Miejsce na Twoją reklamę

prośba o interpretację wyników. Czy to nie jest PCOS?

dr n. med. Jan Domitrz
Od 1989 roku pracuje w Zakładzie Endokrynologii Ginekologicznej AM w Białymstoku kierowanym przez dr hab. Sławomira Wołczyńskiego. Od 1991 roku jest członkiem Zespołu IVF ET kierowanego przez prof. Mariana Szamatowicza. Zajmuje się szeroko rozumianą medycyną rozrodu a w szczególności endokrynologią rozrodu oraz embriologią. Przyjaciel Naszego Bociana.

Prof. dr hab. Jacek Szamatowicz
Od 1990 roku pracuje w Klinice Ginekologii AM w Białymstoku kierownej przez prof. Mariana Szamatowicza. Od 1993 czynnie uczestniczy w pracach zespołu pozaustrojowego zapłodnienia. Tematem szczególnego zainteresowania jest medycyna rozrodu oraz endoskopia.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność

ODPOWIEDZ
pragnienie dziecka
Mateczka
Mateczka
1% dla bociana
Posty: 705
Rejestracja: 09 cze 2015 09:31

prośba o interpretację wyników. Czy to nie jest PCOS?

Post autor: pragnienie dziecka »

Panie Doktorze,
Uprzejmie proszę o interpretację moich wyników. 28 lat, nieregularne miesiączki ok 27-36 dni. U męża azoospermia (pod opieką androloga)
1. AMH - 3,92 , mediana dla wieku 25-29 3,34, zakres 0,853-10,1
2. wykonywane w 3 dc FSH - 6,81 mlU/ml , LH 11,68 mlU/ml, stosunek LH:FSH jest 1,7 czy to nie jest za dużo?

W kwietniu były wykonywane inne hormony:
3. TSH - 1,282 , zakres 0,550-4,780
4. progesteron - 13,55 w 20 dc
5. prolaktyna - 14,21 ng/ml w 20 dc
6. usg w 16 dc - "Trzon macicy w przodozgięciu, normalnej wielkości, o wymiarach 27X29x26mm. Echogeniczność trzonu prawidłowa. Endometrium szerokości 7,7 mm, o regularnym zarysie. Jama macicy pusta. W rzucie przydatków patologii nie stwierdza się. Jajnik lewy o wymiarach 27x21mm, z drobnymi pęcherzykami, bez patologii. Jajnik prawy o wymiarach 35x25mm z zapadniętym pęcherzykiem Graffa, bez patologii. Zatoka Douglasa wolna. Nie stwierdzam nieprawidłowych struktur w miednicy mniejszej". Dodatkowo było wykonywane usg we wrześniu -owulacja miała miejsce.
Panie Doktorze uprzejmie proszę o interpretację wyników. Czy to nie jest zespół policystycznych jajników? Jakie badania powinnam jeszcze wykonać?
azoospermia

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17276
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Re: prośba o interpretację wyników. Czy to nie jest PCOS?

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani
To nie wygląda na zespół PCO Wszystkie badania sa prawidłowe
Jacek Szamatowicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność - pytania do eksperta z Białegostoku”