przedwczesna menopauza

Forum poświęcone wymianie doświadczeń na temat diagnostyki niepłodności: badania i ich wyniki, zabiegi, leki (działanie, skutki uboczne); metody wspomaganego rozrodu - IUI, IVF, ICSI.

Moderator: Moderatorzy jak się leczyć

scania
Posty: 1587
Rejestracja: 12 maja 2013 22:42

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: scania »

Vitaminka pisze:Wiesz bo widziałam ze pisałaś o fsh , mi wynik poprawił siw bardzo ładnie bo zażywaniu dhea ... brałam to 4 miesiące i nawet amh skoczyło nie wiele ale zawsze coś . Miałam 0.01 a jest 0.02. Bierzesz to ??
Brałam ale odstawiłam po tym jak DHEAS i testosteron urosły powyżej normy.
2001 usunięty lewy jajnik

VI 2013 AMH 0.21 (7dc); VIII 2013 AMH 0.45 (3dc)

VII, VIII 2013 IUI

IX 2013 IMSI: 4A&4B :-(

XII 2013 - II 2014 kolekcja oocytów

II 2014 IMSI – 2x4B, blastka na zimowisku

II 2015 synek - "wpadka" urlopowa

II 20

scania
Posty: 1587
Rejestracja: 12 maja 2013 22:42

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: scania »

Obiecałam, że będę zdawać relację co się dzieje po mezo i chyba doczekałam się cudu. Dziś mam 2dc:
FSH 11,6 (norma 2,9-12) - w maju przed mezo 76.44, w lipcu 44.7, w sierpniu 19.9
LH 4,4 (norma 1,5-8,0) - w maju przed mezo 37.9, w lipcu 13.2, w sierpniu 13,1
Estradiol 78 (norma 18-147) w lipcu 18.5, w sierpniu 38.5
Progesteron 0,51 (norma 0,25-0,54)
Testosteron 0,66 (norma 0,23-0,73)
To chyba wynik mezoterapii, bo FSH w normie miałam dawno temu.
2001 usunięty lewy jajnik

VI 2013 AMH 0.21 (7dc); VIII 2013 AMH 0.45 (3dc)

VII, VIII 2013 IUI

IX 2013 IMSI: 4A&4B :-(

XII 2013 - II 2014 kolekcja oocytów

II 2014 IMSI – 2x4B, blastka na zimowisku

II 2015 synek - "wpadka" urlopowa

II 20

Baylee
Posty: 23
Rejestracja: 09 sty 2018 15:57

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: Baylee »

Nikt tu nie pisze a szkoda. Ja będę mieć transfer z komórką dawczyni. Poddalam się już próbować kolejny raz z moją

scania
Posty: 1587
Rejestracja: 12 maja 2013 22:42

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: scania »

No niestety dziewczyny ale wyglada na to że efekt mezoterapii był bardzo krótki. Po ładnym cyklu z FSH 11,6 w kolejnym skoczyło do 24,8 i to był cykl bez owulacji i trwał jedynie 20 dni. W tym cyklu FSH dobiło do 50, więc chyba koniec cudu. Piszę o tym bo nie chce wam dawać złudnych nadziei. Odezwę się jeśli coś się zmieni.
2001 usunięty lewy jajnik

VI 2013 AMH 0.21 (7dc); VIII 2013 AMH 0.45 (3dc)

VII, VIII 2013 IUI

IX 2013 IMSI: 4A&4B :-(

XII 2013 - II 2014 kolekcja oocytów

II 2014 IMSI – 2x4B, blastka na zimowisku

II 2015 synek - "wpadka" urlopowa

II 20

Motyl16
Posty: 400
Rejestracja: 28 mar 2018 17:03

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: Motyl16 »

Scania, zaglądam na ten wątek w zasadzie wyłącznie dla Twoich doniesień. Sama miałam nadzieję na ten zabieg... wielka, wielka szkoda. Pisz proszę czy ten progres ma charakter stały, czy może jednak z czasem hormony zaczęły znów spadać.
Pozdrawiam.

2014-ciaza naturalna (*6tc)

pwcj,mutacja MTHFR 1298C, nt,

2017-leczenie immuno... MLR 14,3%,

2017-ciaza naturalna (*11tc),

2.1.2018-transfer 2 Zarodków KD,beta 11 dpt:765 i 4.9.2018-Syneczek,

20.05.2019-mamy bijące serduszko Niespodzianki... 21.12.-witaj Skarbie. 



Mamy jeszcze jedno Serduszko w Salve... 



Niepłodna
Posty: 109
Rejestracja: 25 paź 2018 19:34

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: Niepłodna »

Kochane i kochani; uzyskałam zgodę moderatorów na umieszczenie ankiety do pracy mgr Ocena sposobu żywienia par z zaburzeniami płodności z zastosowaniem Indeksu Prozdrowotnej Diety. Oczywiście podzielę się wynikami. Jeśli chcecie się sprawdzić lub przysłużyć nauce zapraszam: ANKIETA JEST SKIEROWANA DO PAR - patrzymy na dwójkę jak na jedno ciało :-D
https://www.interankiety.pl/i/LoKnl66G

Jestem Dietetykiem i też osobą niepłodną, dlatego też z osobistych względów to badanie jest dla mnie ważne ;-)

aneti022
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2019 13:36

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: aneti022 »

Cześć Dziewczyny!
Jestem tu nowa, a wyniki potwierdzające wystąpienie przedwczesnego wygasania jajników odebrałam tydzień temu. FSH 38, LH 25 no i AMH 0,01... mam 26 lat i ostatnią „naturalną miesiączkę” miałam na początku sierpnia 2018, później już tylko krwawienia z odstawienia po Qlairze zapisanej przez gin. Udałam się z moimi wynikami do Kliniki Leczenia Niepłodności, ale doktor nie za bardzo chciał rozmawiać na temat mojej sytuacji przed zobaczeniem wyników badam genetycznych, a te mam do odebrania za 6 tyg. Czy sa tu jakieś kobiety z podobnymi wynikami? Czy da się z tym „żyć” normalnie? Podejrzewam, żel marzenia o potomstwie mogę wyrzucić do kosza, mam nadzieje, ze będę mogła mieć chociaż nadzieje, na inv z komórek dawczyni...

Agula1283
Posty: 57
Rejestracja: 18 gru 2014 10:49

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: Agula1283 »

anetti022 a jakie badania genetyczne robiłaś jeśli mogę spytać ? Da się z tym żyć, jestem już od paru lat na HTZ. Mam super syna z kd który niebawem kończy 3 latka :)

aneti022
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2019 13:36

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: aneti022 »

Agula1283 z badań genetycznych robiłam kariotypy, nosicielstwo genu brca1 oraz na zespół łamliwego chromosomu X. Czy mogę zapytać jakie leki obejmują Twoją hormonalną terapię zastępczą? Ja póki co mam przyjmować tabletki Qlaira (które dla kobiet zdrowych mogą pełnić funkcje tabletek antykoncepcyjnych). Czy to już można napawać HTZ?

Agula1283
Posty: 57
Rejestracja: 18 gru 2014 10:49

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: Agula1283 »

Dzięki za odpowiedź! ja jestem na Femostonie.

Rocco
Posty: 2
Rejestracja: 22 lut 2019 17:11

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: Rocco »

aneti022 pisze:Agula1283 z badań genetycznych robiłam kariotypy, nosicielstwo genu brca1 oraz na zespół łamliwego chromosomu X. Czy mogę zapytać jakie leki obejmują Twoją hormonalną terapię zastępczą? Ja póki co mam przyjmować tabletki Qlaira (które dla kobiet zdrowych mogą pełnić funkcje tabletek antykoncepcyjnych). Czy to już można napawać HTZ?
czesc Aneti, a ktory lekarz zlecil Ci takie badania? Czy to był może dr K z Invimedu?

-- 22 lut 2019 17:17 --
Baylee pisze:Nikt tu nie pisze a szkoda. Ja będę mieć transfer z komórką dawczyni. Poddalam się już próbować kolejny raz z moją
Baylee a nie zdecydowalas sie na IVA? bylas na konsultacji w Macierzynstwie?

aneti022
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2019 13:36

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: aneti022 »

Rocco, te badania genetyczne zlecił mi mój ginekolog-endokrynolog, do którego początkowo udałam się tylko z zamiarem uregulowania TSH i nieregularnych miesiączek (wtedy jeszcze nie wiedziałam o POF). A skąd pytanie o doktora K. z Invimedu?

smokey
Posty: 4
Rejestracja: 07 mar 2019 12:11

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: smokey »

Witajcie. Postanowiłam napisać, bo jestem załamana i potrzebuje z kims pogadać. Mam 37 lat, bardzo długo brałam pigułki antykoncepcyjne. W grudniu 2018 w końcu namówiłam mojego partnera na dziecko. Bylam pod stałą opieka lekarza gin. ktory regularnie robił mi usg i niby było wszsytko ok, stwierdził ze nie widzi przeciwskazań do ciązy i mogę próbować. Pigułki odstawiłam, niestety okres sie nie pojawił, testy ciążowe negatywne. Zrobiłam badania hormonalne i szoook. FSH prawie 60, estrogen nieobecny. AMH 0,168. Jajniki, macica malutkie. Zaczeły się wizyty u endokrynologów, diagnoza wiadomo jaka, brak szans na ciążę. W końcu trafiłam do pani profesor, która nie skreśliła mnie od razu, powiedziała ze być może te przez wieloletnie branie pigułek tak się zblokowałam. Zaczełam łykać primolut forte, po ok. miesiącu poszłam na usg, a tam słyszę, że ze jajniki prawidłowej wielkości, endometrium urosło z 2 mm do 9 i jest pecherzyk wiodący. Moje szczęscie nie trwało jednak długo, bo po tygodniu okazało się że pęcherzyk nie pękł. Teraz biorę duphaston, miesiaczka się nie pojawiła, a od soboty zaczynam CLO. Muszę też umówić się w klinice na konsultacje do IVF, choć przy moich wynikach marnie to widzę. Kurcze mam cały zestaw symptomów jak przed @: bol piersi, jajniki bolą, a @ ciagle brak ;-(

elizka84
Posty: 23
Rejestracja: 02 sie 2011 00:35

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: elizka84 »

Witam
Dziewczyny piszę do Was bo jestem też podłamana mam 35 lat, odebrałam wyniki badań estradiol 23,03 fsh 25,33 lh 7,66 amh 0,33 byłam u ginekologa diagnoza mam szanse na naturalną ciąże 2% i żebym szukała pomocy w klinikach niepłodności. Czy któraś z Was miała podobne badania i udało się zajść w ciąże?

elizka84
Posty: 23
Rejestracja: 02 sie 2011 00:35

Re: przedwczesna menopauza

Post autor: elizka84 »

Hej. Dziewczyny. Mam nadzieje że ktoś tu jeszcze zagląda bo mam pytanie. W weekend byłam na wizycie u profesora Wołczyńskiego oczywiście nie miał dla mnie dobrych wieści na ciąże naturalną mam szanse znikome a invitro z tymi wynikami na mojej komorece raczej odradzał. Ja raczej jestem pesymistką ale mam nadzieje ze trafi się cud bo już raz takiego dostąpiłam i mam synka :-) wtedy też nikt nie dawał szansy a się udało wiec może dlatego teraz też żyję nadzieją. Będąc na wizycie u dr jak to w poczekalni zaczęly się rozmowy i jedna z kobiet poleciła mi diete dr Dąbrowskiej podobno wyniki się poprawiają po tej diecie i zdarzają się przypadki że udaje sie zajść w ciąże po tej diecie.
Czy któraś z Was może była na takiej diecie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak się leczyć?”