Re: KUCHNIA NASZYCH MILUSIŃSKICH
: 23 mar 2012 09:46
Dzisiaj wrzucę przepisy od 7 miesiąca
Sok malinowo-porzeczkowy (od 7 miesiąca)
2 łyżki porzeczek - mogą być czarne lub czerwone
2 łyżki malin
ewentualnie kilka łyżeczek przegotowanej wody
Świeże, dojrzałe i starannie wybrane owoce należy przygotować z ilości podanej w recepturze. Porzeczki i maliny opłucz pod bieżącą wodą na sitku, potem przelej owoce wrzącą wodą, a następnie osącz. Włóż je do porcelanowego kubeczka. Rozetrzyj owoce na miazgę, a potem dodatkowo przetrzyj przez gęste sitko. W ten sposób uzyskasz smaczny i bardzo zdrowy sok. Możesz do niego dodać kilka łyżeczek przegotowanej uprzednio wody. Z takiej ilości owoców uzyskuje się jedną porcję soku dla dziecka.
Zupa z dyni (od 7 miesiąca)
marchewka
pietruszka
biały kawałek pora
ziemniak
¼ małego selera
50 g dyni
spory ziemniak
Wyszoruj i oskrob marchewkę i pietruszkę. Obierz seler, dynię i ziemniaka. Umyj pora. Pokrój jarzyny na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj, aż zmiękną. Zmiksuj zupę.
Zupa kartoflanka (od 7 miesiąca)
½ szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
½ szklanki pokrojonej białej części pora
1½ szklanki zimnej wody
mleko modyfikowane
Odlej pół szklanki wody na rozprowadzenie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, żeby pokryła dno cienką warstwą. Wrzuć jarzyny i duś je na małym ograj pod przykryciem przez 15-20 minut. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Gotuj do miękkości. Zmiksuj. Przygotuj pół szklanki mleka modyfikowanego (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Dolej do zupy, wymieszaj.
Zupa szpinakowa z kurczakiem (od 7 miesiąca)
1 marchewka
½ pietruszki
szpinak (może być mrożony)
150 ml wody
50 g ugotowanego kurczaka
2-3 łyżki Misiowy Ogródek z ziemniakami i szpinakiem
Umyj i obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój na drobne kawałki i gotuj razem ze szpinakiem w małej ilości wody, na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji papki. Ugotowane mięso kurczaka przepuść przez maszynkę lub zmiksuj. Połącz z warzywami dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.
Zupa-krem z ziemniaków i brokułów (od 7 miesiąca)
średni ziemniak 1 szt.
brokuły 2-3 gałązki
margaryna bezmleczna 1 łyżeczka
woda 80 ml
preparat mlekozastępczy z serii Bebilon 2 miarki
Ziemniaka umyć, cienko obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody, gotować do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzyny zmiksować lub przetrzeć przez grube sitko, dodać margarynę, zagotować. Po przestudzeniu dodać preparat mlekozastępczy, wymieszać. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych dodając ugotowane chude mięso (2 łyżeczki na porcję).
Buraczki z wołowiną (od 7 miesiąca)
½ świeżego buraka
½ średniego ziemniaka
łyżeczka świeżego masła
⅓ szklanki wody
20 g surowej młodej polędwicy wołowej
Buraczek umyj, ugotuj do miękkości, nie obierając. Ziemniak umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę i razem z mięsem włóż do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu mniej więcej 15 minut. Mięso wyjmij, drobno posieka. Ugotowany burak ostudź pod zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Połowę buraczka pokrój na cząstki, dodaj do ziemniaka i zmiksuj. Dodaj drobno pokrojone mięso i świeże masło. Ciągle mieszając, zagotuj potrawę.
Jarzynka z żółtkiem (od 7 miesiąca)
½ małej marchwi
2 różyczki kalafiora
½ małego ziemniaka
1 łyżeczka świeżego masła
½ szklanki wody
½ żółtka
Marchew i ziemniak umyj, obierz i opłucz. Kalafior opłucz. Włóż je do wrzątku i gotuj ok. 20 minut, aż będą miękkie. Zmiksuj, dodaj żółtko (zanim rozbijesz jajo, umyj je i sparz wrzątkiem) oraz masło. Zagotuj.
Królik z marchewką (od 7 miesiąca)
½ małej marchewki
¼ młodej kalarepki
łyżeczka masła
20 g mięsa z królika
90 ml wody
Mięso ugotuj osobno, drobno pokrój. Marchew i kalarepkę umyj, obierz, opłucz i pokrój w paseczki. Warzywa wrzuć do wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (ubytki wody uzupełniaj wrzątkiem). Do ugotowanych warzyw dodaj pokrojone mięso i zmiksuj. Dodaj łyżeczkę świeżego masła, zagotuj.
Lane kluseczki (od 7 miesiąca)
50 ml wody
30 ml Nestle Sinlac 2 płaskie łyżki
30 ml mąki bezglutenowej niskobiałkowej z "PPK" 2 płaskie łyżki
Nestle Sinlac rozmieszaj z wodą. Dodaj mąkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2 minuty. Wylej na sitko. Zahartuj polewając chłodną wodą. PPK - piekarnia bezglutenowa Fundacja "Przekreślony Kłos" - mąka dostępna w sprzedaży wysyłkowej (022) 632 72 06 i w niektórych sklepach z produktami bezglutenowymi.
Lane kluseczki na mleku modyfikowanym (od 7 miesiąca)
mleko modyfikowane Bebilon 2 lub Bebiko 2 6 miarek
woda 180 ml
mąka kukurydziana 6 łyżeczek od herbaty
żółtko jaja ½ szt.
Zagotować wodę, przestudzić. W połowie wody rozprowadzić mleko. Żółtko połączyć z mąką oraz 4 łyżeczkami wody i wymieszać na jednolitą masę. Pozostałą część wody ponownie zagotować i na wrzącą wodę wlewać masę cieniutkim strumieniem. Gotować przez chwilę. Połączyć z wcześniej przygotowanym mlekiem i wymieszać. Kluseczki powinny być bardzo miękkie, wielkości drobnej kaszy perłowej
Marchew i jabłko z indykiem (od 7 miesiąca)
½ małej marchwi
½ małego jabłka
łyżeczka świeżego masła
20 g surowej piersi indyka
½ szklanki wody
Marchewkę wyszoruj, obierz i jeszcze raz umyj. Pokrój ją w kostkę, włóż do wrzątku. Dodaj umyte mięso i gotuj do miękkości. Jabłko opłucz i obierz, dodaj po ok. 20 minutach gotowania do marchewki i mięsa. Jeszcze chwilę gotuj wszystko na wolnym ogniu. Warzywa i jabłko przetrzyj przez sitko albo zmiksuj, a mięso posiekaj. Dodaj masło i drobno pokrojone mięso. Potrawę zagotuj.
Puree z buraczków z kremem z Nutramigenu (od 7 miesiąca)
2 buraki
1 jabłko
½ łyżeczki cukru (niekoniecznie)
120 ml Nutramigenu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
koperek lub natka pietruszki
Buraczki dokładnie umyj, ugotuj, obierz ze skórki, pokrój na kawałeczki. Jabłko obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na cząstki, podduś w niewielkiej ilości wody. Dodaj do buraczków. Całość zmiksuj, dosłódź do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w Nutramigenie, gotuj na małym ogniu, stale ubijając. Ostudź. Zielenię umyj, osusz, drobniutko posiekaj, dodaj do kremu nutramigenowego. Na talerzyk połóż buraczki, a środek udekoruj kremem z Nutramigenem.
Szpinak z jajkiem (od 7 miesiąca)
½ ugotowanego żółtka
szpinak (może być mrożony)
100 ml wody
2 łyżki stołowe puree ryżowego Misiowy Ogródek ze szpinakiem i ziemniakami
Ugotuj szpinak do miękkości, dodaj ugotowane żółtko i rozetrzyj na gładką masę. Wsyp puree ryżowe i dokładnie wymieszaj.
Warzywa z cielęciną (od 7 miesiąca)
½ ziemniaka
różyczka brokułów
po łyżeczce pokrojonych w kostkę pietruszki i selera
½ marchewki pokrojonej w kostkę
20 g chudej cielęciny
łyżeczka oliwy z oliwek
⅓ szklanki wody
Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój. Zagotuj wodę, dodaj jarzyny, gotuj około 10 minut. Dodaj brokuły i gotuj jeszcze 7 minut. Mięso opłucz, ugotuj osobno, a potem posiekaj. Warzywa z mięsem zmiksuj, dodaj oliwę, zagotuj.
Kisiel "mleczny" (od 7 miesiąca)
(można podawać dzieciom, u których nie występuje alergia na jaja kurze)
preparat mlekozastępczy z serii Bebilon 6 miarek
woda 180 ml
mąka ziemniaczana 8 g
żółtko jaja ½ szt.
deser lub sok BoboVita (dowolny smak)
Wodę zagotować i ostudzić. Preparat mlekozastępczy wymieszać z połową wody. Do drugiej połowy dodać mąkę oraz żółtko i ciągle mieszając zagotować, a na koniec wlać preparat mlekozastępczy. Kisiel będzie jeszcze lepiej smakował, gdy polejemy go sokiem lub dodamy deser owocowy.
Miłego gotowania. Jak trzeba wrzucić dalsze miesiące proszę dać mi znać na PW
Sok malinowo-porzeczkowy (od 7 miesiąca)
2 łyżki porzeczek - mogą być czarne lub czerwone
2 łyżki malin
ewentualnie kilka łyżeczek przegotowanej wody
Świeże, dojrzałe i starannie wybrane owoce należy przygotować z ilości podanej w recepturze. Porzeczki i maliny opłucz pod bieżącą wodą na sitku, potem przelej owoce wrzącą wodą, a następnie osącz. Włóż je do porcelanowego kubeczka. Rozetrzyj owoce na miazgę, a potem dodatkowo przetrzyj przez gęste sitko. W ten sposób uzyskasz smaczny i bardzo zdrowy sok. Możesz do niego dodać kilka łyżeczek przegotowanej uprzednio wody. Z takiej ilości owoców uzyskuje się jedną porcję soku dla dziecka.
Zupa z dyni (od 7 miesiąca)
marchewka
pietruszka
biały kawałek pora
ziemniak
¼ małego selera
50 g dyni
spory ziemniak
Wyszoruj i oskrob marchewkę i pietruszkę. Obierz seler, dynię i ziemniaka. Umyj pora. Pokrój jarzyny na kawałki, zalej szklanką wrzątku i gotuj, aż zmiękną. Zmiksuj zupę.
Zupa kartoflanka (od 7 miesiąca)
½ szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
½ szklanki pokrojonej białej części pora
1½ szklanki zimnej wody
mleko modyfikowane
Odlej pół szklanki wody na rozprowadzenie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, żeby pokryła dno cienką warstwą. Wrzuć jarzyny i duś je na małym ograj pod przykryciem przez 15-20 minut. Przełóż do garnka, dolej resztę wody. Gotuj do miękkości. Zmiksuj. Przygotuj pół szklanki mleka modyfikowanego (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Dolej do zupy, wymieszaj.
Zupa szpinakowa z kurczakiem (od 7 miesiąca)
1 marchewka
½ pietruszki
szpinak (może być mrożony)
150 ml wody
50 g ugotowanego kurczaka
2-3 łyżki Misiowy Ogródek z ziemniakami i szpinakiem
Umyj i obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój na drobne kawałki i gotuj razem ze szpinakiem w małej ilości wody, na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji papki. Ugotowane mięso kurczaka przepuść przez maszynkę lub zmiksuj. Połącz z warzywami dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.
Zupa-krem z ziemniaków i brokułów (od 7 miesiąca)
średni ziemniak 1 szt.
brokuły 2-3 gałązki
margaryna bezmleczna 1 łyżeczka
woda 80 ml
preparat mlekozastępczy z serii Bebilon 2 miarki
Ziemniaka umyć, cienko obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącej wody, gotować do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzyny zmiksować lub przetrzeć przez grube sitko, dodać margarynę, zagotować. Po przestudzeniu dodać preparat mlekozastępczy, wymieszać. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych dodając ugotowane chude mięso (2 łyżeczki na porcję).
Buraczki z wołowiną (od 7 miesiąca)
½ świeżego buraka
½ średniego ziemniaka
łyżeczka świeżego masła
⅓ szklanki wody
20 g surowej młodej polędwicy wołowej
Buraczek umyj, ugotuj do miękkości, nie obierając. Ziemniak umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę i razem z mięsem włóż do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu mniej więcej 15 minut. Mięso wyjmij, drobno posieka. Ugotowany burak ostudź pod zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Połowę buraczka pokrój na cząstki, dodaj do ziemniaka i zmiksuj. Dodaj drobno pokrojone mięso i świeże masło. Ciągle mieszając, zagotuj potrawę.
Jarzynka z żółtkiem (od 7 miesiąca)
½ małej marchwi
2 różyczki kalafiora
½ małego ziemniaka
1 łyżeczka świeżego masła
½ szklanki wody
½ żółtka
Marchew i ziemniak umyj, obierz i opłucz. Kalafior opłucz. Włóż je do wrzątku i gotuj ok. 20 minut, aż będą miękkie. Zmiksuj, dodaj żółtko (zanim rozbijesz jajo, umyj je i sparz wrzątkiem) oraz masło. Zagotuj.
Królik z marchewką (od 7 miesiąca)
½ małej marchewki
¼ młodej kalarepki
łyżeczka masła
20 g mięsa z królika
90 ml wody
Mięso ugotuj osobno, drobno pokrój. Marchew i kalarepkę umyj, obierz, opłucz i pokrój w paseczki. Warzywa wrzuć do wrzącej wody i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości (ubytki wody uzupełniaj wrzątkiem). Do ugotowanych warzyw dodaj pokrojone mięso i zmiksuj. Dodaj łyżeczkę świeżego masła, zagotuj.
Lane kluseczki (od 7 miesiąca)
50 ml wody
30 ml Nestle Sinlac 2 płaskie łyżki
30 ml mąki bezglutenowej niskobiałkowej z "PPK" 2 płaskie łyżki
Nestle Sinlac rozmieszaj z wodą. Dodaj mąkę i starannie wymieszaj. W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku. Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając. Gotuj 1-2 minuty. Wylej na sitko. Zahartuj polewając chłodną wodą. PPK - piekarnia bezglutenowa Fundacja "Przekreślony Kłos" - mąka dostępna w sprzedaży wysyłkowej (022) 632 72 06 i w niektórych sklepach z produktami bezglutenowymi.
Lane kluseczki na mleku modyfikowanym (od 7 miesiąca)
mleko modyfikowane Bebilon 2 lub Bebiko 2 6 miarek
woda 180 ml
mąka kukurydziana 6 łyżeczek od herbaty
żółtko jaja ½ szt.
Zagotować wodę, przestudzić. W połowie wody rozprowadzić mleko. Żółtko połączyć z mąką oraz 4 łyżeczkami wody i wymieszać na jednolitą masę. Pozostałą część wody ponownie zagotować i na wrzącą wodę wlewać masę cieniutkim strumieniem. Gotować przez chwilę. Połączyć z wcześniej przygotowanym mlekiem i wymieszać. Kluseczki powinny być bardzo miękkie, wielkości drobnej kaszy perłowej
Marchew i jabłko z indykiem (od 7 miesiąca)
½ małej marchwi
½ małego jabłka
łyżeczka świeżego masła
20 g surowej piersi indyka
½ szklanki wody
Marchewkę wyszoruj, obierz i jeszcze raz umyj. Pokrój ją w kostkę, włóż do wrzątku. Dodaj umyte mięso i gotuj do miękkości. Jabłko opłucz i obierz, dodaj po ok. 20 minutach gotowania do marchewki i mięsa. Jeszcze chwilę gotuj wszystko na wolnym ogniu. Warzywa i jabłko przetrzyj przez sitko albo zmiksuj, a mięso posiekaj. Dodaj masło i drobno pokrojone mięso. Potrawę zagotuj.
Puree z buraczków z kremem z Nutramigenu (od 7 miesiąca)
2 buraki
1 jabłko
½ łyżeczki cukru (niekoniecznie)
120 ml Nutramigenu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
koperek lub natka pietruszki
Buraczki dokładnie umyj, ugotuj, obierz ze skórki, pokrój na kawałeczki. Jabłko obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na cząstki, podduś w niewielkiej ilości wody. Dodaj do buraczków. Całość zmiksuj, dosłódź do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w Nutramigenie, gotuj na małym ogniu, stale ubijając. Ostudź. Zielenię umyj, osusz, drobniutko posiekaj, dodaj do kremu nutramigenowego. Na talerzyk połóż buraczki, a środek udekoruj kremem z Nutramigenem.
Szpinak z jajkiem (od 7 miesiąca)
½ ugotowanego żółtka
szpinak (może być mrożony)
100 ml wody
2 łyżki stołowe puree ryżowego Misiowy Ogródek ze szpinakiem i ziemniakami
Ugotuj szpinak do miękkości, dodaj ugotowane żółtko i rozetrzyj na gładką masę. Wsyp puree ryżowe i dokładnie wymieszaj.
Warzywa z cielęciną (od 7 miesiąca)
½ ziemniaka
różyczka brokułów
po łyżeczce pokrojonych w kostkę pietruszki i selera
½ marchewki pokrojonej w kostkę
20 g chudej cielęciny
łyżeczka oliwy z oliwek
⅓ szklanki wody
Warzywa umyj, obierz, opłucz, pokrój. Zagotuj wodę, dodaj jarzyny, gotuj około 10 minut. Dodaj brokuły i gotuj jeszcze 7 minut. Mięso opłucz, ugotuj osobno, a potem posiekaj. Warzywa z mięsem zmiksuj, dodaj oliwę, zagotuj.
Kisiel "mleczny" (od 7 miesiąca)
(można podawać dzieciom, u których nie występuje alergia na jaja kurze)
preparat mlekozastępczy z serii Bebilon 6 miarek
woda 180 ml
mąka ziemniaczana 8 g
żółtko jaja ½ szt.
deser lub sok BoboVita (dowolny smak)
Wodę zagotować i ostudzić. Preparat mlekozastępczy wymieszać z połową wody. Do drugiej połowy dodać mąkę oraz żółtko i ciągle mieszając zagotować, a na koniec wlać preparat mlekozastępczy. Kisiel będzie jeszcze lepiej smakował, gdy polejemy go sokiem lub dodamy deser owocowy.
Miłego gotowania. Jak trzeba wrzucić dalsze miesiące proszę dać mi znać na PW