Miejsce na Twoją reklamę

jeszcze raz o prolaktynie - nagłe odstawienie leku

dr n. med. Jan Domitrz
Od 1989 roku pracuje w Zakładzie Endokrynologii Ginekologicznej AM w Białymstoku kierowanym przez dr hab. Sławomira Wołczyńskiego. Od 1991 roku jest członkiem Zespołu IVF ET kierowanego przez prof. Mariana Szamatowicza. Zajmuje się szeroko rozumianą medycyną rozrodu a w szczególności endokrynologią rozrodu oraz embriologią. Przyjaciel Naszego Bociana.

Prof. dr hab. Jacek Szamatowicz
Od 1990 roku pracuje w Klinice Ginekologii AM w Białymstoku kierownej przez prof. Mariana Szamatowicza. Od 1993 czynnie uczestniczy w pracach zespołu pozaustrojowego zapłodnienia. Tematem szczególnego zainteresowania jest medycyna rozrodu oraz endoskopia.

Moderator: Osoby zatwierdzające - niepłodność

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luzy
Posty: 21
Rejestracja: 03 lis 2008 01:00

jeszcze raz o prolaktynie - nagłe odstawienie leku

Post autor: Luzy »

Moje wyniki z 10go dc (cykl byl 27 dni):
- podstawowa 490 mIU/l (norma na wyniku do 530)
- po obciazeniu 4304 mIU/l (niecale 9 razy wiecej).
Lekarz w Polsce przepisal mi Parlodel, ktory bralam 1x1 przez ok. pol roku.
Lekarz w Anglii natomiast mnie wysmial (doslownie) i kazal odstawic natychmiast. Odstawilam.
Dodam, ze nigdy nie mialam objawow hiperprolaktynemii (zadnych mlekotokow, zadnej wydzieliny z piersi), cykle mialam zawsze regularne (aktualnie 25-27 dni), krwawienia kilkudniowe o przyzwoitej obfitosci (o to mnie wypytal angielski lekarz). Czasami mam bolesne piersi we fazie lutealnej, lub napiecie w piersiach. Zwykle po owulacji i do miesiaczki przechodzi.
`
Czy takie nagle odstawienie leku moze mi cos 'namieszac' w prawidlowych dotad cyklach?
Czytalam wielokrotnie, ze test z MCP jest niewiarygodny i nie ma sensu zbijac prolaktyny jesli podstawowy wynik jest w normie (moj jest, chociaz w gornej) a cykle sa regularne.
Sama nie wiem czy dobrze zrobilam odstawiajac ten lek.

Jacek Szamatowicz
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana
Posty: 17276
Rejestracja: 24 lip 2002 00:00

Post autor: Jacek Szamatowicz »

Szanowna Pani
rzeczywiwście tak jest że jeżeli cykle są regularne to nie ma sensu robić testu i przyjmować parlodelu I nic nie powinno sie stać
Jacek Szamatowicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niepłodność - pytania do eksperta z Białegostoku”