Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 04 kwie 2019 22:56 
Offline

Rejestracja: 04 kwie 2019 22:47
Posty: 2
Dzień dobry,

mam ogromną prośbę o interpretację wyników.
Od roku staramy się z mężem o dziecko (mąż ma obecnie 32 lata, a ja 31 lat). Ok. 15 lat temu zdiagnozowano u mnie PCOS. Od 19 lat mam także problemy z tarczycą - jestem po operacji (operacja w 2000 r.), obecnie przyjmuję Euthyrox 100. Miałam również podwyższoną prolaktynę - obecnie przyjmuję Bromergon, pół tabletki. Poziom prolaktyny spadł, TSH mam prawidłowo ustawione. Mimo tego starania o dziecko nie przynoszą żadnych rezultatów. Wykonałam monitoring USG owulacji - wynika, że pęcherzyk pęka. Cały czas myślałam, że problemy z zajściem w ciążę leżą po mojej stronie do czasu aż ginekolog zlecił wykonanie badania nasienia mojemu mężowi. I tutaj nastąpiło pełne zaskoczenie ...

BADANIE OGÓLNE NASIENIA
Liczba dni od ostatniej ejakulacji 5
Upłynnienie 10
Objętość 2,6
pH 8,3
Barwa przejrzysta
Lepkość +
Aglutynacja (stopień: I-IV) brak
Koncentracja plemników 0
W preparacie bezpośrednim ani po odwirowaniu w osadzie nie znaleziono plemników.

Po tym wyniku - konsultacja urologiczna. Lekarz zlecił następujące badania:

USG jąder: Jądra podobnej wielkości ok. 4,5*2,8*2,6 cm; o gładkich zarysach, jednorodnej strukturze bez zmian ogniskowych; przepływy tkankowe w normie.
Najądrza niepowiększone (głowy do 1 cm) bez zmian.
Prawidłowa ilość wolnego płynu między osłonkami jąder. Naczynia żylne podwrózków nasiennych nieposzerzone, wydolne. Węzły chłonne pachwinowe po obu stronach pojedyncze drobne; największe: po stronie prawej 15*5 mm, po stronie lewej 10*6 mm, o zachowanej strukturze.

USG gruczołu krokowego: Bad. transrektalne - Gruczoł krokowy o obj. 12 cm3 (o wym. 38*26*24mm), o gładkich zarysach zewnętrznych, jednorodnej strukturze poszczególnych stref, bez zmian ogniskowych i bez zaburzeń ukrwienia. Pęcherzyki nasienne symetryczne.

HORMONY
FSH - 19 U/l przy normie 1,5-12,4
LH - 9,63 mlU/ml przy normie 1,7-8,6
Testosteron - T 6,76 ng/ml przy normie 2,8-8,0
Prolaktyna 568 ulU/ml przy normie 86-324

Urolog po tych wynikach kazał nam iść do endokrynologa. Czekamy na wizytę. Wiemy, że musimy powtórzyć badania nasienia za 3 miesiące. Mąż aktualnie bierze PROFERTIL na poprawę nasienia... o ile to w ogóle pomoże …

Moje pytania:
1) Jaka powinna być dalsza diagnostyka i leczenie? Jakie badania powinniśmy jeszcze wykonać zanim udamy się do Kliniki Leczenia Niepłodności? Mamy umówioną wizytę już na czerwiec, ale chciałabym już iść z konkretnymi wynikami …

2) Jak powinniśmy interpretować wyniki? Czy wyniki FSH oraz Prolaktyny są bardzo złe? Co może być przyczyną podwyższonego FSH, Prolaktyny i azoospermii? Urolog powiedział nam, że problem jest poważny.

3) Jakie są szanse na powodzenie ewentualnego zabiegu in vitro (nawet przy założeniu, że nasienie będzie pochodzić z banku nasienia) przy PCOS oraz moich problemach z tarczycą?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 kwie 2019 07:26 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6404
Witam!
Podzielam niepokój. Sytuacja jest naprawdę bardzo poważna.
Już na początku straciliście Państwo 1 rok !!! , ponieważ przy kłopotach jednej ze stron - w tym przypadku Pani, powinno się od razu zweryfikować drugą stronę - tu czynnik męski !!!
W Państwa przypadku w planie powinna być zaplanowana tak szybko jak to jest możliwe biopsja jąder i sprawdzenie, czy w ogóle są plemniki. Jeśli będą, to ciąża z założenia wyłącznie wg protkołu IVF.
Podwyższone FSH i prolaktyna wymagają leczenia.

Moja sugestia - nie traciłbym kolejnych 3 miesięcy czekając na czerwcową wizytę, tu czas jest istotnie ważny i odraczanie diagnostyki jest niekorzystne.
Poza tym, proszę wybrać sprawdzony ośrodek, tak aby postępowanie nie przeciągało się niepotrzebnie.

Powodzenia


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 kwie 2019 18:38 
Offline

Rejestracja: 04 kwie 2019 22:47
Posty: 2
Panie Doktorze, bardzo dziękuję za odpowiedź. Ma Pan rację - zaczynamy działać, umówiłam już męża do androloga. Jeśli Pan pozwoli, zadam jeszcze dwa pytania:

1) Czy zmniejszenie poziomu prolaktyny może doprowadzić do "poprawy" nasienia, tzn. w tym sensie, że w ogóle jakieś plemniki się w nim znajdą? Czy wysoki poziom FSH jest niejako skutkiem wysokiego poziomu prolaktyny u męża i te dwa wyniki sa ze sobą ściśle skorelowane? Z wypowiedzi różnych osób na forum wywnioskowałam, że FSH u mojego męża nie jest aż tak bardzo wysokie (niektórzy panowie mają na poziomie 30 i wyższym)... przy takim FSH u niektórych nie została zdiagnozowana azoospermia ...

2) Co powinniśmy wykonać jako pierwsze - badania genetyczne czy biopsję jąder?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 kwie 2019 23:05 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6404
Biopsja jest pierwszoplanowa

-- 09 kwie 2019 22:05 --

Biopsja jest pierwszoplanowa


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group