TROCHĘ TEORII:
Wady rozwojowe macicy
Wady rozwojowe macicy występują stosunkowo rzadko i dotyczą ok. 1-3 % kobiet w wieku rozrodczym. Co czwarta z nich ma problemy z płodnością, najczęściej z donoszeniem ciąży.
Przyczyny
Jajowody, macica i górna część pochwy kształtują się z dwóch przewodów przyśródnerczowych, które tworzą się w czwartym tygodniu życia płodowego u dziewczynek. Całkowite uformowanie się tych narządów następuje w trzech fazach:
1. Rozwój dwóch przewodów (nieprawidłowe ukształtowanie się jednego lub obu przewodów skutkuje brakiem macicy, hipotrofią (patologicznie małą macicą) lub macicą jednorożną).
2. Sklejanie się dolnych fragmentów przewodów (zaburzenia tego procesu prowadzą do występowania takich wad jak macica podwójna lub dwurożna).
3. Zanik przegrody powstałej po sklejeniu się przewodów (nieprawidłowości tej fazy kończą się powstaniem macicy z przegrodą).
Macica przegrodzona
Jedną z najczęstszych wad wrodzonych macicy jest macica z przegrodą. Zewnętrzny kontur macicy wygląda prawidłowo natomiast jama macicy jest podzielona w linii środkowej na dwie połowy przegrodą. Przegroda może być cienka lub masywna.
Wadę rozpoznaje się na podstawie USG, HyCoSy, USG 3D. Pomocnym badaniem bywa HSG ale ze względu na brak uwidocznienia na zdjęciu RTG zewnętrznego konturu macicy nie jest możliwe rozróżnienie macicy dwurożnej od przegrodzonej.
Wada wpływa na płodność. Tkanka, z której utworzona jest przegroda jest zazwyczaj słabo ukrwiona i pokryta nieprawidłowym endometrium. Implantacja zarodka w jej pobliżu znacząco zwiększa prawdopodobieństwo poronienia lub porodu przedwczesnego. Możliwość zajścia w ciążę i jej donoszenia jest tym większa im mniejsza jest przegroda. Jeśli przegroda jest duża prawdopodobieństwo straty ciąży może sięgać nawet 80 %. Przegroda czasem jest także przyczyną niepłodności (choć w znacznie mniejszym stopniu). Na szczęście zabieg usunięcia przegrody jest względnie prosty a jego skuteczność bardzo duża.
W przypadku małej przegrody i kobiety, która nie próbowała zajść w ciążę decyzje odnośnie usunięcia przegrody podejmuje się indywidualnie. W przypadku potwierdzonej niepłodności czy poronienia zaleca się zabieg. Wykonuje się go podczas histeroskopii. Jeśli przegroda jest cienka to wystarczy wykonanie histeroskopi, jeśli przegroda ma szeroką podstawę zabieg należy wykonać pod kontrolą laparoskopu ze względu na potencjalne niebezpieczeństwo przebicia ściany macicy, jeśli takiej kontroli nie ma. Laparoskopia pozwala też ostatecznie potwierdzić typ wady. Najodpowiedniejszym czasem do wykonania operacji jest wczesny etap pierwszej fazy cyklu (najlepiej zaraz po miesiączce) w czasie, kiedy endometrium (błona śluzowa macicy) jest jeszcze cienkie. Niektórzy po zabiegu pozostawiają w macicy wkładkę wewnątrzmaciczną, inni zalecają stosowanie przez miesiąc estrogenów z progesteronem. Nie ma pełnej zgody co do tego na ile takie rozwiązania polepszają wyniki zabiegu, więc nie są one stosowane rutynowo. Stan macicy jest kontrolowany po miesiącu za pomocą HSG lub HyCoSy. Jeśli kształt macicy jest prawidłowy można starać się o dziecko.
link: http://bip.erg-bierun.com.pl/fgin/index ... itstart=36
O NAS "PRZEGRÓDECZKACH":
- Olivetti26 - lat 30. Starania o Bejbika od 2005 roku. Pierwszy raz szczęście uśmiechnęło się do nas w październiku 2005, ale niestety nasz Aniołek odszedł w 11 tygodniu (1.12.2005r., poronenie samoistne). Od stycznia 2006 leczyłam się u prof Dębskiego, prof Śpiewankiewicz, w Enelmedzie u dr Juchnickiej i sporadycznie w Novum. W wyniku badań zdiagnozowano u mnie- częściową przegrodę macicy (7-9mm), hiperprolaktynemię, zbyt niski progesteron. Leki: Parlodel, Castagnus, Duphaston. Mąż- żylak powrózka nasiennego- nie wiadomo czy operacja będzie potrzebna. Wyniki spermogramu b. dobre. Ostatecznie mąż przeszedł operację w lutym 2007 roku. Ja przeszłam 2 histeroskopie w Szpitalu Bródnowskim (u prof.Śpiewankiewicz) i wycięcie przegrody macicy 7-9mm grubości, sięgającej 3/4 jamy macicy, pod koniec marca 2007.
13 września 2007 r. znów ujrzeliśmy 2 kreseczki

W wyniku kolejnych żmudnych badań wyszło, że dodatkowo mam poważne problemy immunologiczne

Po 2,5 roku starań od ostatniego poronienia znów jestem w ciąży. 27 lutego 2010 pozytywny test, następnie zbyt wolna akcja serduszka i zbyt niski progesteron - diagnoza dr J. z LIM-czekać na poronienie.... Obecnie jesteśmy już po usg genetycznym- wszystko ok. Jestem pod opieką Poradni Patologii Ciąży Szpitala im.Księżnej Anny Mazowieckiej na ul.Karowej- ciąża zagrożona, leczenie: zastrzyki z Clexane 0,4ml, encorton 10mg, acard, luteina dopochwowo 3x3, duphaston 3x1, leżenie, usg co 2 tygodnie. BOŻE, SPRAW, BY TYM RAZEM SIĘ UDAŁO! [-o< [-o< [-o<
MaLa26- lat 26, szcześliwa mężatka, mama trzech Aniołków. Poronienia zatrzymane w 8-11 tyg. Ostatnia ciąża zaśniadowa Do 2006 roku brak przyczyny strat. W pażdzierniku 2006 laparo-histeroskopia u prof Śpiewankiewicz -usunięta przegroda macicy (z dwurożniaczki stałam się przegródkową ku zaskoczeniu wszystkich). W chwili obecnej zielone światło
ilonka lat 33, mężatka od 5 lat cudownych lat, mam trzech aniołków, poronienia nawykowe, 8 IUI, raz ciąża naturalna, LUF, cysty, HSG, Laparo, Histero... przegroda 2 cm...
Leczona przez Gamete, Novum...(szkoda gadać ) teraz Provita Dr. Kiecka mój "Lekarz od cudów" dzięki niemu wierze że się uda