2 poronienia w 8tyg, mthfr heterozygota

dr hab. n.med. Piotr Pierzyński

Pracuje w Klinice Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Jest specjalistą endokrynologii ginekologicznej i rozrodczości, posiada certyfikację British Fertility Society. Szkolenie zawodowe odbył w ośrodkach leczenia niepłodności w Białymstoku i Londynie. Przedmiotem jego szczególnego zainteresowania jest leczenie niepłodności u par z niepowodzeniami leczenia i nawracającymi poronieniami.

Moderator: Osoby zatwierdzające - poronienia

ODPOWIEDZ
Dominika.sz
Posty: 1
Rejestracja: 25 mar 2020 10:12

2 poronienia w 8tyg, mthfr heterozygota

Post autor: Dominika.sz »

Szanowny Panie doktorze,
Proszę o ocenę. Poroniłam 2 razy, pierwszy raz w listopadzie 2019, drugi w marcu 2020. Obie ciaze obumarły na 8w3d. Po drugim poronieniu zrobiłam badania:
P/C przeciw kardiolipinie igg ujemne, igm ujemne
P/C przeciw beta2glikoproteinie igg ujemne, igm ujemne
Antykoagulant rocznie LA1 35,6 sek (31,0-44,0)
PTT-LA 31,0 sek (31,4-43,4)

Badanie w kierunku trombofilii z wymazu z policzka wykazało jedynie Nieprawidłowy układ heterozygotyczny w MTHFR C677T .
Po tym badaniu wykonałam jeszcze homocysteinę 7,23 µmol/l (4,44 – 13,56), Kwas foliowy 13,70 ng/ml (3,1 – 20,5) i witaminę b12 244,00 pg/ml(189 – 883).
Czytałam Pana odpowiedzi na posty innych Pań i z tego co wiem pojedyncza mutacja nie powinna być przyczyną leczenia przeciwzakrzepowego, czy w takim razie powinnam zbadać teraz kariotyp mój i męża? Przyznam, że teraz po prostu boję się zachodzić w ciążę bo boję się powtórki
Pozdrawiam serdecznie

Piotr Pierzynski
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 2290
Rejestracja: 02 lut 2010 01:00

Re: 2 poronienia w 8tyg, mthfr heterozygota

Post autor: Piotr Pierzynski »

Szanowna Pani,

Rzeczywiście, kariotyp jest badaniem, które powinno zostać wykonane. Podane przez Panią wyniki są prawidłowe i nie jest wymagane leczenie przeciwkrzepliwe.

Rozumiem, że nie ma Pani żadnych innych schorzeń i że nie było żadnych podejrzeń co do nieprawidłowości macicy. Do rozważenia byłaby konsultacja w ośrodku medycyny rozrodu i zastanowienie się nad całościową sytuacją.

Z poważaniem,

Piotr Pierzyński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poronienia - pytania do eksperta”