KUCHNIA NASZYCH MILUSIŃSKICH

Jesteś świeża mamusią? świeżym tatusiem? Zapytaj doświadczonych rodziców - oni zawsze znajdą dobrą radę.

Moderator: Moderatorzy nasi milusińscy

Awatar użytkownika
kama27
Posty: 3051
Rejestracja: 29 sie 2005 00:00

Post autor: kama27 »

treść postu usunięta na
prośbę użytkownika
[url=http://lb3f.lilypie.com/ICcap2.png]Ania[/url]

netka
Posty: 3624
Rejestracja: 26 paź 2003 00:00

Post autor: netka »

może coś a'la leczo z cukinii?
na niewielką ilość oliwy z oliwek wkładasz cukinię pokrojoną w plastry, dodajesz startą marchewkę, pomidory bez skórki- jeśli mała może to można trochę papryki i to dusisz pod przykryciem. Jak wszystko jest miękkie przyprawiasz do smaku (trochę soli, pieprz, natka pietruszki albo koperek) i gotowe.

Dodane po: 6 minutach:

Allunia Zosia tez nie lubiła żadnych kaszek z tych dla dzieci- wydaje mi się że wydawały się jej za słodkie i do tej pory ich nie lubi...
Ja dawałam jej zwykłą kaszkę jęczmienną, jaglaną, kus-kus. A rano i wieczorem piła samo mleko ew. zagęszczone kleikiem ryżowym czy kukurydzianym (są bez cukru).
Co do naukli gryzienia chyba najlepsze są chrupki kukurydzine, bi nei da się tym zaksztusić...
Dwoje Rozrabiaków :-)

Awatar użytkownika
Agatka
Posty: 411
Rejestracja: 25 cze 2003 00:00

Post autor: Agatka »

Zrobiłam leczo Netki wczoraj dzieciakom na kolację =D>
Na prośbę Duni:
- mamusiu zrób kotlecika, błagam
zmieliłam trochę mięska i też dodałam. Smakowało nawet Karolowi (niejadek i chyba wegetarianin...), chyba temu, że dałam więcej marchewki.

Dzięki za smaczny przepis :lick3:
[url=http://zpo.ath.cx/zp/i.php?ik=274][img]http://zpo.ath.cx/b/274.png[/img][/url]
http://www.suwaczki.com/tickers/zpdoxqpk5iifc0l8.png
http://agatkaboj.blogspot.com/

Awatar użytkownika
kama27
Posty: 3051
Rejestracja: 29 sie 2005 00:00

Post autor: kama27 »

treść postu usunięta na
prośbę użytkownika
[url=http://lb3f.lilypie.com/ICcap2.png]Ania[/url]

Awatar użytkownika
Allunia
Posty: 1524
Rejestracja: 17 maja 2004 00:00

Post autor: Allunia »

ja robię placuszki z cukini/kabaczka: obieram, usuwam srodek z nasionkami, ścieram na grubej tarce, dodaję mąkę i jajko (i sól) i smażę jak ziemniaczane. Jemy ze śmietanką ale moja bratowa lub z cukrem. Gabi uwielbia te placuszki, małemu nie dawałam jeszcze bom panikara w jego kwestii.
netko, teraz mój problem z synkiem polega na tym, że jest bardzo niechętny na nowości i nie da sobie nic wcisnąć do buzi. Nie dławi się już na szczęście i co tam sam sobie upchnie to przeżuje, ale to ON SAM musi sobie włożyć do buźki kęsa, więc wszystko leży przed nm i sam bierze, próbuje ale co z tego jak prawie wszystko za chwilę wypluwa :-( ani pomidora, ani owoców, ani pieczywa :-( niedawno zupki na obiad liczyłam na słoiki po dżemie, teraz liczę ile łyżeczek udało mi się mu dać :-( już nie wiem czym mam go zachęcić..... :-(
Okruszek - VII.04 [*]
Gabrielka - X.05
Arturek - IX.07
Basia - III.14

Awatar użytkownika
wwioleta
Posty: 222
Rejestracja: 28 lip 2003 00:00

Post autor: wwioleta »

Dziewczynki mam do Was pytanie. Otóz byłam z moją 4,5 latką na testach pokarmowych i wyszło nam uczulenie na ziemniaka (skrobię) Może macie jakiś pomysł czym go zastąpić w diecie, bo u nas jest niemal codziennie. Mam go odstawić na trzy miesiące. Dodam dla ułatwienia, że moja córcia nie znosi kaszy.

Pozdrawiam,
WW

Ewka
Członek Stowarzyszenia
Posty: 11698
Rejestracja: 22 cze 2002 00:00

Post autor: Ewka »

wwioleta no to pozostaje Ci ryż i makaron. A próbowałaś różnych kasz ? Może kus-kus jej podejdzie ? Jest jeszcze kasza orkiszowa, też jest dobra i bardzo zdrowa.
Ewka

Awatar użytkownika
Agatka
Posty: 411
Rejestracja: 25 cze 2003 00:00

Post autor: Agatka »

Nasza młodsza córeczka za ziemniakami nie przepada, kasza, ryż, grysik "rosną" jej w buzi, chlebek też niekoniecznie... :hihi: Oprócz tego lubi jeść i "dobrze wygląda" jak to niektórzy mówią [-(
Daję jej więcej mięska i sałatki, uwielbia buraczki i kiszone ogórki, zjada zawsze podwójną porcję, a starszy synek jej ziemniaki - bo uwielbia - za to z chęcią oddałby jej mięso... :hihi:
Może po prostu daj więcej mięska (jeśli lubi), czy warzyw. Teraz latem naprawdę w tej kwestii można robić popisy ;-)

Pozdrawiam
[url=http://zpo.ath.cx/zp/i.php?ik=274][img]http://zpo.ath.cx/b/274.png[/img][/url]
http://www.suwaczki.com/tickers/zpdoxqpk5iifc0l8.png
http://agatkaboj.blogspot.com/

tiger75
Posty: 24135
Rejestracja: 18 lis 2006 01:00

Post autor: tiger75 »

:lol:
Ostatnio zmieniony 05 mar 2010 11:57 przez tiger75, łącznie zmieniany 1 raz.
" Przestałam wierzyć w cuda,ale...cuda sie zdarzają "

Lilianko, Amelciu ,Ariannko ,Honoratko śpijcie spokojnie

natabocian
Posty: 10965
Rejestracja: 08 gru 2002 01:00

Post autor: natabocian »

Viktoria88 pisze:Cześć dziewczyny... Jak w temacie chciałam się dowiedzieć, czy zbożówka jest rzeczywiście tak dobra i zawiera tyle pożytecznych składników.. i w jakich ilościach podajecie dzieciom i w jakim wieku zaczęlyście..? :)
Karolka, Monika i Krzyś - trójka rozbójników :) :) :)

narcyz111
Posty: 134
Rejestracja: 08 lut 2009 01:00

Re: Kuchnia naszych milusińskich

Post autor: narcyz111 »

Witam dziewczyny, mam pytanie odnośnie mleka , ja mojemu synowi ma 4,5 miesiąca raz daję mleko NAN raz Bebilon niewiem czy tak można nic małemu nie jest normalnie reaguje na jedno i drugie.
Zaczęłam dawać mu zupki i kaszki , nawet wcina , cała zupka ze słoiczka i 150 kaszki czy to nie za dużo?
moje szczęście już jest ze Mną:)
KOCHAM CIĘ Synku:)

Awatar użytkownika
Gość

Re: KUCHNIA NASZYCH MILUSIŃSKICH

Post autor: Gość »

Witam serdecznie wszystkie dziewczyny,
widzę ze wątek umarł :)
Jako ze jestem mama 4 miesięcznego synusia szukam róznych przepisów. Ostatnio wpadły mi do ręki fajne przepisy, wiec chciałabym sie z wami nimi podzielic. Jest tego na 50str, nie wiem jakie żródło, bo było to w wordzie, wiec mam nadzieje, ze nikt sie nie obrazi jak sie z wami tym podzielę. Oczywiscie nie bede dawac wszystkiego, moze na początek przepisy dla 5 miesięcznych dzieci. Jak bedzie zainteresowanie to dam tez reszte.

Na początek moze zupki:

Zupa jarzynowa (od 5 miesiąca)
 obrane warzywa 90 g tj. ½ małej marchewki 40 g, jeden mały ziemniak 30 g, ¼ korzenia pietruszki 15 g
 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego 5 g
 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
 150-200 ml wody
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30 minut). Uzupełniamy wodą podczas gotowania. Ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.

Zupa marchewkowa (od 5 miesiąca)
 ½ średniej marchwi 60 g
 mały ziemniak 30 g
 łyżeczka oliwy lub świeżego masła 5 g
 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
 100 ml wody
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej około 30 minut. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy. Studzimy przed podaniem.

Zupa marchwiowa z mlekiem (od 5 miesiąca)
 ½ małej marchwi 100 g
 średni ziemniak 50 g
 kleik ryżowy 2 łyżeczki
 maliny 25 g
 olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek 3 g
 lub zupka BoboVita marchwiowa z ryżem słoiczek 150g
 preparat mlekozastępczy 2 miarki
 woda do przygotowania preparatu 60 ml
Marchew i ziemniak obrać i bardzo dokładnie opłukać. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Włożyć je do wrzącej wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż staną się miękkie - w trakcie gotowania należy pamiętać o uzupełnianiu wody (dolewać wrzątek!). Miękkie warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sitko, dodać olej i kleik i jeszcze raz krótko zagotować, stale mieszając. Przygotować preparat mlekozastępczy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do zupy. Sprawdzić temperaturę zupy przed podaniem dziecku. Samodzielnie przyrządzoną zupę można zastąpić zupką "Marchwiową z ryżem" BoboVita, do której po podgrzaniu można dodać 30 ml preparatu mlekozastępczego.

Zupa szpinakowa z kurczakiem (od 5 miesiąca)
 2 - 3 łyżeczki Nestle Sinlac
 marchewka
 ½ pietruszki
 szpinak (może być mrożony)
 150 ml wody
 50g ugotowanego kurczaka
Umyj marchewkę i pietruszkę, obierz i pokrój na drobne kawałki. Gotuj wraz ze szpinakiem na małym ogniu, aż zupka uzyska konsystencję miękkiej papki. Ugotuj kurczaka i przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij mikserem. Połącz z warzywami i dodaj Nestle Sinlac. Dokładnie wymieszaj.

Zupa warzywna z dodatkiem oliwy z oliwek (od 5 miesiąca)
 warzywa obrane - w tym: ½ średniej marchwi, ½ ziemniaka, 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę selera
 ½ małego jabłka
 1 łyżeczka kleiku ryżowego
 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 szklanki wody
Warzywa i jabłko umyj, obierz ze skórki. Przygotuj ilości zgodne z recepturą. Wodę zagotuj. Wrzuć pokrojone na cząstki warzywa, ugotuj je do miękkości na wolnym ogniu pod przykryciem (ok. 15 minut), pod koniec dodaj jabłko. Zupę przetrzyj przez sitko, zmiksuj, dodaj oliwę z oliwek, kleik i wszystko starannie wymieszaj, a potem zagotuj. Z podanej ilości produktów powinno być ok. 180 g zupy. Jeśli nie ma, dodaj wrzącej wody.

Zupa wielowarzywna (od 5 miesiąca)
 marchewka
 ziemniak
 150 ml wody
 2-3 łyżki stołowe puree ryżowego Misiowy Ogródek z marchewką i groszkiem
Obierz marchewkę i ziemniaka, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Potem przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z puree ryżowym.

Zupa z brokułów (od 5 miesiąca)
 100ml wody
 1 łyżka gotowanych brokułów
 1 łyżka stołowa Puree Ryżowe z ziemniakami i dynią lub 1 łyżka Nestle Sinlac
Ugotuj brokuły w wodzie do miękkości (muszą być bardzo miękkie). Włóż je do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę łyżką. Dolej ostudzoną wodę, w której gotowałaś brokuły. Wsyp puree ryżowe lub Nestle Sinlac i dokładnie wymieszaj. Podawaj przez smoczek jak do kaszki. Nie podawaj dzieciom uczulonym na brokuły. Uwagi: starszym dzieciom do zupki dołóż kawałki nierozdrobnionych brokułów.

Zupa-krem jarzynowy (od 5 miesiąca)
 1 średnia marchewka
 120 ml wody
 2 łyżki Misiowy Ogródek puree ryżowe z ziemniakami i dynią
 1 łyżka oliwy
 koperek
Marchewkę dokładnie umyj i zetrzyj na drobnej tarce, dodaj posiekany koperek i ugotuj do miękkości na małym ogniu. Dodaj Misiowy Ogródek puree ryżowe z ziemniakami i dynią i dokładnie wymieszaj. Możesz do smaku dodać oliwę.

Zupa-krem ziemniaczany (od 5 miesiąca)
 1 duży ziemniak (lub 2 mniejsze)
 1 ½ łyżki Misiowy Ogródek puree ryżowe z groszkiem i marchewką
 1 łyżka oliwy z oliwek
Obierz ziemniak, pokrój na kawałki, a następnie gotuj na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy ugotuje się do miękka, dodaj oliwę, dokładnie rozetrzyj i dodaj puree ryżowe. Dokładnie wymieszaj.
Ostatnio zmieniony 05 cze 2012 22:00 przez Gość, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gość

Re: KUCHNIA NASZYCH MILUSIŃSKICH

Post autor: Gość »

Reszta przepisów od 5 miesiąca:
Mus jarzynowy (od 5 miesiąca)
 1 średnia marchewka ok. 50g
 120 ml wody
 1 ½ łyżki stołowej Misiowy Ogródek puree ryżowe z ziemniakami i dynią
 1 łyżka oliwy z oliwek, koperek
Marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj na najdrobniejszej tarce, a następnie wraz z posiekanym koperkiem ugotuj w wodzie na małym ogniu na konsystencję miękkiej papki. Dodaj puree ryżowe i dokładnie wymieszaj. Możesz do smaku dodać oliwę.

Pierwsza papka jarzynowa (od 5 miesiąca)
 ½ małej marchewki
 ½ ziemniaka
 1 łyżeczka pokrojonego w kostkę korzenia pietruszki
 1 łyżeczka świeżego masła
 2 łyżeczki kleiku ryżowego
 ½ szklanki wody
Warzywa umyj, obierz, opłucz. Ugotowane do miękkości przetrzyj przez sitko i zmiksuj, dodaj kleik, masło, wszystko wymieszaj, a następnie zagotuj. Ostudź i dawaj dziecku.

Przecier z ziemniaka (od 5 miesiąca)
 1 ziemniak
Ziemniaka dokładnie wyszoruj, oskrob, starannie wymyj i pokrój na małe kawałki. Umieść w rondelku i zalej wrzącą wodą. Gotuj pod przykryciem, aż kawałki staną się zupełnie miękkie. Ugotowanego ziemniaka zmiksuj (rozetrzyj) na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, możesz dla uzyskania płynnej konsystencji kremu dodać odrobinę płynu z gotowania lub mleka modyfikowanego.

Puree dla szkraba (od 5 miesiąca)
 duży ziemniak
 łyżeczka masła
 łyżeczka mleka modyfikowanego dla niemowląt
Ziemniaka dokładnie umyj, obierz, jeszcze raz umyj i włóż do wrzątku. Gotuj, aż będzie miękki. Wyjmij z wody, rozgnieć widelcem, dodaj masło, posyp mlekiem, dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładka miękka masa. Jeśli karmisz malca piersią, to danie możesz mu podać w 7 miesiącu życia.

Puree marchewkowe (od 5 miesiąca)
 1 średnia marchewka
Marchewkę dokładnie wyszoruj. Oskrob, starannie wymyj i pokrój na kawałeczki. Następnie włóż do rondelka i zalej wrzącą wodą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż stanie się zupełnie miękka. Po odcedzeniu przetrzyj przez sito na gładką masę. Żeby uzyskać konsystencję kremu, możesz dolać odrobinę wody z gotowania lub mleka modyfikowanego.

Puree marchewkowe (od 5 miesiąca)
 1 średnia ok. 50 g marchewka
 120 ml wody
 1½ łyżki stołowej Nestle Sinlac
 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 koperek
 szczypta soli
Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, a następnie ugotować (na małym ogniu) w wodzie do konsystencji miękkiej papki. Dodać Nestle Sinlac i zamieszać. Można do smaku dodać oliwę, drobno posiekany koperek i szczyptę soli. Marchewkę można zastąpić brokułami, a od 6. miesiąca życia zielonym groszkiem.

Puree ziemniaczane (od 5 miesiąca)
 4 ziemniaki
 50 ml Nutramigenu
Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, gotuj w wodzie, aż będą miękkie. Odlej wodę i zmiksuj ziemniaki. Dolej Nutramigen, wymieszaj.


Kaszka z malinami i jagodami (od 5 miesiąca)
 mleko modyfikowane Bebilon 2 lub Bebiko 2 5 miarek
 woda 150 ml
 kaszka BoboVita ryżowa z malinami 3 łyżki stołowe
 maliny 25 g
 jagody 25 g
Mleko modyfikowane przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wlać do miseczki. Stopniowo dodać określoną ilość kaszki i dokładnie rozmieszać. Owoce przebrać, opłukać, sparzyć wrzątkiem i osączyć, a następnie rozetrzeć na miazgę i przetrzeć przez sitko. Przetarte owoce dodać do kaszki i lekko rozmieszać.

Waniliowe jabłuszko (od 5 miesiąca)
 małe słodkie jabłko
 kawałeczek laski wanilii
Umyj i obierz jabłko ze skórki, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój na kawałki. Wrzuć je do garnka, dodaj odrobinę wody i kawałeczek laski wanilii, a następnie gotuj pod przykryciem kilka minut. Gdy ostygnie, danie jest gotowe. Jeśli masa nie jest dość gładka, zmiksuj potrawę przed podaniem.

Jagodowa fantazja (od 5 miesiąca)
 ½ szklanki jagód
 ½ słodkiego jabłka
Wypłucz jagody i przetrzyj przez gęste sito. Umyj i obierz jabłko, a następnie połowę zetrzyj drobno na plastikowej lub szklanej tarce. Wymieszaj oba przeciery.

Mus jabłkowy (od 5 miesiąca)
 1 jabłko (najlepiej łatwo rozgotowujące się, rozpadające się przy gotowaniu lub pieczeniu)
Umyj i obierz jabłko. Następnie przekrój na pól i usuń gniazdo nasienne. Rozgotuj kawałeczek jabłka w minimalnej ilości wody. Jeśli jabłko samo się nie rozpadło na puszystą masę. rozgnieć, rozetrzyj je dokładnie (nie powinno mieć twardszych grudek), przetrzyj przez sitko lub zmiksuj. Jeśli masa jest za gęsta, by uzyskać właściwą konsystencję, rozprowadź ją płynem z gotowania jabłka, mlekiem modyfikowanym lub z piersi.

Mus truskawkowy (od 5 miesiąca)
 5-7 dojrzałych truskawek
 1 łyżeczka kleiku ryżowego
 2-3 łyżeczki przegotowanej wody
Truskawki opłucz, sparz wrzątkiem. Włóż do porcelanowego kubka, rozetrzyj na miazgę i przetrzyj przez grube sitko. Dodaj kleik ryżowy, 2 łyżeczki wody, rozmieszaj. Przecier podawaj malcowi zaraz po przygotowaniu. Niektóre dzieci mogą reagować na truskawki alergią, dlatego najpierw podajemy tylko 1-2 łyżeczki przecieru.

Kisiel żurawinowy (od 5 miesiąca)
 100 g żurawin
 20 g cukru
 10 g mąki ziemniaczanej
 200 ml wody
Żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.

Deser morelowy (od 5 miesiąca)
 2-3 suszone morele
Uwaga: starannie przeczytaj etykietę, suszone owoce są, bowiem często konserwowane związkami siarki. Takie nie nadają się dla malucha. Morele umyj i zalej niewielką ilością wody. Odstaw na godzinę, żeby morele rozmokły, a potem ugotuj je w tej samej wodzie. Gdy wystygną zmiksuj je lub przez sitko. Żeby złagodzić smak możesz domieszać do puree trochę kleiku ryżowego.

Puree owocowe (od 5 miesiąca)
 1 duże ok. 120 g jabłko
 2½ łyżki stołowej Nestle Sinlac
 do smaku - sok jabłkowy dla niemowląt
 koperek
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Dodać Nestle Sinlac, zamieszać i gotowe. Do smaku można dodać sok jabłkowy dla niemowląt lub drobno posiekany koperek. Od 7. miesiąca życia jabłko można zastąpić gruszką, brzoskwinią lub morelą, od 10. mies. bananem. Nie podawać dzieciom uczulonym na jabłka i koperek.

Kisiel owocowy z mlekiem (od 5 miesiąca)
 woda 100 ml
 mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
 sok owocowy BoboVita 100 ml
 cukier 1 łyżeczka
 mleko modyfikowane Bebiko 2 lub Bebilon 2 2 miarki
 woda do przygotowania mleka 30 ml
Zmieszać sok z wodą. Większą część wody z sokiem (60 ml) zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z pozostałą częścią (40 ml) zimnej wody z sokiem. Wlać na wrzącą wodę z sokiem i ciągle mieszając, zagotować. Kisiel polać mlekiem modyfikowanym rozprowadzonym w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu (będzie gęstszy!).

Przekładaniec ryżowo-owocowy (od 5 miesiąca)
 mleko modyfikowane Bebilon 2 lub Bebiko 2 ½ miarki
 woda 45 ml
 kleik ryżowy BoboVita 6-8 płaskich łyżeczek
 deserek BoboVita ⅓ słoiczka 45 g
 lub mus owocowy BoboVita ½ kubeczka
Zagotować i przestudzić wodę. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Dosypać kleik ryżowy BoboVita i starannie rozprowadzić. ¼ przygotowanego, gęstego kleiku włożyć do miseczki. Następnie nałożyć owoce ze słoiczka w takiej samej ilości. Czynność powtarzać tak, by ostatnią warstwę stanowiły owoce.

Przecier z malin (od 5 miesiąca)
 ½ szklanki malin
 2 łyżeczki kleiku ryżowego
Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.

Kleik z deserem owocowym (od 5 miesiąca)
 preparat mlekozastępczy z serii Bebilon 5 miarek
 woda 150 ml
 kleik ryżowy BoboVita 3 łyżeczki
 deser owocowy BoboVita – jabłka z owocami dzikiej róży 4 łyżeczki
Preparat mlekozastępczy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wlać do miseczki. Stopniowo wsypać określoną ilość kleiku, dokładnie mieszając. Dodać deser owocowy i jeszcze raz wymieszać.

Kaszka kukurydziana na "mleku" (od 5 miesiąca)
 preparat mlekozastępczy z serii Bebilon 6 i ⅔ miarki
 woda 200 ml
 kaszka kukurydziana lub kleik ryżowy BoboVita 4 łyżeczki
Preparat mlekozastępczy przygotować wg opisu na opakowaniu i rozprowadzić w nim kleik kukurydziany lub ryżowy BoboVita.


Sok z marchwi (od 5 miesiąca)
 średniej wielkości marchewka
 woda
Marchew umyj, oskrob, opłucz, sparz wodą i zetrzyj na drobnej tarce. Włóż do wyparzonego, gęstego sitka i wyciśnij łyżką sok do czystej, wyparzonej filiżanki. Marchew przepłucz 1-2 łyżeczkami przegotowanej wody. Jeśli nie masz gęstego sitka i wiórki marchwi przechodzą do soku, nałóż na sitko kawałek gazy.

Sok marchewkowo – jabłkowy (od 5 miesiąca)
 średnia marchew 80 g
 średnie jabłko 60 g
Marchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy na tarce (jabłko jedynie miąższ). Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.

Koktajl mleczno-owocowy (od 5 miesiąca)
 mleko modyfikowane Bebilon 2 lub Bebiko 2 3 miarki
 woda 90 ml
 jabłko ½ szt.
 maliny 10 szt.
Owoce umyć, dokładnie obrać, sparzyć wrzącą wodą i włożyć do miksera. Zagotować i przestudzić wodę. Dodać mleko modyfikowane Bebiko 2 i dokładnie wymieszać. Przygotowane mleko wlać do miksera i zmiksować.

A teraz przepisy od 6 miesiąca :
Zupa biurowa kartoflanka (od 6 miesiąca)
 ½ szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
 ½ szklanki białej części pora pokrojonej w talarki
 1 ½ szklanki zimnej wody
 czubata łyżka mleka modyfikowanego
Odlej pot szklanki wody na rozrobienie mleka. Na patelnię wlej tyle wody, żeby pokryte całe dno cienką warstwą. Następnie wrzuć jarzyny i duś je na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut Przełóż do garnka. dolej resztę wody. Zagotuj, gdyby jarzyny nie byty jeszcze miękkie, pogotuj jeszcze chwilę. Zmiksuj zupę. Przygotuj mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej do zupy, wymieszaj.

Zupa dyniowa (od 6 miesiąca)
 niewielkie udko kurczaka
 pietruszka
 marchew
 kawałek selera
 kawałek pora
 ½ kg pokrojonej w kostkę dyni
 3 miarki Nutramigenu
Mięso umyj, oczyść, wrzuć do wrzącej wody, gotuj około 45 minut. Warzywa umyj, oskrob i obierz, pokrój w kostkę, ugotuj osobno. Mięso oddziel od kości, dodaj do zupy. Zmiksuj ją. Nutramigen rozmieszaj w niewielkiej ilości wody, wlej do zupy. Dokładnie wymieszaj zupę, podgrzej ją (nie gotuj). Możesz posypać natką pietruszki.

Zupa jarzynowa (od 6 miesiąca)
 średnia marchewka
 ½ średniego ziemniaka
 szklanka wody
 łyżka ugotowanego mięsa z piersi kurczaka lub indyka
Warzywa wyszoruj, obierz, dokładnie umyj, pokrój na kawałeczki. Włóż do rondelka i zalej szklanką wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa całkiem zmiękną. Jeżeli używasz kleiku ryżowego, rozrób go w odpowiedniej ilości wrzątku i dodaj do zupy już po ugotowaniu. Osobno - w wodzie bez żadnych dodatków - ugotuj mięso. Wyjmij je z wywaru. Uwaga! Niemowlęciu nie wolno podawać wywaru, ale możesz go wykorzystać np. do zupy dla reszty rodziny. Mięso drobno posiekaj i łyżkę dorzuć do zupy. Zmiksuj całość. Gdyby zupa była za gęsta, dolej odrobinę przegotowanej wody albo mleka modyfikowanego

Zupa jarzynowa z buraczkiem (od 6 miesiąca)
 warzywa: ½ marchwi 30 g, ½ ziemniaka 20 g, ¼ pietruszki 20 g, ¼ buraka 20 g
 łyżeczka świeżego masła 5 g
 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego 5 g
 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy oraz kroimy, następnie wkładamy do ugotowania do wrzącej wody na 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko, dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy masło i studzimy.

Zupa jarzynowa z cielęciną (od 6 miesiąca)
 90 g obranych warzyw, w tym: ½ małej marchwi, 1 łyżeczka pokrojonego selera, l łyżeczka pokrojonej pietruszki (można też dodać 20 g brokuł i gałązkę pokrojonego selera 10 g)
 1 łyżeczka masła
 2 łyżeczki kleiku ryżowego
 ½ szklanki wody
 20 g surowego mięsa cielęcego (po ugotowaniu dwie łyżeczki)
Warzywa umyj i obierz, a potem opłucz. Włóż do wrzącej wody i gotuj do momentu, aż będą miękkie. Mięso ugotuj oddzielnie, a następnie drobno posiekaj. Ugotowane warzywa przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj kleik ryżowy, masło, posiekane drobno mięso. Wszystko wymieszaj i jeszcze raz zagotuj.

Zupa ziemniaczano - brokułowa (od 6 miesiąca)
 2 ziemniaki
 60 g brokułów
 150 ml bulionu warzywnego
 150 ml Nutramigenu
Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Ugotuj. W bulionie ugotuj osobno brokuły do miękkości. Odłóż kilka różyczek brokułów do dekoracji, a pozostałe zmiksuj z ziemniakami. Dolej Nutramigen. Podgrzej zupę, ewentualnie rozcieńcz wywarem z brokułów do odpowiedniej konsystencji. Przybierz odłożonymi różami.

Zupa-krem z kalafiora (od 6 miesiąca)
 łyżeczka masła
 ½ łyżeczki oliwy
 ¼ niedużej cebuli
 ½ niewielkiego kalafiora
 ½ małego selera
 szklanka wody
Seler wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafior umyj, obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim nieproszonych gości (np. liszek), i podziel na małe różyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na małym ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwy. Wrzuć jarzy¬ny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podaj.

Zupa-krem z marchewki i ziemniaka (od 6 miesiąca)
 2 średniej wielkości ziemniaki
 3 marchewki
 łyżeczka oliwy z oliwek
 70 ml Nutramigenu
 30 ml wody
Ziemniaki umyj, obierz ze skórki, marchewkę umyj i oskrob. Warzywa pokrój w kostkę, wsyp do wrzącej wody, gotuj około 15 minut. Zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Dodaj Nutramigen, wlej łyżeczkę oliwy z oliwek.

Zupa-krem z ziemniaków i brokułów (od 6 miesiąca)
 obrane warzywa - ok. 120 g, w tym: 1 średni ziemniak, 2-3 różyczki brokułów
 1 łyżeczka świeżego masła
 ⅓ szklanki wody
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, włóż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj opłukane cząstki brokułów. Miękkie jarzynki zmiksuj lub przetrzyj przez grube plastikowe sitko, dodaj masło, zagotuj. Posiłek można wzbogacić pod względem wartości odżywczych, dodając ugotowane chude mięso (dwie łyżeczki na jedną porcję).


Mus warzywny z mięsem z królika (od 6 miesiąca)
 ½ ziemniaka
 łyżka mrożonych brokułów
 łyżeczka pietruszki pokrojonej w kostkę
 łyżeczka selera pokrojonego w kostkę
 ½ średniej marchewki pokrojonej w kostkę
 20 g surowego mięsa z królika
 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 ⅓ szklanki wody
Marchew, pietruszkę, seler – umyj, obierz ze skórki, opłucz, pokrój w kostkę. Włóż warzywa do wrzątku i gotuj ok. 10 minut. Pod koniec dodaj brokuły i gotuj jeszcze 5-7 minut. Mięso z królika opłucz, ugotuj osobno do miękkości, drobno posiekaj. Papkę z warzyw przetrzyj przez sitko lub zmiksuj, dodaj mięso, oliwę z oliwek, zagotuj.

Przecier z owoców, warzyw i mięsa z indyka (od 6 miesiąca)
 ½ średniej marchwi
 ½ ziemniaka
 łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki
 ¼jabłka
 kilkanaście czerwonych porzeczek
 20 g mięsa z piersi indyka
 1 łyżeczka oleju sojowego
 ok. ⅓ szklanki wody
Warzywa umyj, wyszoruj, obierz b opłucz. Owoce opłucz, a następnie jabłko obierz, porzeczki odszypułkuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojone warzywa, ugotuj do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem. Po ok. 10 minutach dodaj jabłko i porzeczki, gotuj jeszcze 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, przetrzyj je przez grube sitko. Osobno ugotuj mięso (ok. 15 minut) i posiekaj bardzo drobno. Przecier połącz z rozdrobnionym mięsem, dodaj olej, zagotuj. Podawaj dziecku po lekkim schodzeniu.

Przysmak z mięsem, ryżem i jabłkiem (od 6 miesiąca)
 jabłko
 łyżeczka masła
 3 łyżeczki kleiku ryżowego
 20 g surowej piersi kurczaka
 2 łyżki wody
Rozgotuj obrane jabłko w 2 łyżkach wody. Osobno ugotowane mięso drobno posiekaj. Do rozgotowanego jabłka dodaj mięso, kleik ryżowy, masło. Danie zagotuj. Jeśli okaże się, że jest za gęste, dodaj łyżkę przegotowanej wody.

karmelowy (od 6 miesiąca)
 szklanka wody
 łyżka cukru
 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
 mleko modyfikowane dla dzieci w 2 roku życia - taka ilość, jaką rozrabia się w 200 ml wody
¾ szklanki wody wlej do garnuszka i zagotuj. Postaw suchą patelnię na średnim ogniu. Gdy patelnia się rozgrzeje, wsyp cukier. Stopniowo będzie się topił i ciemniał. Kiedy zbrązowieje, wlej do niego wrzątek. Zmniejsz gaz do minimum. W¼ szklanki wody rozrób mąkę i wlej do płynu na patelni. Gdy zgęstnieje, przelej do miseczki. Kiedy budyń ostygnie do temperatury, w której możesz rozrabiać mleko, dodaj odpowiednią ilość proszku i całość starannie wymieszaj.

Kisiel jagodowy (od 6 miesiąca)
 ½szklanki jagód
 ½ szklanki wody
 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Rozrób mąkę ziemniaczaną w łyżce zimnej wody. Resztę wody zagotuj. Wlej zawiesinę do wrzątku. Mieszaj. Gdy się ponownie zagotuje. zestaw z ognia. Jagody przepłucz ciepłą wodą. osacz. Przetrzyj przez sito. Dodaj owocowe puree do kisielu i dokładnie wymieszaj (możesz nawet zmiksować).

Kisiel z Nutramigenem (od 6 miesiąca)
 200 ml wody
 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
 6 miarek Nutramigenu
Zagotuj wodę z mąką ziemniaczaną, przez cały czas ubijając, aż pojawi się pierwszy bąbelek. Zdejmij rondelek z ognia i wstaw do zimnej wody, przestudź. Dodawaj proszek Nutramigen, ubijając, aż powstanie jednolita masa. Podawaj z dodatkiem musu jagodowego lub z innych owoców.

Awatar użytkownika
pama32
Posty: 5829
Rejestracja: 15 mar 2007 01:00

Re: KUCHNIA NASZYCH MILUSIŃSKICH

Post autor: pama32 »

Myszka.pl super przepisy :)
1 IVF - ICSI listopad/grudzień 2010 :)
Weronika
Natalia

Awatar użytkownika
Gość

Re: KUCHNIA NASZYCH MILUSIŃSKICH

Post autor: Gość »

pama32 pisze:Myszka.pl super przepisy :)
:caluje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasi milusińscy”