Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 25 paź 2018 21:07 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018 20:21
Posty: 5
Panie doktorze, będę bardzo wdzięczna za interpretację wyników dwóch badań nasienia mojego męża. Badanie wykonane w dwóch różnych klinikach.

27.09.2018
Okres absytencji 5 dni
Objętość - 8ml
czas upłynnienia - 10min
PH - 8
Wygląd -prawidłowy
Lepkość - ++ (norma +)
Aglutynacja - brak
Wynik HOS testu 61%
Koncentracja:
- 9mln/ml
- 72mln/ejakulat
Żywe plemniki 61%
Plemniki ruchliwe: 55%
- ruch postępowy 22%
- ruch niepostępowy 33%
Nieruchliwe 45%
Morfologia:
- 1% prawidłowe (0,09 mln/ml, 0,72 mln ejakulat)
- 99% nieprawidłowe (wady główki)

Leukocyty 0
Erytrocyty 0
Komórki nabłonkowe 0
Komórki spermatogenezy 0

24.10.2018
Okres absytencji 5 dni
Objętość 8ml
czas upłynnienia 25min
Lepkość prawidłowa
Liczba plemników ml - 14 mln
liczba plemników w ejakulacie 112 mln
Ruchliwość:
A szybki postępowy 0%
B wolny postępowy 7%
C niepostępowy 29%
D nieruchome 64%
Morfologia 7%
Aglutynacja brak
Komórki okrąge 3

Panie doktorze, bardzo proszę o informacje:
1. Skąd takie rozbieżności w pierwszym badaniu ruchliwość została określona jak będąca w normie, w drugim znacznie poniżej. W pierwszym badaniu morfologia 1% w drugim 7%. Czy parametry mogły się tak diametralnie zmienić przez 4 tygodnie?
2. Czy na podstawie tych wyników jest Pan w stanie okreslić czy istnieje szansa na naturalne zapłodnienie? Zaznaczam, że mamy już dwuletniego syna.
3. Czy sugeruje Pan wykonać dodatkowe badania, np. posiew nasienia?
4. Czy suplementacja i zmiana diety może przynieść pozytywne rezultaty w ciągu kilku miesięcy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 02 lis 2018 01:34 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6226
Witam!

Odpowiadam wg pytań

1. Takie zmiany jakości nasienia są obserwowane, ale to świadczy o istotnych zaburzenia w produkcji plemnikow - jakich - na to odpowie szczegółowa diagnostyka andrologiczna.
2. przy takim nasieniu i bez korekcji szanse na ciążę naturalną sa bardzo małe
3. trzeba wykonać całą diagnostyke andrologiczną
4. może, ale nie jest to pewnik

Pzdr


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 04 sty 2019 15:01 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018 20:21
Posty: 5
Panie Doktorze,

dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi. Wracam z nowymi wynikami męża, przeprowadzonymi po dwóch miesiącach suplementacji (Fertilman Plus, acetyl-l-karnityny 800mg). Bardzo proszę o interpretację.

Wyniki badania nasienia
Termin badania: 14.12.2018
Wiek: 33 lata
Okres absytencji: 4 dni
Objętość: 6ml
czas upłynnienia: 30min
PH: 8
Wygląd: prawidłowy
Lepkość: ++ (norma +)
Aglutynacja: + słaba (-/++++)
Plemników żywych: 75%
Koncentracja:
- 23,9 mln/ml
- 143,4 mln/ejakulat
Plemniki ruchliwe: 45%
- ruch postępowy 31% (ruch A - 13%, ruch B - 18%)
Nieruchliwe: 55%
Morfologia: 3% prawidłowe

Koncetracja komórek okrągłych: 2,6 mln/ml (<5mln/ml)
Koncetracja leukocytów peroksydazo-dodatnich: 0,14 mln/ml (<1mln/ml)

Posiew: tlenowce, beztlenowce - ujemny

Badanie aktywności mitochondriów (fluorochrom JC-1): 59% plemników z aktywnymi mitochondriami

Przeciwciała plemnikowe (Test MAR):
Plemniki: IgA 19%, IgG 12%
Plazma nasienna: IgA 0%, IgG 0%
Surowica: IgA 0%, IgG 3%

Hormony:
Testosteron: 589,4 (47,01-980,56 ng/ml)
Prolaktyna: 15,29 (3,46-19,40 ng/ml)
LH: 3,85 (1,14-8,75 mIU/ml)
FSH: 3,95 (0,95-11,95 mIU/ml)
TSH: 0,87 (0,35-4,94 mIU/ml)

Proszę o interpretację poszczególnych badań. Konsultowaliśmy je z andrologiem i niestety nie uzyskaliśmy jednoznacznej odpowiedzi na temat wyniku przeciwciał i wpływu obecnej aglutynacji na możliwość naturalnego poczęcia.

W miarę możliwości proszę też o komentarz do mojego wyniku AMH, który mój ginekolog ocenił jako bardzo dobry, natomiast androlog męża skomentował jako nieprawidłowy (za wysoki). Wynik AMH to: 4,45 ng/ml (norma (0,95-6,70), mój wiek to 31 lat.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 sty 2019 23:50 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6226
Cieszę się, że Państwo są pod opieką odpowiednich specjalistów.
Wyniki także można samemu zinterpretować, patrząc na zakres norm.
Nie oceniam czynnika żeńskiego - to rola ginekologa.
Jeśli z takimi wynikami nie ma ciąży naturalnej, to następnym krokiem jest inseminacja, co jest możliwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 10 sty 2019 11:50 
Offline

Rejestracja: 25 paź 2018 20:21
Posty: 5
Panie Doktorze, bardzo dziękuję za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że ogólne wyniki nasienia nie wyglądaja źle i najważniejsze, że się poprawiły. Pytanie tylko czy powinniśmy martwić się tymi przeciwciałami, czy na tym poziomie nie mają one istotnego znaczenia medycznego.

Przeciwciała plemnikowe (Test MAR):
Plemniki: IgA 19%, IgG 12% (stąd pewnie aglutynacja I stopnia)
Plazma nasienna: IgA 0%, IgG 0%
Surowica: IgA 0%, IgG 3%

Inseminacja została nam już zaproponowana kilka dni temu, czeka mnie jeszcze badanie HSG na koniec miesiąca. Jeżeli pod tym kątem będzie ok, to działamy w tym kierunku.

Mąż szczęśliwie trafił pod skrzydła Insytutu Genetyki Człowieka (PAN w Poznaniu).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 12 sty 2019 17:43 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 20 sty 2011 22:28
Posty: 6226
Super
Powodzenia !!!


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group