WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Forum poświęcone wymianie doświadczeń na temat diagnostyki niepłodności: badania i ich wyniki, zabiegi, leki (działanie, skutki uboczne); metody wspomaganego rozrodu - IUI, IVF, ICSI.

Moderator: Moderatorzy jak się leczyć

aneeri125
Posty: 9
Rejestracja: 26 mar 2014 23:03

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: aneeri125 »

daliaa, dzięki wielkie, że napisałaś co to za tabletki. A ogólnie co lekarz mówił, że one mają pomóc na Twoją chorobę? Bo niby endokrynolodzy tabletek anty nie zapisują na androgenizujące nadnercza.
Ja za tydzień w poniedziałek mam wizytę we Wrocławiu u dr Szymczaka. Pracuje w szpitalu na oddziale endokrynologii. Strasznie się stresuję tą wizytą, co on powie i co ja mam powiedzieć. Nie wiem jak wytłumaczyć, że poszłam teraz do niego, skoro wcześniej byłam u innej lekarki? Pomyśli, że świruska ze mnie i hipochondryczka.

daliaa
Posty: 24
Rejestracja: 14 lis 2013 12:26

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: daliaa »

aneeri125 pisze:daliaa, dzięki wielkie, że napisałaś co to za tabletki. A ogólnie co lekarz mówił, że one mają pomóc na Twoją chorobę? Bo niby endokrynolodzy tabletek anty nie zapisują na androgenizujące nadnercza.
Ja za tydzień w poniedziałek mam wizytę we Wrocławiu u dr Szymczaka. Pracuje w szpitalu na oddziale endokrynologii. Strasznie się stresuję tą wizytą, co on powie i co ja mam powiedzieć. Nie wiem jak wytłumaczyć, że poszłam teraz do niego, skoro wcześniej byłam u innej lekarki? Pomyśli, że świruska ze mnie i hipochondryczka.
Też się zdziwiła, tym bardzie, że na wypisie ostatecznym ze szpitala, który otrzymałam pocztą dostałam zalecenie, by brać pół tabletki dexa raz dziennie. Ale zanim poszłam do lekarza postanowiłam ich nie brać. Pani doktor powiedziała, że dobrze zrobiłam, nie biorąc tabletek, bo fakt - wyniki hormonów wskazują na androgenezę nadnerczy, ale poziom hormonów nie jest bardzo wysoki i prawdopodobnie wystarczą tabletki anty, które delikatnie blokują wydzielanie hormonów nadnerczowych. Podczas dwóch wizyt miałam robione USG, które wykazało, że z jajnikami wszystko ok, owulację są, także zobaczę za jakiś czas czy poziom hormonów faktycznie spadł, bardzo na to liczę. Jeśli tak nie będzie to zobaczę, jakie leczenie Pani doktor zaproponuje dalej, jeśli będzie chciała kontynuować leczenie tabletkami anty, wtedy z niej zrezygnuję. Dodam, że lekarka do której chodzę, udziela konsultacji na oddziale endo, na którym leżałam i została polecona mi przez dwóch innych lekarzy no i ma dobre opinie w Internecie, także póki co jej zaufam.

Co do Twojej wizyty - nie ma się czym stresować, wytłumacz jaki masz problem, co Cię niepokoi, zabierz ze sobą wyniki badań, które miałaś robione dotychczas, jeśli i daj znać po wizycie :)

PandoraPn
Posty: 2
Rejestracja: 01 cze 2014 12:30

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: PandoraPn »

znalazłam przypadkowo Wasze forum, widzę że jesteście zorientowane w temacie, mam więc pytanie...
od około 6 lat mam podejrzenie PCO. Miałam dwukrotne próby podleczenia tego, raz za pomocą Yasmin, gdzie najpierw było ok i byłam zadowolona ale po 4 miesiącach musiałam odstawić ze względu na dziwne bóle głowy, mrowienie w rękach (prawdopodobnie nietolerancja estrogenu). Później trafiłam na badania hormonalne do szpitala, dostałam Estrofem+Duphaston+Bromergon (ten ostatni jak się okazało brałam bez sensu bo lekarza sugerowali się jednym pobraniem krwi, gdzie ja jestem bardzo nerwowa, od wielu lat mam dużo stresów a jak wiadomo PRL jest hormonem silnie związanym ze stresem), niestety musiałam odstawić Estrofem i miałąm wrażenie że bez tego nie było już takiego efektu na samym Duphastonie..Później dostałam wyniki 17 OHP i wyszedł w 8 d.c. 2 z czymś ( nie pamiętam dokładnie).
Lekarka kazała powtórzyć badanie, w innym cyklu w 13 d.c. wyszedł 0,9. W jeszcze kolejnym cyklu w 33 d.c. wyszedł 5,0..
Miałam też podwyższony DHEAS (ale nie więcej niż o 30 % co podobno może być przy PCO). Reszta hormonów -kortyzol, testosteron, wolny testosteron w normie. Dwóch lekarzy u których byłam niedawno powiedziało, że gdybym miała problem z nadnerczami, wyszedłby też wyższy testosteron i przede wszystkim za niski lub za wysoki kortyzol. A mój był dokładnie w środku normy..
Że podobno przy WPN nadnercza produkują za mało kortyzolu a za dużo androgenów. Pierwszy raz coś takiego słyszałam, bo z tego co widzę, część z Was miała jedynie wysoki 17OHP, tak że trochę się zaczęłam martwić..
mam mieć zrobiony test z Synacethem (nie wiem jak to się pisze) i już się denerwuję co mi wyjdzie :/

czy jeśli jedynym problemem który mi przeszkadza jest wypadanie włosów ( mam nadmierne owłosienie, ale usuwam sobie woskiem tak że uważam że można z tym funkcjonować), ostatnio jak byłam u gin-endo miałam robione usg i akurat miałąm owulację czyli czasami ona zachodzi(planuję ciążę tak za ok 2 lata), to czy jeśli wyjdzie mi WPN jest sens brania sterydów? wiem że u niektórych kobiet z WPN po sterydach jest lepiej, ale mimo wszytko boję się ze względu na zmiany na dnie oka które mam , a wiem że sterydy mogą podwyższać ciśnienie śródgałkowe.. boję się że jakbym zaczęła brać sterydy to będzie jeszcze gorzej niż bez nich...
czy jest taka opcja żeby "przeczekać" do momentu kiedy będę chciała zajść w ciążę ?

daliaa
Posty: 24
Rejestracja: 14 lis 2013 12:26

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: daliaa »

PandoraPn przy diagnozowaniu nieklasycznego WPN najważniejszy jest właśnie test z synactenem. Ja mam WPN, zdiagnozowano go u mnie pod koniec lutego, ale z racji, że wyniki hormonów nie były tak wysokie póki co od kwietnia biorę tabletki anty, za jakiś czas będę robić badania krwi, żeby sprawdzić czy działają na nadnercza, więc myślę, że sterydy nie zawsze są koniecznością. A miałam podobnie z Bromergonem jak Ty, tzn. gdy robiłam badania przed pójściem do szpitala prolaktyna była w normie, w szpitalu z kolei była podwyższona (podejrzewam, że też na skutek nerwów "skoczyła" w górę), no i lekarka prowadząca przepisała mi również te tabletki, zaczęłam je brać, ale dziwnie się po nich czułam, więc je odstawiłam i gin - endokrynolog, u której się obecnie leczę stwierdziła, że nie ma konieczności zażywania tych tabletek. Wypadanie włosów często pojawia się przy WPN, ale nie jest to reguła, może być spowodowane też przez PCO i inne hormony. Nie wiem, czy sterydy mają wpływ na ciśnienie śródgałkowe, ale jeśli zdiagnozują u Ciebie WPN, to wspomnij o tym lekarzowi, żeby dopasował Ci odpowiednie leki, które nie będą podwyższały ciśnienia śródgałkowego.

PandoraPn
Posty: 2
Rejestracja: 01 cze 2014 12:30

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: PandoraPn »

dzięki za pocieszenie, może u mnie też nie wyjdą aż tak złe wyniki i może by starczyły jakieś anty :)
a czy są inne leki na WPN niż sterydy?coś co neutralizuje androgeny ale jest "łagodniesze" dla organizmu?

Elizka88
Posty: 1
Rejestracja: 30 cze 2014 18:15

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CA

Post autor: Elizka88 »

Hej Dziewczyny!!,

Wlaśnie wróciłam do domu po wizycie u endo, który dał mi skierowanie do szpitala. Z moimi objawami "bujam sie już jakieś 10 lat". Ginekolog stwierdził że to PCO natomiast endkrynolog
podejrzewa NK-WPN i narazie mam brać Spironol 100. Od października bede chciała zajść w ciąże. Co to według was jest?
Na USG dopochwowym nie widac typowego obrazu jajników z licznymi pęcherzykami.

Objawy: hirsutyzm, trądzik, łojotok, wypadanie włosów
Hormony:
PRL 34.82 nd/ml (6-29)
SDHEA 473,5 ug/dl (98-340)
testosteron 50,07 ng/dl (10,8-56,9)
FSH 5,87 mIU/ml (3,03-8,08)
LH 13,2 MIU/ml (1,8-12)
Estradiol50 pg/ml (21-251)
ACTH 10,2 pg/ml (0-46)
Kortyzol 15,8 ug/dl (5-25)
17OH-P 1,27 ng/ml (0,3-1)

Meg82
Posty: 1
Rejestracja: 19 lip 2014 21:46

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: Meg82 »

Witajcie. Czytam Was od kilku dni i próbuję zrozumieć co mi jest.
Od zeszłego roku wiedziałam, że coś jest nie tak. Wmawiano mi nerwicę lękową i inne zaburzenia tego typu. Ale ja wiedziałam, że przyczyna leży gdzie indziej.
Niestety chyba mam pecha do endokrynologów, bo do tej pory nie trafiłam na nikogo, kto poważnie podszedł by do sytuacji.

Moje objawy: łysienie (bo wypadaniem włosów już tego nie nazwę), zawroty głowy, chwiejność nastrojów, problem ze schudnięciem

Wszystkie wyniki robiłam na własną rękę, nikt mnie nie pokierował co powinnam wykonać, a czego nie.

14.01.2014 - to był 3 lub 4 dzień cyklu
DHEA-S - 164,9 (norma 98,8-340)
Estradiol - 38,4 (norma w fazie folikularnej 12,5-166)
FSH - 6,9 (norma w f.folikularnej 3,5-12,5)
Kortyzol - 6,9 (robiony rano, norma 6,2-19,4)
LH - 4,4 (norma w f.folikularnej 2,4-12,6)
Prolaktyna - 164,8 (norma 102-496)
Testosteron - 0,26 (norma 0,06-0,82)
17-OH Progesteron - 3,0 (norma w f.folikularnej 0,2-1,3)

29.05.2014
TSH - 1,27 (norma 0,27-4,2)
FT4 - 16,7 (norma 12-22)
FT3 - 5,8 (norma 3,1-6,8)
anty TPO(MAK) - 16 (norma <34)
anty TG(TAK) - 49 (norma <115)

4.01.2014 - faza lutealna
Progesteron - 16,9 (norma w fazie lutealnej 1,7-27)

1.02.2014
ACTH - 11,4 (norma 4,7-48,8)

15.01.2014
Androstendion - 1,1 (norma 0,3-3,5)
SHBG - 60,59 (norma 19,8-122)

23.02.2014
Koryzol rano - 16,59 (norma 6,2-19,4)
Kortyzol popołudniu - 7,31 (norma 2,3-11,9)

3.07.2014 - 4 dzień cyklu
17-OH Progestron - 5,5 (norma 0,2-1,3)
dodam, że mój okres trwał wtedy 2 dni
Renina - 27,5 (norma w pozycji stojącej 2,64-27,66)

I hormon od którego zaczęły się moje poszukiwania...

6.12.2013 - po pionizacji
Aldosteron - 953,82 (norma 2h po pionizacji 30-400)

22.02.2014
Aldosteron w spoczynku - 680,89 (norma 20-180)
Aldosteron 2h po pionizacji - 1374,60 (norma 30-400)

4.03.2014
Aldosteron 2h po pionizacji - 1411,91 (norma 30-400)
Aktywność reninowa osocza - 3,56 (norma po pionizacji 1,5-5,7)

Na razie wiem tyle, że powinnam wykonać test z ACTH. Nie wiem co jeszcze? Na 20 sierpnia jestem umówiona do endokrynologa w innym mieście. Chciałabym mieć jak najwięcej badań na tą wizytę.

Dodam, że miałam w marcu badanie PET-CT, wcześniej także tomografię głowy. Wyszło w porządku.
Wczoraj byłam u ginekologa i USG jest w porządku. Cykle mam regularne...co 28-30 dni.
2 lata temu urodziłam córkę.
Przez 7 lat walczyłam z nowotworem. Przeszłam chemioterapię, podwójną radioterapię, kilkukrotne leczenie operacyjne. Były 3 wznowy, przerzuty do obu płuc. Nie dawano mi szans. Jestem ponad 6 lat od zakończenia leczenia, a 13 lat od wykrycia choroby.
Przez 7 lat nie miałam włosów. Ich obecna utrata przywołuje złe wspomnienia :(
Widzę tutaj wiele doświadczonych osób. Czy możecie podpowiedzieć jakie badania powinnam jeszcze wykonać?

bea72
Członek Stowarzyszenia
Posty: 13961
Rejestracja: 01 sty 2009 01:00

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: bea72 »


Kochani! Nasz-Bocian został poproszony o zaopiniowanie
Projektu Ustawy o Leczeniu Niepłodności.
Nie bądź obojętny.
Weź udział w dyskusji!!!

Awatar użytkownika
WPN
Posty: 19
Rejestracja: 09 lip 2008 00:00

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: WPN »

Witam serdecznie bardzo proszę mi pomóc w interpretacji wyników. Jestem chłopakiem.

17 0h progesteron 2.4 normy to do 2.1 dla mężczyzn

DHEA-S 145,4
testosteron 8.5 od 2,6 do 10,9

17 ketosterydy 22,6 norma15-60
17 ketogennesterydy 26,9 norma 15-50
wolne ketosterydy 175 norma 40-280
17 hydroksykorykoidy 6.1 norma 2-7

Pregnadion 2,03/ 24 h
Prednantrio 1,61mg / 24h
Pregnantiolon 9 mg/24 h

LH 8.9 od 1 do 8
FSH 5.8 od 4 do 8
Kortyzol
0' 14.27
30' 30
60' 37,8

17 oh progesteron
0' 1,91
30' 4,6
60' 5,14

rytm kortyzolu
7.00 18.29 norma od 2.9 do 22.9
24.00 1.03 norma od 2.9 do 22.9

ACTH
godzina 7.00 62,3 norma od 0 do 37.5
godzina 10.00 36,6 norma od 0 do 37,5
godzina 12.00 37,9 norma od 0 do 37,5


czy to będzie wrodzony przerost nadnerczy? bardzo proszę o pomoc ponieważ się zagubiłem już..

martys93
Posty: 2
Rejestracja: 08 paź 2014 13:58

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: martys93 »

Hej forumowiczki!;) proszę o pomoc.najpierw stwierdzono u mnie pcos ze wzgledu na podwyższony testosteron i prolaktyny. Dostalam na pol roku Diane 35 po której prolaktyna wróciła do normy a testosteron wzrósł 2 krotnie. Teraz miałam badane androstendion,dheas i 17ohp. Wszystkie trzy wyniki wyszły minimalnie ponad normy. Czy któraś z Was miała tak?proszę o pomoc.
Martys93

anejaa
Posty: 1
Rejestracja: 12 gru 2012 13:00

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: anejaa »

Ja tak miałam z testosteron po Diane 35.
anejaa

zaduzonaglowie
Posty: 4
Rejestracja: 25 sty 2015 22:56

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: zaduzonaglowie »

Hej :)
mam PCOS ale oprócz tego WPN (przynajmniej tak twierdzą, podejrzewali to przez kilka dobrych lat).
Jakie badania są według Was kluczowe w potwierdzeniu WPN? Co bierzecie? Ja obecnie zaczęłam kurację z deksametazonem - 500 mg przez pierwszych 10 dni cyklu. Przez cały cykl biorę siofor (mam IO) i luteinę na wywołanie.

Kinia86
Posty: 1
Rejestracja: 13 mar 2015 22:45

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: Kinia86 »

Drogie Panie pomóżcie, proszę. 17-oh norma do 1,3, mnie wyszło 2,4. Endokrynolog zleciła badanie ACTH (ale nie test, sama krew) i kortyzol.
ACTH: 26 normy 10-60
Kortyzol: 182 normy 50-230.
Czy fakt, że mam w normie oznacza, że nie mam co się bać WPN? Bo wizytę mam dopiero w kwietniu, a lekarka widząc 17-oh już wydała wyrok, że na pewno to WPN i jestem przerażona :cry2:

oluska_m
Moderator Dokarmiam bociana ;)
Posty: 9655
Rejestracja: 14 wrz 2012 21:42

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: oluska_m »

W najbliższy poniedziałek specjalnie dla Was organizujemy konferencje on-line !!! Niebawem udostępnimy link do relacji ze studia. Liczymy na Wasz udział w dyskusji i komentarze na czacie.
A o czym będziemy rozmawiać..? Oczywiście o RAPORCIE :)
Już dziś serdecznie ZAPRASZAMY !!!

2 IVF, 7 transferów

Aniołki [*] [*] [*] :cry2:

25.07.2016  :love: 
Piotruś



17.06.2019 :love: Michaś



studentka87
Posty: 4
Rejestracja: 17 lis 2015 18:39

Re: WRODZONY PRZEROST NADNERCZY (WPN, CAH)

Post autor: studentka87 »

Cześć Kobietki

Mam podejrzenie nieklasycznej postaci przerostu nadnerczy. Endokrynolog stwierdził to na podstawie jajników z licznymi pecherzykami a także po dośc mocno podwyzszonym 17oh progesteron, testosteron, ACTH.

Gdy usłyszał ze nie chce teraz natychmiast dziecka nieco zbagatelizował sprawe i biorę jedynie tabletki antykoncepcyjne juz kilka lat.
Mam jednak plany z moim ukochanym i nie wiem czy takie branie jedynie tabletek wystarczy na razie?
Chcę znaleźć lepszego endokrynologa i wiem, ze te wszytskie badania powinnam robic w szpitalu.
Czy działa to na moja niekorzysc ze biore jedynie antykoncepcje ktora chroni jajniki?

Proszę poradzcie co powinnam zrobić najpierw?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak się leczyć?”