Najnowsze notki

Zagubiona

Nasza historia zaczęła się w grudniu 2016r., właśnie wtedy postanowiliśmy, że na 3. rocznicę ślubu zostaniemy rodzicami:) po początkowych trudach "docierania się" byliśmy szczęśliwi i gotowi na powiększenie rodziny. Oboje mieliśmy pracę w zawodzie, mieszkanie a w planach budowę domu... wszystko zaczęło układać się jak w bajce... kiedy przyszedł ten dzień byłam przeszczęśliwa, czułam, że na pewno się uda... kiedy pierwszy miesiąc starań nie przyniósł zamierzonych oczekiwań, staraliśmy się dalej. Wspólnie spędzone chwile były cudowne i niesamowicie przyjemne.

Stymulacja

Dziś drugi dzień zastrzyków,tym razem stymulowana lekiem Puregon w dawce 225 jm, przy pierwszej próbie lekiem stymulującym był Menopur 225 jm.
Dodatkowo codziennie przyjmuję Miovarian,wit D3, eutyrox ( ponieważ choruję na Hashimoto).
Zastanawiają mnie koszta i inne kliniki.
Nas jedno podejście kosztuje 6500 + leki (450)+ badania ( ok 2000), Klinika Zdrówko w miejscowości Niemcz okolice Bydgoszczy.Jeśli któraś z Was to przeczyta to może mogłaby się ze mną podzielić informacją jak u Was wygląda ten temat.
Za którym razem się udało.

MATKA DWOJGA

Ta ciąża była zupełnie inna. Mimo że z ivf, to po prostu fizjologiczna. Zakończona krótkim i lekkim porodem naturalnym.
Wszystko jest idealnie. Nasz syn jest już z nami. Zdrowy, duży dzidziuś.
Jesteśmy w domu i próbujemy odnaleźć się w nowej rzeczywistości.

Czuję, że wszystko się udało.
Cztery lata temu w styczniu rozpoczęliśmy diagnostykę "na poważnie" - wtedy mój ginekolog powiedział, że muszę przynieść wyniki badań M. zanim zaczniemy kolejne kroki. Nie od razu się zgodził, ale jak tylko mieliśmy diagnozę to od razu zaczęliśmy działać.

Wątpliwości

Cześć. Od wielu lat marzę o adoptowaniu dziecka. Trafił mi się mąż ktory też tego chce i mimo ze mamy synka niespełna dwu letniego czegos brakuje. Nie decyduje sie na drugą ciążę bo pierwszą poronilam i zle to psychicznie znioslam. Druga ciąża byla koszmarem. Mialam wszystkie "skutki uboczne". Lezalam tylko i beczalam bo juz nie moglam wytrzymac i oczywiscie na końcu cesarka i brzuch mnie boli do tej pory.Chcemy pomóc jakiemus dziecku bo mamy w sobie duzo miłości i mozylismy o trójce dzieci. Tylko jestem bardzo wrazliwa i boje się wszystkiego.

Próba 2

Małymi kroczkami zbliżamy się do drugiej próby.Zaczynamy całą procedurę od początku, nie było co zamrażać.29.01 termin wizyty i dalszych instrukcji.Tym razem z innym lekiem stymulującym.2 miesiące byłam na antykoncepcji, aby odciążyć jajniki.Nastawienie psychiczne obojętne, bardziej spokojna jestem niż za pierwszym razem.Rozmawialiśmy już z mężem o adopcji jajeczka, więc jeśli tym razem się nie uda z moim kolejne będzie już adoptowane.

Dlaczego My...

To mój pierwszy i pewnie nie ostatni wpis.
Staramy się z mężem o dziecko od sierpnia 2017r. Po nieudanych próbach w styczniu tego roku mąż zrobił badania nasienia. Okazało się, że mąż ma bardzo niską ilość plemników. 0,2 mln/ml i 1 mln w ejakulacie. Dzisiaj jest umówiony na wizytę do androloga. Oczywiście wcześniej musiałam przeszukać cały internet i się załamać tym co piszą na forach...
Kilkumiesięczne leczenie farmakologiczne, zabieg, a póżniej tylko in vitro...
Poczekam co powie lekarz.
Myślę, że wiele par zadaje sobie to samo pytanie: "Dlaczego my?".
Nie wiem...

ośrodek i inne sprawy

Dzwoniłam do ośrodka adopcyjnego.
Nikt póki co nie chce się z nami spotkać. Jesteśmy 3 lata po ślubie.
Mam zadzwonić za 1,5 roku.
Ok poczekam, jeśli trzeba. Tzn nie mam innego wyjścia.
Ale oczywiście jeszcze się nie poddałam. Zamierzam odmawiać Nowenne Pomejańską i podejść do kolejnej próby. Stwierdziłam że jakoś to bedzie że jeszcze szczeście się do nas usmiechnie. Mi jakoś łatwiej jest zaakceptowac fakt, że biologicznego dziecka może nie bedzie. Mój maż ma wiecej sił do walki. Ale z drugiej strony to nie on tego wszystkiego doświadczył tak mocno jak ja...

wysoki hormon FSH

wyniki z maja 2017:
testosteron wolny: 14,53 norma 1,00-28,28
SHBG: 35,05 norma 18,30-54,10
TSH 1,832 norma 0.350-4,940
FT4 0,91 norma 0,70-1,48
FSH 16,54 norma 0,95-11,95
LH 7,24 norma1,14-8,75
ESTRADIOL 25,00 norma 25,80-60,70
PROLAKTYNA 20,97 norma 3,46-19,40
TESTOSTERON 547,59 norma142,39-923,14
rozpoznanie oligozoospermia pół roku suplementacji i wyniki takie :
TSH 1,162
FT4 0,89
FSH 17,64
LH 7,37
ESTRADIOL 35,00
PROLAKTYNA 17,88
TESTOSTERON 597,89 ( normy takie same jak wcześniej)

Co mogę zrobić aby spróbować zbić to FSH nie ma uszkodzenia jader

22 tydzień ciazy- druga coreczka

Półmetek za mna. Pozostały 4 miesiące, nadal strach jest duży. Każdy miesiąc jest kolejnym krokiem naprzód. Oby urodziła się o czasie i zdrowa. Ciąża przebiega w miarę spokojnie oprócz mojej psychiki. Będę miała 2 córeczki bliźniaczki z 5 letnia różnica

OSTATNIA PROSTA

Jesteśmy na ostatniej prostej.. To jest ten czas, kiedy wiem, że to już niedługo.
W pierwszej ciąży ten czas to był szpital, stres, w końcu nagłe wyciąganie Kruszynki.

Dziś

Juz jutro nasz wspolne pierwsze swieta. Mam straszna treme. Chce, zeby Corka miala jak najlepsze skojarzenia i wspomnienia.
Za tydzien roczek. A ja pytam kiedy to minelo?? Ledwo przeciez bylam w ciazy.
Nie potrafie ogarnac pedzacego czasu. Praca, dziecko, dom. Ciagly chaos. A ja nie potrafie tego ogarnac i sie zorganizowac.

13 tc

13tydzień i 3 dni. z terminu @. z usg 14 tydzień i 3 dni. troche do przodu.
wszystko ok. w 12 tc robiłam usg 4d-maluszek tak brykał że dr.nie mógł go uchwycić dobrze. według usg wszystko ok. robiłam też test PAPPA wyniki niebawem.
czuje sie dobrze- wyjątek stanowią moje jelita, ale da sie przeżyć.
Dr, od prenatalnych właczył mi Acard ze względu na wcześniejsze poronienia. panika mnie ogarnęła. Szwagier kardiolog nagadał mi samych złych rzeczy o tym leku.
Mój gin jednak nakazał brać. i biorę...a jak u was było ? brałyście?

10 tygodni za wcześnie

Kiedy po pięciu latach starań w końcu zaszłam w ciążę, myślałam, że to koniec moich problemów. Tymczasem problemy dopiero się zaczęły.
Do pewnego momentu ciąża przebiegała książkowo. A potem… Niewydolność cieśniowo-szyjkowa, tydzień w szpitalu, zastrzyki na rozwój płucek u dzieci, pessar położniczy, dwa tygodnie w łóżku i w końcu skurcze porodowe w nieskończonym 28 tc… Skurcze, których nie dało się powstrzymać. Chłopcy przyszli na świat z wagą ledwo ponad kilogram każdy. Trafili do inkubatorów i tam pozostają do dziś.

"W twoim zachowaniu jak w lustrze widzę swoje odbicie"

Skąd tutaj znów się znalazłam... Nie wiem
Strasznie długo nie zaglądałam. Dziś impuls, przypadek...?

Moje stare bocianowe wpisy to głównie czekanie, niecierpliwość, pustka. Dziwnie mi się dziś czytalo, bo to ja, ale tak zupełnie inna :)

Dziś moje życie jest diametralnie inne. Inna jestem ja. Dziś przede wszystkim jestem MAMĄ. Szcześiwą, choć czasami zwyczajnie zmęczoną.

Ale pokolei.

Pięć lat temu odnaleźliśmy Ciebie...
Byłaś w łóżeczku, obudziłaś się...

wyniki testu PAPP-a

Proszę o interpretację wyników badań
Wolna podjedn. beta- hCG 39,720 IU/l, co odpowiada 1,1367 MoM.
PAPP- A 0,727 IU/l, co odpowiada 0,3112 MoM.
Ocena ryzyka Wybrana opcja oceny ryzyka w kierunku trisomii: Tr21, Tr18 i Tr13.
podczas badania Trisomia 21 Trisomia 18 Trisomia 13
Ryzyko podstawowe 1 : 92 1 : 221 1 : 694
Skorygowane ryzyko 1 : 72 1 : 818 1 : 1 763

CZy mam się martwić?