Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 15 maja 2018 23:29 
Offline

Rejestracja: 14 maja 2018 19:11
Posty: 3
Dzień dobry,
oboje z mężem mamy 33 lata. Od roku staramy się o dziecko. Po pół roku bezskutecznych prób wykonaliśmy następujące badania.
Mąż dwa badania nasienia.
Pierwsze (luty) po 3 dniach wstrzemięźliwości: Całkowita ilość plemników 12,4 mln; Koncentracja 4 mln/ml; Ruch postępowy 40%; Ruch w miejscu 7%; Ruch całkowity 47%; Brak ruchu 53%; Plemniki o budowie prawidłowej 1%.
Drugie badanie w innej klinice (marzec) po 4 dniach wstrzemięźliwości: Całkowita ilość: 173,92 mln; Koncentracja 33 mln/ml; Ruchliwe: 37%; Ruch postępowy 69%; Ruch niepostępowy: 12%; Nieruchliwe 62%; Morfologia 4%.
Także wynik badań różnią się całkowicie od siebie.
Oprócz tego usg jąder z wynikiem: po lewej stronie liczne kręte naczynia żylne do ok. 2,2 mm z cechami refluksu. Jądro lewe z obszarem zwapnień śr. ok 2 mm. p prawej stronie miernie liczne, kręte naczynia żylne do ok. 1,9 mm z cechami refluksu. Grubość głowy najądrza prawego 11 mm z torbielą o LD ok. 11 mm.
Poza tym mąż wykonał badania hormonalne - FSH 9,1U/l (norma 1,5-12,4), LH 4,4 U/l (norma 1,7-8,6), estradiol 82,0 pmol/l (norma28-156), testosteron 12,07 nmol/l (norma 9,9-27,9), TSH 2,36 mU/l (norma 0,27-4,2) Ft4 13,1 (norma 12,0-22,0) i SHBG 28,58nmol/l (norma 11,4-52,3) czyli zgodnie z normą. Jedynie PRL podwyższona 491 mU/l (norma 98-456).

Jeśli chodzi o mnie trzykrotnie potwierdzona owulacja za pomocą USG. Miesiączki regularne co 26-27 dni. Owulacje także pokazują testy owulacyjne.
Badania hormonów w drugim dniu cyklu: Estradiol 110,3 pmol/l (norma 46-607), FSH 8,4 U/l (norma 3,5 - 12,5), LH 7,3 U/l (norma 2,4 - 12,6), TSH 2,88 mU/l (norma 0,27 - 4,2), p-ciała A-TG poniżej 10 iU/ml (norma <115) z komentarzem, że poziom był poniżej czułości analitycznej metody. P-ciała ATPO 9,65 iU/ml (norma <34), progesteron 1,31 nmol/l (norma 0,181 - 2,84), PRL 368,3 mU/l (norma 127-637), po godzinie z testem metoclopramidem 7968 mU/l, Testosteron 0,95nmol/l (norma 0,22 - 2,9), FT3 4,62 pmol/l (norma 3,10 - 6,8), FT4 18,1 pmol/l (norma 12 - 22).
Badanie w 22 dniu cyklu: Estradiol 380,6 pmol/l (norma 161 - 774), Progesteron 20,74 nmol/l (norma 5,82 - 75,9).

Po obejrzeniu wyników lekarka stwierdziła, że TSH i PRL są na zbyt wysokim poziomie a Progesteron jest za niski i zaleciła Euthyrox 25 1/2 tabletki; Jodid 100mg 1/1; Bromergon 1/2 tabletki i Luteina 50 mg 16-25 dc. Niestety dalej starania są bezowocne.

Czy przy takich wynikach jest szansa na normalną ciążę? Czy powinniśmy wykonać jeszcze jakieś badania? Rozważyć inne metody zapłodnienia? Czy ma Pan jakieś sugestie co do dalszego postępowania? Będziemy wdzięczni za odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 23 maja 2018 18:50 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 lut 2002 01:00
Posty: 15529
Lokalizacja: Białystok
Naturalną rzeczą są wahania parametrów nasienia Oczywiście warto je przynajmniej dwa wykonywać w specjalistycznych najlepiej tych samych placówkach Nie wydaje się żeby problem tutaj tkwił w TSh czy PRL Podobnie niski PGS Jeśli już to warto być może wykonać jeszcze jedno badanie nasienia i na tej podstawie rozważać bądź indukcję owualcji ( parametry ok) lub IUI ( parametry gorsze) Z poważaniem JD


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group