Dzień dobry,
Podczas starań o ciążę (i zawsze!) bardzo ważne jest dostarczanie odpowiedniej dawki kwasów Omega-3, które wplywaja nie tylko na stan zdrowia przyszłej mamy i jej szanse na poczęcie, ale również na prawidłowy rozwój przyszłego dziecka.
Optymalnie byłoby dostarczyć właściwych dawek Omega 3 wraz z dietą (tłuste ryby morskie 2-3 razy w tygodniu, oliwa z oliwek extra virgin do sałatek), pamiętając o zachowaniu własciwych proporcji między Omega 3 a Omega 6, czy również ograniczając smażone czy mocno przetworzone potrawy. Jeżeli jednak dieta nie dostarcza własciwej dawki Omega 3, to suplementowanie ojeju z wiesiołka (70% zawartości Omega 3) jest rzeczywiście sensownym rozwiązaniem. Pamiętajmy jednak, że olej nie powinien być przechowywany w temperaturze wyższej niż +10 C.
Dodajmy jeszcze, że jego spożywanie wpływa pomocniczo na nadciśnienia, zakrzepicę i chorób systemu immunologicznego. Dzieje się tak, gdyż kwas GLA, czyli kwas gamma-linolenowy, poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych oraz posiada, działanie zapobiegające agregacyji krwinek. Przynosi też korzyści w leczeniu wielu schorzeń skórnych, w szczególności łuszczycy, różnych postaci trądziku i atopowego zapalenia skóry.
Nie znalazłam informacji na temat szkodliwości oleju z czarnuszki w ciąży, a w czasie karmienia bywa on nawet zalecany.
