diagnostyka chorób TARCZYCY (cz.II)

Forum poświęcone wymianie doświadczeń na temat diagnostyki niepłodności: badania i ich wyniki, zabiegi, leki (działanie, skutki uboczne); metody wspomaganego rozrodu - IUI, IVF, ICSI.

Moderator: Moderatorzy jak się leczyć

Awatar użytkownika
Lete
Posty: 409
Rejestracja: 27 lut 2009 01:00

Post autor: Lete »

Ligia pisze:Lete
Dlaczego tak często badasz przeciwciała?


A dlaczego nie? Robiłam kompleksowo wszystko, zeby wiedzieć jak reaguję na leki. Potem, jak mi się uspokoi to planuję tylko badac TSH i fT4. Poza tym panicznie boje się, ze jak zajdę coś przeoczę i skonczy sie kolejnym poronieniem.

Ligia pisze:A co do podwyższenia dawki to powinien lekarz Ci podwyższyć bo pewnie za jakiś czas tsh wzrośnie,ale różni są lekarze.
Ostatnie Twoje wyniki:
tsh - 55%
ft3 - 23%
ft4 - 69%
Pilnuj przy zmianie dawki ft4,żeby nie było powyżej normy


W sobote bede u endo i pewnie mi dawke podwyższy. Nie kumam procentów, nie wiem czy są dobre :oops:

Możesz mi wyjaśnić?

Awatar użytkownika
Ligia
Posty: 1900
Rejestracja: 31 paź 2007 01:00

Post autor: Ligia »

Lete
Pytałam o te przeciwciała bo o ile mi wiadomo to tak naprawdę nie ma leku żeby je zmniejszyć,można brać na nie selen.Ale widzę,że jeszcze go nie bierzesz,poza tym nie masz ich bardzo wysokich. Więc te badania co miesiąc są niepotrzebne,ale oczywiście to Twój wybór :wink:

Twoje Tsh powinno być niższe,ale to wiesz; Ft3 i Ft4 powinny być na takim samym poziomie i wtedy czujemy się najlepiej (a jak Twoje samopoczucie?),jak ft3 jest wyższe od ft4 a tsh jest w normie (oczywiście samopoczucie musi być kiepskie) to oznacza to,że wchodzi się w niedoczynność i pewnie za jakiś czas tsh podskoczy - na szczęście Ty tak nie masz. Policzyłam Ci procenty,żebyś pilnowała ft4 po podwyższeniu dawki,nie możesz mieć ft4 ponad normę Pozdrawiam :D A i jeszcze jedno ja też mam podwyższone anty TG a TPO w normie,czytałam gdzieś,że poronienia mogą powodować przeciwciała anty TPO

Awatar użytkownika
Lete
Posty: 409
Rejestracja: 27 lut 2009 01:00

Post autor: Lete »

Ligia dzieki za odpowiedz. Nie biorę póki co selenu, ale w zamian za to jem orzechy brazylijskie. Jeśli okaże się w czwartek, że wyniki mi się pogorszyły dołączę go do zestawu leków.

W tej chwili czuję się bardzo ok, co prawda nadal wypadają mi włosy, ale myślę i mam nadzieję ze powoli zacznie mi to przechodzić, łokcie i stopy powoli też wracają do normy. Ale najważniejsze, że skończyły mi się depresyjne klimaty [treść wymoderowano]

Awatar użytkownika
Lete
Posty: 409
Rejestracja: 27 lut 2009 01:00

Post autor: Lete »

Dziewczyny pomożecie w interpretacji wyników biopsji?
"Uzyskane aspiraty utworzone sa przede wszystkim przez komórki szeregu limfoidalnego, pośród których widoczne sa liczne rozproszone i w grupach odczytowe tyreocyty.
Obraz cytologiczny odpowiada limfocytowemu zapaleniu tarczycy"

czyli hashimoto? Nie guz przypadkiem?

Awatar użytkownika
kurka
Posty: 3856
Rejestracja: 11 paź 2008 00:00

Post autor: kurka »

poronienia mogą powodować przeciwciała anty TPO

8O nie wiedziałam, mam podchodzić do IVF moje wyniki to

anty TPO 443, 276, a teraz 170 przy normie do 35

TSH 12,60 i spadała, teraz przy euthyrox 100 jest 1,88 przy normie 0,4-4,0

FT4 robiłam teraz 1szy raz wynik 1,61 przy normie 0,8-1,9

co myślicie o tych wynikach :?:

Lete niestety nie pomogę
2003r. CP
2007-2008r. 3 IUI
06.2009 I ICSI
08.2009 II ICSI udana 11.04.2010 Mateusz na świecie
12.2013 III ICSI
01.2014 IV ICSI
naturalny cud 02.09.beta 695 :) 04.09. 1664 :)
22.09. jest serduszko :) tp 04.05.2016

Awatar użytkownika
betinka76
Posty: 98
Rejestracja: 16 mar 2009 01:00

Post autor: betinka76 »

kurka - zarówno ja jak i nikt inny nie pomoże Ci podjąć decyzji, przepraszam że tak piszę, ale jak przeczytasz dalej, napewno zrozumiesz. Ja do swojego ICSI podchodziłam w lutym 2009, moje wyniki były nastepujące: TSH 3,98 (norma 0,4-4,0), FT4 - 15,4 (norma 10,3-24,4), anty TPO 320 (norma 0-35) badania z XII. 2008. Z takimi wynikami byłam przygotowywana do ICSI. Mój lekarz w styczniu 2009 nadmienił, że powinnam rozpocząć od wizyty u endo, ale mimo to przygotowania do ICSI nadal trwały. Byłam w trakcie długiego protokołu, 30 stycznia pobranie komórek, 6 lutego transfer. 21 stycznia po raz pierwszy trafiłam do endo, rozpoczęłam leczenie od leku Euthyrox 25. Do transferu doszło, zarodek się nie przyjął. Dlaczego się nie przyjął? Długo nad tym myślałam - ale nie wiem. Nie można wszystkiego zwalić na tarczycę (tak mówi endo), ale jest również prawdopodobne że to mogło być przyczyną. Ale mam świadomość tego, że gdyby się udało wtedy myślałabym że zdarzył się "mój osobisty mały cud". Czy mając teraz takie wyniki jak wtedy i tę wiedzę co teraz - zdecydowałabym się na ICSI? - szczerze mówiąc - nie wiem. Ale teraz wiem jedno, mam żal do lekarza że nie uprzedził mnie że może się nie udać ze względu na tarczycę. Bo że może się nie udać, bo nie wszystkim statystycznie się udaje - to wiedziałam. Ale wtedy tarczycy nie brałam pod uwagę, bo nie miałam swiadomości jakie to jest ważne

Dodane po: 4 minutach:

[treść wymoderowano]nadal leczę się na niedoczynność. Moje wyniki poprawiają się z miesiaca na miesiąc. Ostatnie wyniki: TSH 1,21 (norma 04-4,0) - idealne do podejmowania dalszych prób, FT4 - 17,8 (norma 10,3-24,4) :D

Dodane po: 29 sekundach:

aha, no i biorę selen, naprawdę pomaga :D

Dodane po: 4 minutach:

kurka - przepraszam, Ty nie prosić o żadną radę -tylko piszesz że jesteś w trakcie przygotowań i pytasz o wyniki. Jak je zobaczyłam (te wyniki ) to opisałam to co mnie się przytrafiło. Ale proszę nie sugeruj się tym, bo każda z nas jest inna. I mnie może właśnie miało się nie udać za 1 razem. Ale łykam Euthyrox 50 i przygotowuję sie do kolejnych prób :D :D
[treść wymoderowano]
Oluś ur.26.06.2010 w 33 tyg - w serduchu dużo miejsca.....dla rodzeństwa, w planie adopcja❤

Awatar użytkownika
cicha26
Posty: 272
Rejestracja: 19 cze 2008 00:00

Post autor: cicha26 »

czesc a to moje ostatnie wyniki tsh 0,85 (0,34-5.6) ale ft4 11 (7.5-21) . wiem, ze to tsh jest ok, ale czy to ft4 niezaniskie???? mialam owulke i mam nadzieje, ze bedzie ciaza :) tylko boje sie czy ja utrzymam???
pco???? niedoczynność tarczycy
starania od II 08
VIII 08 laparoskopia
Aniołek XI 08
Provita + endokrynolog

Awatar użytkownika
Ligia
Posty: 1900
Rejestracja: 31 paź 2007 01:00

Post autor: Ligia »

cicha26
Czy Twoje ft4 jest za niskie? Tak naprawdę to zależy od Twojego samopoczucia większość czuje się lepiej jak jest wyższe,ale jeśli nie masz objawów niedoczynności to może takie być.

Awatar użytkownika
cicha26
Posty: 272
Rejestracja: 19 cze 2008 00:00

Post autor: cicha26 »

Ligia dzieki :) czuje sie dobrze, tylko wszedzie pisza ze powinno byc wyzsze i teraz sie martwie czy bedzie ok jak udalo mi sie czasem zafasolkowac!!!
pco???? niedoczynność tarczycy
starania od II 08
VIII 08 laparoskopia
Aniołek XI 08
Provita + endokrynolog

Awatar użytkownika
kurka
Posty: 3856
Rejestracja: 11 paź 2008 00:00

Post autor: kurka »

betinka76 pisze:ale namotałam!

:lol: może troszeczkę, ale dziękuję za odpowiedź
ale myślisz, że wynik TSH 1,88 (norma 0,4-4,0)jest za wysoki :roll:
podobno w naszym przypadku powinien być między 1 a 2
2003r. CP
2007-2008r. 3 IUI
06.2009 I ICSI
08.2009 II ICSI udana 11.04.2010 Mateusz na świecie
12.2013 III ICSI
01.2014 IV ICSI
naturalny cud 02.09.beta 695 :) 04.09. 1664 :)
22.09. jest serduszko :) tp 04.05.2016

Awatar użytkownika
Ligia
Posty: 1900
Rejestracja: 31 paź 2007 01:00

Post autor: Ligia »

cicha26
Wszystko będzie dobrze,najważniejsze,że nie masz objawów niedoczynności a w czasie ciąży (trzeba się nastawić na duże wydatki)często będziesz badać hormony,czasami nawet co 2 tygodnie i wtedy nie ma żadnych problemów.

Awatar użytkownika
betinka76
Posty: 98
Rejestracja: 16 mar 2009 01:00

Post autor: betinka76 »

kurka - Ostatnie wyniki: TSH 1,21 (norma 04-4,0) - idealne do podejmowania dalszych prób, FT4 - 17,8 (norma 10,3-24,4). Endo stwierdziła że wyniki wskazuja na to, że można próbować, ale myslę że zaczekam jeszcze do kontroli którą mam w czerwcu. Jezeli TSH utrzyma się na tym poziomie, to startuję do lekarza i będę chciała spróbować w lipcu IUI. Wiesz, bardzo mi się polepszyły wyniki odkąd zaczęłam zażywać selen 100mg dziennie. Też mam wysokie anty TPO. Ale od stycznia nie badałam ich ponownie i chyba nie zamierzam
Oluś ur.26.06.2010 w 33 tyg - w serduchu dużo miejsca.....dla rodzeństwa, w planie adopcja❤

Awatar użytkownika
Lete
Posty: 409
Rejestracja: 27 lut 2009 01:00

Post autor: Lete »

Dziewczyny a co jeśli się zajdzie przy TSH na poziomie 2.46?

Awatar użytkownika
betinka76
Posty: 98
Rejestracja: 16 mar 2009 01:00

Post autor: betinka76 »

kurka - na jakim jesteś etapie w tych przygotowaniach do IVF? mnie też ktoś powiedział, że TSH 3,98 jest w normie. Twój wynik 1,88 jest ok, ale ja bym chyba jeszcze chwilę zaczekała i jeszcze spróbowała obniżyć do 1,0 - 1,2 i wtedy możesz startować. Zażywasz selen? przepraszam jeżeli pisałaś wcześniej, a ja nie doczytałam :D

Dodane po: 2 minutach:


Lete pisze:Dziewczyny a co jeśli się zajdzie przy TSH na poziomie 2.46?

Lete - trzeba [treść wymoderowano], być stale pod opieką endo, kontrolować poziom TSH i zażywać leki.

[treść wymoderowano]
Oluś ur.26.06.2010 w 33 tyg - w serduchu dużo miejsca.....dla rodzeństwa, w planie adopcja❤

Awatar użytkownika
betinka76
Posty: 98
Rejestracja: 16 mar 2009 01:00

Post autor: betinka76 »

Lete - jaki lek zażywasz na niedoczynność? oprócz tego pijesz ziółka? i jak pomagaja? napisz proszę coś więcej :D

[treść wymoderowano]
Oluś ur.26.06.2010 w 33 tyg - w serduchu dużo miejsca.....dla rodzeństwa, w planie adopcja❤

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak się leczyć?”