Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 07 wrz 2018 20:29 
Offline

Rejestracja: 07 wrz 2018 17:45
Posty: 3
Panie Doktorze.
Badania po poronieniu, a przed kolejnym zajściem w ciążę. Czy moje wyniki badań są niepokojące? Czy któreś badanie powinnam powtórzyć lub jakieś dodatkowo zrobić? Poroniłam w (6t6d), więc chciałabym się dowiedzieć, czy w tych badaniach są jakieś nieprawidłowości, które mogą doprowadzić do kolejnego poronienia? Bardzo proszę o pomoc.

CMV (Cytomegalovirus) IgG: 75,6AU/ml (ujemny <6,0, dodatni >= 6,0).
CMV (Cytomegalovirus) IgM: 0,37 (ujemny <0,85, wątpliwy 0,85-1,00, dodatni >=1,00).
Różyczka IgG: 18,0IU/ml (ujemny <5,0 wątpliwy 5,0-< 10,0, dodatni >=10,0).
Różyczka IgM: 0,14 (ujemny <1,2, wątpliwy 1,2-1,5, dodatni >= 1,6).
Toxoplazma IgG: 0,0IU/ml (<1,6 wynik ujemny, 1,6-<3 wynik wątpliwy, >=3 wynik dodatni).
Toxoplazma IgM: 0,06 (<0,5 wynik ujemny, 0,5-<0,6 wynik wątpliwy, >= 0,6 wynik dodatni).
Przeciwciała antykardiolipinowe IgG: <3GPL/ml (0-12 negatywny, 12-18 graniczny, >18 pozytywny).
Przeciwciała antykardiolipinowe IgM: 7,4MPL/ml (0-12 negatywny, 12-18 graniczny, >18 pozytywny).
APTT: 27,8 sek (26,0-40,0)
Antykoagulant toczniowy:
LA1 (dRVVT): 36,3 sek (31,0-44,0)
PTT-LA (APTT sens. LA): 33,0 sek (31,4-43,4)
Przeciwciała anty-TG: 1,12IU/ml (0-4,11).
Przeciwciała anty-TPO: 0,12IU/ml (0-5,61).
Przeciwciała przeciw antygenom łożyska: wynik ujemny.
Przeciwciała przeciwjądrowe i cytoplazmatyczne: wynik dodatni.
Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) z użyciem substratów komórek HEp-2 i wątroby małpy, w klasie IgG, stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych o typie świecenia ziarnistym, z pozytywnymi chromosomami w komórkach podziałowych, w mianie 1:640, a także przeciwciał przeciw ziarnistościom jądrowym w mianie 1:640.
Przeciwciała przeciwjądrowe (ANA) IMMUNOBLOT: wynik dodatni.
Metodą immunoblot stwierdzono obecność przeciwciał anty- DFS 70, oraz PCNA na poziomie granicznym.
Natomiast nie stwierdzono obecności przeciwciał anty: RNP, Sm, SS-A, Ro-52, SS-B, Scl-70, PM-Scl, Jo-1, ENP B, dsDNA, przeciw ukleosomom, przeciw histonom, przeciw rybosomalnemu białku P, AMA M2 przeciwmitochondrialne).
RNP/Sm-2, Sm-1, SS-A-0, Ro-52-1, SS-B-1 Sci-70-0, PM-SCi100-1, Jo-1-1, Centrometr B-1, PCNA-8, dsDNA-3, Nukleosomy-1, Histony-1, Rybosomalne białko-0, Ama-M2-1, DFS70-124, Pasmo kontrolne-103

Szczególnie niepokoi mnie CMV i przeciwciała przeciwjądrowe, a szczególnie wysoki wynik PCNA, DFS70 i Pasmo kontrolne. Co one oznaczają, czy powinnam udać się do jakiegoś specjalisty i leczyć to?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 05 paź 2018 20:06 
Offline

Rejestracja: 07 wrz 2018 17:45
Posty: 3
Pan Doktor jeszcze nie odpowiedział, a mam wyniki kolejnych badań, więc zebrałam wszystkie razem i jeszcze raz zamieszczam całość.
Bardzo proszę o pomoc. Proszę o interpretację moich wyników badań. Z góry bardzo dziękuję.

Badania wykonywane do miesiąca po poronieniu:

Czynnik V Leiden: G/G Nie wykazano mutacji Leiden w genie czynnika V krzepnięcia.

Mutacja 20210 G-A genu protrombiny: G/G Nie wykazano mutacji G20210A w genie protrombiny.

Mutacja genu MTHFR C677T: C/C Nie wykazano obecności mutacjiC677T w genie MTHFR.

Mutacja genu MTHFR A1298C: A/C MTHFR A1298C obecność mutacji A1298C w jednym alleli genu MTHFR.

Homocysteina: 4,36 µmol/l (4,44-13.56) L

Kwas foliowy: 15,4 ng/ml (3,1-20.5).

Przeciwciała antykardiolipinowe IgM: 7,4 MPL/ml (0-12 wynik negatywny, 12-18 wynik graniczny, >18 wynik pozytywny).

Przeciwciała antykardiolipinowe IgG: <3 GPL/ml (0-12 wynik negatywny, 12-18 wynik graniczny, >18 wynik pozytywny).

Antykoagulant toczniowy: wynik ujemny
LA1 (dRVVT): 36,3 sek (31,0-44,0)
PTT-LA (APTT sens. LA): 33,0 sek (31,4-43,4)

APTT: 27,8 sek (26,0-40,0).

Przeciwciała przeciw antygenom łożyska: wynik ujemny

Przeciwciała anty-TG: 1,12 IU/ml (0-4,11).

Przeciwciała anty-TPO: 0,12 IU/ml (0-5,61).

Przeciwciała przeciwjądrowe i cytoplazmatyczne (ANA): wynik dodatni.
Metodą immunofluorescencji pośredniej (IIF) z użyciem substratów komórek HEp-2 i wątroby małpy, w klasie IgG, stwierdzono obecność przeciwciał przeciwjądrowych o typie świecenia ziarnistym, z pozytywnymi chromosomami w komórkach podziałowych, w mianie 1:640, a także przeciwciał przeciw ziarnistościom jądrowym w mianie 1:640.

Przeciwciała przeciwjądrowe (ANA) IMMUNOBLOT: wynik dodatni.
Metodą immunoblot stwierdzono obecność przeciwciał anty- DFS 70, oraz PCNA na poziomie granicznym. Natomiast nie stwierdzono obecności przeciwciał anty: RNP, Sm, SS-A, Ro-52, SS-B, Scl-70, PM-Scl, Jo-1, ENP B, dsDNA, przeciw ukleosomom, przeciw histonom, przeciw rybosomalnemu białku P, AMA M2 przeciwmitochondrialne).
RNP/Sm-2, Sm-1, SS-A-0, Ro-52-1, SS-B-1 Sci-70-0, PM-SCi100-1, Jo-1-1, Centrometr B-1, PCNA-8, dsDNA-3, Nukleosomy-1, Histony-1, Rybosomalne białko-0, Ama-M2-1, DFS70-124, Pasmo kontrolne-103

CRP, ilościowo: 5,0 mg/l (-10).

OB.: 17 mm/h (0-10).

Morfologia
Erytrocyty: 4,40 mln/μl (4,5-5,8) L
Leukocyty: 7,75 tys/μl (4-10).
Hemoglobina: 13,7 g/dl (13,5-17).
Hematokryt: 41,0 % (40-53).
Płytki krwi: 374 tys/μl (150-400).
PCT-płytkokryt: 0,38 % (0,2-0.5).
MPV-sr. obj. płytki krwi: 10,1 fl (8-12).

P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) IgA: 15,6 RU/ml (<20 wynik ujemny, >=20 wynik dodatni).

P/c. p. transglutaminazie tkankowej (anty-tTG) IgG: 0,05 Ratio (<1 wynik ujemny, >=1-2wynik słabo dodatni, >=2-5wynik dodatni, >=5wynik wysoko dodatni).

CMV (Cytomegalovirus) IgG: 75,6 AU/ml (ujemny <6,0, dodatni >= 6,0).

CMV (Cytomegalovirus) IgM: 0,37 Index (ujemny <0,85, wątpliwy 0,85-1,00, dodatni >=1,00).

Różyczka IgG: 18,0 IU/ml (ujemny <5,0 wątpliwy 5,0-< 10,0, dodatni >=10,0)

Różyczka IgM: 0,14 Index (ujemny <1,2, wątpliwy 1,2-1,5, dodatni >= 1,6).

Toxoplazma IgG ilościowo: 0,0 IU/ml (<1,6 wynik ujemny, 1,6-<3 wynik wątpliwy, >=3 wynik dodatni).

Toxoplazma IgM: 0,06 Index (<0,5 wynik ujemny, 0,5-<0,6 wynik wątpliwy, >= 0,6 wynik dodatni).

Listerioza: listeria serotyp 0-I,II: ujemny; listeria serotyp 0-V: ujemny

Badania wykonywane 3 dnia cyklu (36 dni po poronieniu):

FSH: 8,53 mIU/ml (faza folikularna: 2,5-10,2).
LH: 4,64 mIU/ml (faza folikularna: 1,9 - 12,5).
Progesteron: 0,43 ng/ml (faza folikularna:0,15-1,4).
Prolaktyna: 6,78 ng/ml (2,8-29,2).
Estradiol: 52,60 pg/ml (faza folikularna: 19,5-144,2).
Estriol wolny: <0,07 ng/ml.
Testosteron: 30,31 ng/dl (14-76) 45.
DHEA: 4,8 ng/ml (1,3-9,8).
Androstendion: 1,23 ng/ml (0,3-3.3).
SHBG: 153,02 nmol/l (18,4-144).
17-hydroksyprogesteron: 0,6 ng/ml (0,10-0,80).
Kortyzol: 108,90 ng/ml (przed południem 43-224).

Badania wykonywane 21 dnia cyklu (54 dni po poronieniu):

FSH: 8,95 mIU/ml (faza lutealna:1,5-9,1).
LH: 6,34 mIU/ml (faza lutealna:0,5-16,9).
Progesteron: 10,54 ng/ml (faza lutealna:3,34-25,56, środek fazy lutealnej:4,44-28,03).
Prolaktyna: 8,73 ng/ml (2,8-29,2).
Estradiol: 78,85 pg/ml (faza lutealna: 55,8-214,5).
Testosteron: 30,48 ng/dl (14-76).

Badania wykonywane 6 miesięcy przed poronieniem:

TSH 3-cia generacja:, 1,472 μIU/ml (0,55-4).
FT3: 5,11 pmol/l (3,5-6.5).
FT4: 17,12 pmol/l (11,5 22.7).
Insulina: 6,9 μIU/ml (6-27).
Glukoza: 72 mg/dl (70-99).
Hemoglobina glikowana
Wynik badania wg NGSP: 5,29 % (3,9-7).
Wynik badania wg IFCC: 34,3197 mmol/mol (19,12-53.01).
Szacowane srednie steżenieglukozy (eAG): 105,123 mg/dl.
Cholesterol całkowity: 180 mg/dl (115-190).
Cholesterol HDL: 66 mg/dl (od 45).
Trójglicerydy: 113 mg/dl (do 150).
Cholesterol LDL: 92 mg/dl (do 115).
Białko całkowite: 7,5 g/dl (6,3-8.2).
Bilirubina całkowita: 1,4 mg/dl (0,2-1.3). H
AST: 24 U/l (14-36)
ALT: 23 U/l (9-52).
GGTP: 20 U/l (12-43).
Fosfataza zasadowa: 57 U/l (38-126).
HBs antygen: niereaktywny
Przeciwciała anty HCV: niereaktywny
Kwas moczowy: 3,6 mg/dl (3,02-5.9).
Mocznik: 31 mg/dl (15-37).
Kreatynina: 0,7 mg/dl (0,52-1.04).
Eger: 102,43 ml/min (od 90).
Przeciwciała anty-CCP: 0,3 RU/ml (<5 RU/ml wynik negatywny, >5 RU/ml wynik pozytywny).
ASO, ilosciowo: 27 IU/ml (0-200).
RF, ilościowo: 8,6 IU/ml (0-12).
Odczyn Waalera-Rosego: <8 IU/ml (0-8).

_________________
Iwona


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 15 lis 2018 00:15 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2246
Szanowna Pani

Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi. Dodatnie wyniki przeciwciał przeciwjądrowych nie wiążą się ze zwiększonym ryzykiem poronienia. Podobnie jest z heterozygotyczną mutacją MTHFR. Pozostałe wyniki są prawidłowe. Dodatkowo, po jednym poronieniu nie zaleca się wykonywania jakichkolwiek badań. W związku z tym proponuję nie wykonywać już dodatkowych badań i uznać, że można się starać o ciążę.

Z poważaniem,

Piotr Pierzyński


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group