Ciasto bananowe
Składniki: - kg bananów - szklanka płatków owsianych - kilka łyżeczek mąki pszennej razowej - łyżka miodu - 4 łyżki ziaren słonecznika - 4 łyżki rodzynek - łyżka oleju
Sposób przygotowania: banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min. w temperaturze 150 stopni C.
Pulpety z cielęciny i kaszki manny
Składniki:
- 1 małej marchwi
- 1 pietruszki
- 1 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera
- 4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny
- 2 łyżeczki kaszy manny
- pół łyżeczki zielonej pietruszki
- 1/2 surowego żółtka
- 150ml wody
Sposób przygotowania:
mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody doprowadzając do zagotowania. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem ok. 25-30 min.
Zupka kremowo owocowa
Składniki:
- 1 szklanki owoców świeżych, mrożonych lub suszonych
- mleko w proszku
- 3 łyżki płatków ryżowych
- 1 łyżka płatków owsianych
- woda
Sposób przygotowania:
Do garnuszka wlej wodę i zagotuj. Na wrzątek wrzuć pokrojone owoce ( maliny, truskawki przetrzyj przez sitko) i gotuj aż zmiękną. Dodaj płatki ryżowe i płatki owsiane. Zagotuj i zmiksuj. Dodaj mleko w proszku wymieszaj i zupka gotowa.Do przygotowania zupki można użyć różnych owoców np. jabłka, gruszki, maliny, brzoskwinie, suszone namoczone wcześniej morele i śliwki. Zupkę można przygotować z jednego rodzaju owoców lub z różnych kombinacji i taka jest najsmaczniejsza (jabłka z gruszkami, brzoskwinia z morelą)Po 12 miesiącu nie trzeba zupki miksować.
Gulasz z królika
Składniki:
- 250 g mięsa z królik
- pieprz
- zioła prowansalskie
- włoszczyzna
- marchewka
- łyżka mąki pszennej
- koperek
Sposób przygotowania
Mięso pokrój na malutkie kawałki. Marchewkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć włoszczyznę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Usuń warzywa z garnuszka, zagotuj i wrzuć pokrojone mięso, startą marchewkę i przyprawy. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. W kubeczku rozmieszaj łyżkę maki pszennej z zimną wodą i dodaj do garnuszka. Zagotuj, dodaj koperek i gulasz gotowy. Podawaj z ryżem najlepiej brązowym lub kasza jaglaną, jęczmienną, gryczaną itp.
Pieczone jabłka
Składniki:
- słodkie jabłko
- ok. 100 ml soku jabłkowego
- szczypta cynamonu w proszku
- odrobina masła
Sposób przygotowania:
Jabłka umyj, nie obieraj. Wydrąż gniazda nasienne a skórkę ponakłuwaj widelcem. Jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej sokiem. Do wnętrza jabłka dodaj odrobinę masła, z wierzchu oprósz cynamonem. Piecz w temperaturze 180C przez 45 minut.
Gwiazdeczki cynamonowe
Składniki
- 1-2 szklanki mąki (ile się zagniecie)
- pół kostki masła
- ćwierć szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło. Posiekaj je z mąką i cukrem, dodaj żółtko, na koniec cynamon. Owiń folią, schowaj do lodówki na godzinę. Odkrawaj kawałki, wałkuj placki grubości 3-5 mm. Wykrawaj ciasteczka foremkami w kształcie gwiazdek, choinek, serduszek. Układaj na blasze wyłożonej pergaminem, smaruj rozmąconym żółtkiem, piecz w temp. 180°C, aż się lekko zrumienią (15-20 minut).
Indyk przekładany
Składniki:
- 2 łyżki mielonego mięsa indyka
- pół papryki l kilka plasterków cukinii
- 2 plastry bakłażana
- filiżanka fasolki szparagowej (lub mrożonka z warzywami odpowiednimi do wieku - pół paczki)
- dwie filiżanki lekko podgotowanego makaronu (drobnego
- np. małych muszelek)
- pół cebuli
- 3 pomidory bez skórki (z puszki)
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj, zeszklij na odrobinie oliwy, dodaj pokrojone pomidory, ew. nieco soku z nich lub wody, podduś. Sos zmiksuj, dopraw solą i ziołami prowansalskimi. Pozostałe warzywa umyj. Bakłażana musisz przygotować wcześniej (plastry posyp solą, odstaw na pół godziny, opłucz dokładnie wodą). Jarzyny drobno pokrój (mrożone - rozmroź, ew. rozdrobnij). Małe naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Układaj warstwy: najpierw sos pomidorowy, makaron, warzywa, mięso mielone, sos. Naczynie przykryj folią aluminiową. Zapiekaj około 40 minut w temp. 200°C.
Kuskus jak prawdziwy
Składniki
- filiżanka suchej kaszy kuskus
- kawałek piersi kurczaka upieczonej lub ugotowanej na parze
- dwie łyżki posiekanych: marchewki
- pietruszki i selera (może być naciowy)
- łyżeczka zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
- pół łyżeczki masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Warzywa razem z groszkiem podduś w małym rondelku, podlewając odrobiną wody, gdy zmiękną, dodaj sól i masło. Mięso bez skóry pokrój na małe kawałki, dodaj do jarzyn, zamieszaj, by się zagrzało. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem, tak by powierzchnia wody znajdowała się 1 cm nad powierzchnią kaszy. Poczekaj, aż kuskus wchłonie całą wodę, zamieszaj. Polej warzywami z mięsem.
Owoce z kruszonką
Składniki
- kilogram jabłek lub owoców mieszanych (jabłek gruszek i śliwek)
- szklanka cukru (ja daje znacznie mniej)
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 10 dag masła
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Jabłka lub gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, oczyść z gniazd nasiennych, potnij na plasterki. śliwki wydryluj. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu. Możesz dorzucić jeszcze garść rodzynek. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i wyrabiaj palcami, aż ciasto nabierze konsystencji grubej kaszki. Posyp nim owoce. Piecz, aż kruszonka się zrumieni (ok. pół godziny). Deser można podawać na gorąco lub po przestygnięciu. Z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Pizza wegetariańska
Składniki
- ok. 30 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki mleka
- 1-2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- woda
- pół strąka żółtej papryki
- pomidor obrany ze skórki
- 3 cienkie plastry bakłażana
- pół małej czerwonej cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub bazylii
- oliwa
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzyj z mlekiem i cukrem, zostaw w cieple. Gdy wyrosną, zagnieć z mąką, dodając olej i tyle wody, by ciasto było elastyczne. Możesz dodać nieco soli i suszonych ziół, np. bazylii. Włóż do miski, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia. Bakłażana posól, odstaw na pół godziny. Zlej sok, wypłucz i osącz. Plastry pokrój na ćwiartki. Pokrój pomidora, paprykę, cebulę. Na patelni rozgrzej pół łyżeczki oliwy i duś te warzywa, aż rozpadną się na sos (możesz go także zmiksować). Dodaj kawałki bakłażana, zostaw na małym ogniu na 5 minut. Ciasto cienko rozwałkuj i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj warzywnym sosem, wstaw do gorącego piekarnika (ok. 200°C) i piecz, aż się przyrumieni. Pod koniec pieczenia posyp natką lub bazylią. (Dla starszych
Warzywa z jajkiem
Składniki:
- 1 ziemniak (mały)
- 1/2 marchewki
- 2 gałązki kalafiora
- 1jajko
- 2 łyżki masła prawdziwego
trochę posiekanego szczypiorku(niekoniecznie) Przygotowanie: Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Skorupkę jajka trzeba sparzyć wrzącą wodą następnie w mniejszym naczyniu (salaterce) roztrzepujemy widelcem jajko z masłem, wkładamy do gotującego się rondla z wodą i czekamy aż się zetnie. Rozdrobnione warzywka wykładamy na talerz razem z jajkiem i posypujemy szczypiorkiem,(niekoniecznie)
Zupa z porów
Składniki:
- 4 duże pory,
- 2 średnie ziemniaki,
- grzanki ziołowe,
- masło,
- śmietana,
Sposób przygotowania:
Pory obrać, posiekać i usmażyć na maśle, następnie do garnka włożyc pokrojone ziemniaki, usmażone pory, lekko dosmaczyć, zalać wszystko 2 szklankami wody i gotować około 40 min. Po ugotowaniu zupkę miksujemy, w miseczce dodajemy 2 łyżeczki chudej śmietany i grzanki ( dla starszych dzieci zamiast grzanek może być groszek ptysiowy)
Kluseczki
Składniki:
- 1 serek homogenizowany najlepiej waniliowy;
- 1 całe jajko;
- 3 czubate łyżki mąki;
Sposób przygotowania:
wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ciasto powinno być dość gęste) i wrzucać z łyżki do gotującej wody (lekko posolonej) życzymy smacznego
Pasta drobiowo-jarzynowa
Składniki:
- 40 g surowego mięsa z piersi z indyka
- 50g włoszczyzny w tym 1/2 małej marchwi, kawałeczek cebuli, cząstka selera
- troszkę wody
- ugotowane żółtko
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Ugotuj razem włoszczyznę i mięso. Ugotowane warzywa, mięso i żółtko przemiel przez maszynkę. Do pasty dodaj kropelkę oleju, oraz drobno posiekaną pietruszkę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Shake owocowy
Składniki:
- Jogurt naturalny (najlepiej gęsty)
- banan
- inne owoce
Przygotowanie:
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w blenderze. Zajmuje to kilka minut a powstaje pyszny koktail właściwie dla całej rodziny. Doskonały na upały jako popołudniowy podwieczorek lub drugie śniadanie.
Domowy kisiel
- gęsty soczek owocowy dla dzieci
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wymieszaj mąkę z odrobiną soczku, resztę zagotuj. . Dolej do niego rozrobioną mąkę. Gotuj, nie przerywając mieszania.
Pasta rybna z warzywami -10 dag filetu z dorsza (mintaja, morszczuka
marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- łyżka oliwy-
łyżeczka posiekanego koperku
Filet rybny i rozdrobnione warzywa zalać w rondelku szklanką wody. Przykryć i ugotować na wolnym ogniu do miękkości (przez 8-10 minut). Odparować, trzymając rondelek przez 2 minuty na minimalnym ogniu (nadmiar płynu można też odcedzić). Dodać oliwę, zmiksować i posypać koperkiem. Podawać na ciepło z ziemniakami lub makaronem. Pasta ta jest bardzo dobra również na zimno, podana z pieczywem.
Pieczone ziemniaczki z białym serem
4 ziemniaki
10 dag białego sera
drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
łyżka szczypiorku
majeranek
Sposób przyrządzenia:
Rozetrzyj ser z cebulą, szczypiorkiem, przeciśniętym czosnkiem.
Wyszoruj ziemniaki, osusz. Każdy zawiń w folię aluminiową
wysmarowaną masłem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz ok
godziny do miękkosci. Odwiń z folii, przekrój na pół i wyjmij
łyżeczką miąższ, pozsotawiając dość grube ścianki. Miąższ dodaj do
masy serowej, utrzyj na gładką masę. Napełnij farszem połowki
ziemniaków
Ragout z papryki i ogórków kiszonych
cebula
3 czerwone papryki
4 ogórki kiszone
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
zioła prawansalskie
Sposób przyrządzenia:
Pokrój cebulę w piórka, czosnek drobno posiekaj. Papryki i ogórki
drobno pokrój. Zeszklij cebulę i czosnek na łzyce oliwy, dodaj
paprykę io zioła. Wlej tyle wody, zeby przykrywała warzywa. Duś aż
papryka będzie miękka. Dodaj ogórki i duś chwilę
Smaczna zupka deserowa
duże soczyste jabłko
pietruszka
żółtko
pół łyżeczki masła
Wykonanie:
Jabłka i pietruszkę obierz, z jabłka wykrój gianzdo nasienne.
Pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości wody ze szczyptą
cynamonu. Zmiksuj, dodaj masło i wymieszaj. Posyp ugotowanym i
pokruszonym żółtkiem
Słoneczny deserek
150g sera twarogowego
4 łyżki śmietany
łyżeczka miodu
pomarańcze
Wykonanie:
Ser zmiksuj ze śmietaną i miodem. Pomarańcze obierz ze skórki,
wyjmij pestki, pokrój w drobną kostkę i dodaj do serka.
Deserek z biszkoptem i owocami
50 g sera póltłustego
łyżka jogurtu naturalnego
2 biszkopty
mus z jabłek
Wykonanie:
Z jabłek zrób mus, . Ostudź. Ser rozkrusz widelcem, wymieszaj z
jogurtem. Dodaj mus i pokruszonego biszkopta
kuskus na kolorowo
filiżanka suchego kuskus
kawałek piersi z kurczaka ugotowanej na parze
4 łyżki posiekanych warzyw: marchewki, pietruszki, selera
łyżeczka zielonego groszku(moze być mrozony)
pół łyżeczki masła
Wykonanie:
Warzywa razem z groszkiem podduś podlewając odrobiną wody, mieso
drobno pokrój i dodaj do warzyw. Kuskus wsyp do miseczki i zalej
wrzątkiem tak by powierzchnia znajdowała się 1 cm nad powierzchnią
kaszy. Poczekaj az kuskus wchłonie całą wodę, dodaj masło i
zamieszaj, połącz z warzywami i mięsem
Pulpeciki rybne
Filet z ryby
pół pietruszki
pół marchewki
mały kawałek pora
jajko
2 łyzki kaszy manny
Warzywa umyj i objerz, pokrój na kawałki. Marchew i pietruszkę na
minutę zalej wrzątkiem, odcedź. Wraz z rybą zmiel w maszynce. Do
zielonej masy dodaj posiekanego drobno pora, jajko, kasze mannę
(jeśli nadal będzie rzadkie dosyp bułki tartej). Z masy ulep kulki
i gotuj na parze ok 15 min
Biszkoptowe babeczki
szklanka mąki,
4 jajka,
kawałek laski wanilii,
2 szkl. Borówek lub jagód, 15 foremek do babeczek
Wykonanie:
Żółtka utrzyj, z białek ubij sztywną pianę, . Do żółtek wsyp makę,
dodaj kilka ziarenek laski wanilii i pianę, delikatnie wymieszaj.
Do natłuszczonych foremek wsyp po łyżce
owoców i do ¾ wysokosci ciasto. Piec ok 15 min w temp 160 C
Omlet z musem śliwkowym
jajko,
łyżeczka masła
6 węgierek
Sliwki umyj, wyjmij pestki, uduś w garnuszku w odrobinie wody.
Oddziel zółtko od białka, białko ubij na sztywną pianę, wymieszaj z
zóltkiem i wlej na ciepłą małą patelnie posmarowaną masłem. Gdy
omlet się zetnie od spodu, delikatnie przewróc go na drugą stronę.
Zdejmij z patelni i wyłóż śliwki i złóż omlet na pół
Wiosenna pasta
70 g twarozku,
jajko ugotowane na twardo
natka pietruszki
Jajko dodaj do twarozku, zmiksuj , natkę posiekaj i dodaj do pasty
Pulpety z natką i koperkiem
20 dag mielonej cielęciny(lepiej samemu zmielić)
żóltko
2 łyzeczki kaszy mamnny
2 łyzeczk mąki ziemniaczanej do obtoczenia
½ małej marchewki
kawałek pietruszki
4 łyzki posiekanej natki i koperku
szczypta majeranku
1,5 szkl wody
Wykonanie:
Warzywa umyj, objerz i opłucz. Zetrzyj na tarce. Zielonmą cielęcinę
wymieszaj z żóltkiem, manną i warzywami, dodać majeranek ipołowę
koperek i natkę. Obtocz małe kuleczki w mące i wrzuć do wrzątku,
dodaj resztę natki i koperku. Podawać z ziemniaczkami i buraczkami
Zielone kopytka
½ kg ziemniaków,. Jajko, 150 g mąki pszennej lub orkiszowej, 3
łyzki mrożonego szpnaku
Wykonanie:
ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę. Wbij jajko,.dodaj mąke i
rozmrozony i odcisnięty szpinak. Wyró na jednolita masę. Reszta jak
kopytka:)
Zapiekana cukinia
nieduży ziemniak
łyzeczka oliwy z oliwek
mała cukinia
Ziemniaka umyj, objerz, pokrój w kostkę. Ugotuj. Odcedź i rozgnieć
widelcem. Cukinie wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na
patelnię i przez kilka min podsmażaj bez tłuszczu. Podlej wodą.
Następnie rozgięć widelcem, dodaj oliwę. Przełóż cukinię i pure do
naczynia żaroodpornego i wstaw na chwilę do piekarnika
Kuskus z bakaliami(na słodko)
3 łyżki kaszy kuskus
½ szkl mleka
1 jabłko
2 łyzeczki rodzynek
2 łyzeczki śmietany
łyzeczka miodu
wanilia i cynamon
Wykonanie:kuskus wsyp do miseczki i zalej gorącym mlekiem i
poczekaj aż napęcznieje. Objerz jabłko i pokrój w kostkę. Zalej
wrzątkiem i gotuj aż zmięknie. Rodzynki namocz w gorącej wodzie.
Wymieszaj kaszkę z osączonym jabłkiem i rodzynkami. Do miseczki
wlej smietanę. Dodaj cynamon, wanilię i miód
Przecier gruszkowy
2 dojrzałe gruszki
łyżka soku pomarańczowego
łyżka kleiku ryżowego
Wykonanie: Gruszki umyj, objerz, zetrzyj na tarce. Do soku dodaj
starte gruszki. Gotuj 7 min. zdejmij z ognia, dodaj kleik i
wymieszaj na gładką masę.
Warzywa i mięso z dipem
marchew,
różyczka kalafiora i brokułu
kawałek upieczonej piersi z indyka
2 łyzki twarożku
łyżka jogurtu naturalnego
szczypta koperku
Wykonanie:
Mięso pokrój w słupki, umytą marchew pokrój w słupki, kalafior
podziel na małe rożyczki. Gotuj na parze
Przygotuj dip: wymieszaj twarożek z jogurtem i koperkiem.
Omleciki z jablkiem
jajko
2 łyzeczki mleka
½ jabłka
łyzeczka mąki
łyzeczka masła
Wykonanie:
Jabłko zetrzyj na tarce, dodaj odrobinę wody, poddus z masłem.
Jajko umyj, wbij do garnuszka, dodaj mleko. Wsyp mąke, wymieszaj.
Smaż na patelni bez tłuszczu
Soja prawie po bretońsku
2 filiżanki ugotowanej soi
czerwona cebula
strąk zielonej papryki
2-3 podmidory(lub 2/3 puszki pomidorów bez skórki)
ząbek czosnu
oliwa z oliwek
liscie bazylii
Soję ugotowac. Pomidory sparzyć, obrac ze skróki, pokroić, paprykę drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i poddusic na odrobinie oliwy. Dodać papryke, czosnek zmiażdżony, dorzucić pomidory(podlac odrobina wody lub jak puszkowe to sosem własnym) Dusic aż warzywa zmiekna, dodać soję, dusic ok 15 min. dodac posiekana bazylię
risotto z rybą
100 g fileta ryby, 50 g ryzu, 50 g włoszczyzny, 1 pomidor, 2 łyzki zieolnego groszku, 2 łyzki startego złótego sera, cytryna, natka pietruszki
Ryż ugotować
Warzywa umyc, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Z pomidora zdjąć skórkę. Włoszczyzę, pomidora, groszek gotować ok 20 min
Opłukane filety skropić sokiem z cytryny. Włózyć do wywaru i gotować.
Do ryby i warzyw dodać ryż i natkę pietruszki, wymieszaćZapiec w piekarniku 200 C przez 20 min, na koniec posypać startym serem
-- 08.01.2013, 21:49 --
tam gdzie jest sól to ja nie daje, a przepisy bedę odpowiednie dla około roczniaka