ale ważne żeby brać przed ciążą, zbić anty TPO, a potem regularnie zażywać Letrox lub Euthyrox w odpowiednich dawkach i wszystko będzie ok :D
[treść wymoderowano]
Oluś ur.26.06.2010 w 33 tyg - w serduchu dużo miejsca.....dla rodzeństwa, w planie adopcja❤

Awatar użytkownika
mitunia
Posty: 991
Rejestracja: 14 maja 2009 00:00

Post autor: mitunia »

Witam,

mam prośbę o wskazówki co do wyników:

TSH 2,26 norma 0,4-4,2
fT3 3,47 norma 2,57-4,43
fT4 1,12 norma 0,93-1,70

z tego co widzę to są w normie. Z tego co już zauważyłam niektórzy też mają wyniki w normie a mają niedoczynność. Czy prawdą jest że aby zajść w ciążę TSH powinno wynosić ok. 1? O co chodzi z niedoczynnością utajoną? Czy to można jakoś wykryć?
Przepraszam, że tyle pytań tak od razu, ale mam większość objawów niedoczynności, a wyniki niby w porządku. Trafiam na tak różne informacje, że chyba oszaleję :roll:

Awatar użytkownika
supernova
Posty: 10
Rejestracja: 02 kwie 2009 00:00

Post autor: supernova »

Witajcie,
Prosze o interpretacje moich wynikow
TSH 1,44 mlU/L normy [0,20-4,00 mU/I]
FT4 11 ppmol/L normy [8-14 pmol/L]
Dziekuje :D

Awatar użytkownika
cicha26
Posty: 272
Rejestracja: 19 cze 2008 00:00

Post autor: cicha26 »

supernova Twoje wyniki na pierwszy rzut sa w porzadku :) ale lepiej i tak idz na usg tarczycy i do endo.... a robilas anty TPO????
mitunia tsh mogloby byc troche nizsze, ponoc wtedy szybciej sie zachodzi w ciaze????

a ja mam pytanko do dziewczyn ktore mierza tempke: kiedy wam spada temperatura po owulce, ja mam dzis 13 dzien wyzszych tempek jednak sa one ciut nizsze niz na poczatku, wiec raczej nie licze na cud :( a jak to u was wyglada?? ponoc przy niedoczynnosc wykresy sa takie "skakano-schodkowe"????
pco???? niedoczynność tarczycy
starania od II 08
VIII 08 laparoskopia
Aniołek XI 08
Provita + endokrynolog

Awatar użytkownika
Lete
Posty: 409
Rejestracja: 27 lut 2009 01:00

Post autor: Lete »

Ja mam niedoczynność Hashimoto i wykresy chyba są OK. Ważne, żeby były dwie fazy. Niedoczynność wpływa na niska PTC.
Jak temp spada to najprawdopodobniej zbliża się @

Awatar użytkownika
mitunia
Posty: 991
Rejestracja: 14 maja 2009 00:00

Post autor: mitunia »

cicha26 dziękuję za odpowiedź. Słyszałam, że TSH powinno być niższe, ale moja Pani gin. powiedziała, że pierwsze słyszy. Może lepiej wybiorę się do endo tylko obawiam się, że powie to samo :roll:

Awatar użytkownika
betinka76
Posty: 98
Rejestracja: 16 mar 2009 01:00

Post autor: betinka76 »

Mitunia - moja endo potwierdziła, że najlepsze TSH do zajścia to takie między 1-1,5. Ja mam teraz TSH 1,2 - jest super, ale zaczekam jeszcze do kolejnej wizytyt u endo w czerwcu, a potem jeżeli utrzyma się na tym poziomie - rozpoczynam starania :)
Oluś ur.26.06.2010 w 33 tyg - w serduchu dużo miejsca.....dla rodzeństwa, w planie adopcja❤

Awatar użytkownika
betinka76
Posty: 98
Rejestracja: 16 mar 2009 01:00

Post autor: betinka76 »

supernova - ja też mam wysokie TPO i zażywam na nie selen 1Xdziennie 100mg. Ostatnio ich nie badałam, ale po zażywaniu euthyrox 50 oraz selenu - obecnie czuję się rewelacyjnie. Wróciła chęć do życia, nie brakuje mi już energii. No i oczywiście cały czas jestem pod opieką endo. Twój lekarz z jednej strony ma rację, bo jeżeli były to już nie znikną - jedynie Ty dla swojej wiadomości faktycznie mogłabyś się dowiedzieć na jakim sa poziomie. Ostatnio gin-endo doradziała, żeby ten selen zażywać codziennie przez okres 2 m-cy.
Oluś ur.26.06.2010 w 33 tyg - w serduchu dużo miejsca.....dla rodzeństwa, w planie adopcja❤

Awatar użytkownika
Lete
Posty: 409
Rejestracja: 27 lut 2009 01:00

Post autor: Lete »

Dziewczyny a jak wygląda kwestia selenu w ciąży. na opakowaniu jest napisane, że nie można, więc jak to jest?

Awatar użytkownika
lactobacillus1983
Posty: 101
Rejestracja: 09 lip 2008 00:00

Post autor: lactobacillus1983 »

Witam, czy mogłaby mi ktoras napsiac, jakie sa normy TSH przy wycietych płatach ?
Pytam sie bo moja tesciowa ma 0,7 TSH i mowi ze to duzo ponad norme i w ogole cała rodzine na pogrzeb szykuje !
20 X 08 last @ -
6 XII 08 - poron.zagrażające, duph. do 19 t.c.
9 III usg połowkowe,- podejrzenie powi. przedsi. prawego bedzie Synek :]
13 III - USG 3/4D z serduchem wsio ok
25 V - kontrolne USG 3/4 oby z serce nadal było ok
26 V -porod -wczesniak


6.V kolejna @ (rozpoczety 3 cykl staran o drugie dziecko)
catangus oraz olej z siemienia lnianego jako wpsomagacze

Awatar użytkownika
Ligia
Posty: 1900
Rejestracja: 31 paź 2007 01:00

Post autor: Ligia »

Lete
Też mnie to interesowało,niektórzy lekarze zalecają w ciąży,niektórzy nie i bądź tu mądry .Ja chyba bym brała,ale nie bardzo duże dawki
Zalecane dawki:
50 mcg dla kobiet;
65 mcg dla kobiet w ciąży;
75 mcg dla kobiet karmiących;
70 mcg dla mężczyzn;
Teraz biorę 100,w ciąży nie jestem

Awatar użytkownika
befana
Posty: 431
Rejestracja: 10 wrz 2008 00:00

Post autor: befana »

drogie Kolezanki, na pewno jestescie bardziej doswiadczone w tym wzgledzie. prosze o interpretacje wynikow:

TSH (s) mU/l 0,755 (normy 0,27 - 4,2 )

fT4 pmol/l 18,85 (normy 12 - 22)
cienkie endo
wysokie anty-TPO
Hashimoto
2008 IUI :(
2009 ICSI 8tc - Aniołek [*]
2010 ciąża naturalna 23tc Aniołek [*]
2011 ciąża naturalna. strach!
17.08.2011 JEST ANTEK!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak się leczyć?”