Prośba o interpretację wyników

dr n. med. Jan Domitrz
Od 1989 roku pracuje w Zakładzie Endokrynologii Ginekologicznej AM w Białymstoku kierowanym przez dr hab. Sławomira Wołczyńskiego. Od 1991 roku jest członkiem Zespołu IVF ET kierowanego przez prof. Mariana Szamatowicza. Zajmuje się szeroko rozumianą medycyną rozrodu a w szczególności endokrynologią rozrodu oraz embriologią. Przyjaciel Naszego Bociana.

Prof. dr hab. Jacek Szamatowicz
Od 1990 roku pracuje w Klinice Ginekologii AM w Białymstoku kierownej przez prof. Mariana Szamatowicza. Od 1993 czynnie uczestniczy w pracach zespołu pozaustrojowego zapłodnienia. Tematem szczególnego zainteresowania jest medycyna rozrodu oraz endoskopia.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amalie
Posty: 7
Rejestracja: 16 sty 2008 01:00

Prośba o interpretację wyników

Post autor: amalie »

Dzień dobry.

Mam 39 lat, bardzo wypadają mi włosy, mam problem ze zrzuceniem wagi - idzie bardziej w górę niż w dół. Miewam zmienne nastroje, czasami szybko się męczę. Zdarza, że czuję przeszywający uścisk w sercu pomimo iż mój puls nie przekracza 70. Czasami przy pochylaniu czuję w uszach taki dziwny szum/pykanie. Prawe oko bywa powiększone/lekki wytrzeszcz.
Przez dwa razy miałam zawroty głowy, problem z równowagą, ale wytłumaczyłam to sobie zmęczeniem, małą ilością snu. Występuje u mnie też owłosienie typu męskiego.
Nie rodziłam. Jestem po 2 obumarłych ciążach, które miały miejsce w latach 2002 i 2004.
W 2013 roku zachorowałam na tarczycę. Wynik wtedy był:

TSH < 0,005 mlU/l 0,270-4,200
FT4 7.77 ng/dl 0.93 - 1.70
Przeciwciała anty TPO 171,8 IU/ml 0,0 - 8,0
P/c receptorom TSH (TRAB) 24,16 IU/I
Witamina D3 5,21 ng/ml

Rozpoznanie – nadczynność tarczycy, choroba Gravesa-Basedowa

Przyjmowałam lekarstwa (Thyrozol 10mg, witamina B6, propanolol, hydroksyzyna 10mg) i po półtora roku wyniki unormowały się.
Przestałam brać jakiekolwiek lekarstwa / takie zalecenia lekarza.

Potem kontrolowałam tylko TSH, ft3 i ft4, wypadało zawsze w normie.
Teraz nastąpiła zmiana, wyniki poniżej.
Dlatego też bardzo proszę o interpretację moich wyników.

Chciałabym wiedzieć też, czy kobieta w moim wieku i z takimi wynikami powinna zapomnieć o ciąży?

TSH 2,110 mlU/l 0,270-4,200
FT4 ↑ 1,71 ng/dl 0,93-1,70
FT3 3,73 pg/ml 2,00-4,40

TSH powtórzone na drugi dzień wyszło: 1,070 mIU/I

Przeciwciała anty-TPO: ↑ 56,9 IU/ml 0,0 - 8,0

P/c p. receptorom TSH (Trab) 0.95 IU/I
- osoby zdrowe < 1,22 IU/I
- osoby z chorobą tarczycy < 1.58 IU/I

17 - hydroksyprogesteron: 1,33 ng/ml faza folikularna 0,2 - 1,3 ng/ml


Testosteron ↑ 0,76 ng/ml 0,23-0,73

Kortyzol 24,34 µg/dl
godziny poranne 6:00 – 10:00 4,82 – 19,5 µg/dl

Estradiol 46,79 pg/ml f. folikularna 22-217

FSH 5,12 mlU/l f. folikularna 2,9-12,0

LH 4,25 mlU/l f. folikularna 1,5-8,0

Prolaktyna 12,96 ng/ml 4,79-23,30

Progesteron 0,58 ng/ml f. folikularna 0,10-0,54


DHEA-S 344,80 µg/dl wiek 35-44 60,9-337,0
Androstendion 2,56 ng/ml 0,30-3,30

Ferrytyna 132,84 ng/ml kobiety prawidłowo miesiączkujące: 9,3-159

Żelazo 79 45-150
Potas 4,4 mmol/l 3,7-5,3
Witamina D3 25(OH) 21,90 ng/ml niedobór <20

Jan Domitrz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 15803
Rejestracja: 14 lut 2002 01:00

Re: Prośba o interpretację wyników

Post autor: Jan Domitrz »

Puki co wynik jest ok należy to dalej monitorować w górnej granicy ft4 może sugerować pojawienie się kolejnego rzutu choroby Z poważaniem JD

Awatar użytkownika
amalie
Posty: 7
Rejestracja: 16 sty 2008 01:00

Re: Prośba o interpretację wyników

Post autor: amalie »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Tarczycę będę monitorować.

Martwią mnie jednak bardziej podwyższone wyniki:

- testosteron ↑ 0,76 ng/ml 0,23-0,73

- DHEA-S 344,80 µg/dl (wiek 35-44 60,9-337,0)

- 17 - hydroksyprogesteron: 1,33 ng/ml (faza folikularna 0,2 - 1,3 ng/ml)

- Progesteron 0,58 ng/ml (f. folikularna 0,10-0,54)

- Kortyzol 24,34 µg/dl (godziny poranne 6:00 – 10:00 4,82 – 19,5 µg/dl)


Czy takie wyniki mogą wskazywać na chore nadnercza lub jakieś guzy itp?

W badaniu USG jamy brzusznej nie stwierdzono żadnych zmian.

Czekam na wizytę u ginekologa, żeby sprawdzić stan moich jajników.

Ostatnio mam problemy z zrzuceniem wagi i bardzo wypadają mi włosy.

Jan Domitrz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 15803
Rejestracja: 14 lut 2002 01:00

Re: Prośba o interpretację wyników

Post autor: Jan Domitrz »

takie wyniki raczej nie wskazują na problem w postaci np guza nadnerczy są raczej wynikiem zmian czynnościowych nie wymagają dalszej diagnostyki Z poważaniem JD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność - pytania do eksperta z Białegostoku”