Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 21 paź 2012 21:36 
Offline

Rejestracja: 21 paź 2012 20:53
Posty: 11
Witam Panie Doktorze.
Od roku staramy się z mężem o dziecko. Niestety bezskutecznie. Zostałam przebadana, miałam monitoring cyklu, wyniki hormonów również nie budzą zastrzeżeń. Przed dalszymi badaniami tj. sprawdzeniem drożności jajowodów czy laparoskopią diagnostyczną, mąż zrobił badanie nasienia. Proszę o zinterpretowanie jego wyników:

Wiek męża: 32 lata
Czas wstrzemięźliwości płciowej : 3 dni
Czas dostarczenia próbki do laboratorium: 20 minut
Czas upłynnienia 60 minut
Objętość 3 ml
ph 8,5
kolor kremowy
lepkość prawidłowa
występowanie aglutynacji: brak
komórki spermatogenezy: 0-0-1
leukocyty: 0-1-2
erytrocyty: 0-1
Ruchliwość plemników:
ruch kategorii A : 30%
ruch kategorii B : 20%
ruch kategorii C : 10%
brak ruchu D : 40%

Liczba plemników w mln/ ml : 11,7
Liczba plemników w mln / ejakulat 35,1
plemniki żywe: 60%
plemniki martwe 40%

Morfologia plemników w %
plemniki o prawidłowej budowie 8%
plemniki o nieprawidłowej budowie 92%

Proszę o informację, czy przy takiej ilości plemników oraz obniżonej morfologii jest szansa na naturalną ciążę? Proszę również o odpowiedź, czy leczenie może poprawić parametry nasienia?
W wyniku zauważyłam pewną nieprawidłowość tzn. liczba plemników w ejakulacie została wyliczona poprzez pomnożenie 1 ml przez objętość, a przecież w każdym ml może być różna ilość plemników, niekoniecznie taka sama? Po jakim okresie należy wykonać powtórne badanie nasienia (na pewno je powtórzymy tym razem w klinice niepłodności).

Z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 22 paź 2012 12:05 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2246
Szanowna Pani,

Według obecnie obowiązujących norm badanie nie jest prawidłowe. Wymaga to powtórzenia badania - wówczas można się zastawiać czy - a jeżeli tak - to jakie leczenie będzie optymalne. Sposób leczenia dobiera się indywidualnie do sytuacji Państwa jako pary, prawdopodobnie jakość nasienia może pozwolić na wykonanie inseminacji.

Rzeczywiście, wynik badania nasienia jest w pewnym stopniu przybliżony. Nie bada się tu nawet 1 ml ale małą kroplę, oceniając najbardziej reprezentatywne pole widzenia mikroskopu i przybliżając wynik badania do tego co można stwierdzić pod mikroskopem. Zapewne jest to obciążone pewnym błędem, jednak jest on wzięty pod uwagę w metodyce badania i ustalania norm.

Z poważaniem,

Piotr Pierzyński

_________________
Dr Piotr Pierzyński jest autorem książki "Zajść w Ciążę" - poradnika dla par starających się o ciążę i leczonych z powodu niepłodności

http://www.zajscwciaze.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 15 gru 2012 14:24 
Offline

Rejestracja: 21 paź 2012 20:53
Posty: 11
Witam Panie Doktorze.
Wykonaliśmy powtórnie badanie nasienia+posiew, tym razem w klinice niepłodności. Mąż przez 1, 5 miesiąca zażywał Androvit + selen, wyniki nas załamały, są dużo gorsze od poprzednich. Proszę ich interpretację:



Wiek męża: 32 lata
Posiew: ujemny
Czas wstrzemięźliwości płciowej : 5 dni
Czas upłynnienia 20 minut
Objętość 5,5 ml
ph 7,5
kolor prawidłowy
lepkość prawidłowa
występowanie aglutynacji: brak

Liczba plemników w mln/ ml : 4,79
Liczba plemników w mln / ejakulat 26,36
plemniki żywe: 62%
Wyniki HOS testu (%) 62

Ruchliwość plemników:
Plemniki ruchliwe (P+NP) 22 (liczba) 43,14% 2,07 mln/ml 11,37 mln/ejakulat

Ruch postępowy (P) 18 (liczba) 35,29% 1,69 mln/ml 9,30 mln/ejakulat
Ruch niepostępowy (NP) 4 (liczba) 7,84% 0,38 mln/ml 2,07 mln/ejakulat
Nieruchliwe (NR) 29 (liczba)56,86% 2,73 mln/ml 14,99 mln/ejakulat

Morfologia plemników:
Plemniki prawidłowe: 0%
Plemniki nieprawidłowe: 100%
Indeks Terarozoospermii: 1,38

Wady: suma procent
główki 28 96,55
wstawki 11 37,93
Krople cyt. 1 3,45

Główki
budowa prawidłowa główki 7(suma) 24,14%
kształt prawidłowy 12(suma) 41,38%
prawidłowy akrosom 7(suma) 24,14
nieprawidłowy akrosom 22(suma) 75,86

Wstawki i witki
Prawidłowa wstawka 7 (suma) 24,14%
prawidłowa witka 29(suma) 100,00 %

W związku z powyższym wynikiem proszę o udzielenie odpowiedzi na poniższe pytania:

1. Cz ten wynik (mam na myśli morfologię plemników) jest przypisany na całe życie, czy może on ulec zmianie, jeśli tak to jakie kroki należy podjąć, co robić? Chciałam zauważyć, że w poprzednim wyniku morfologia wynosiła 8% ,jednak była wykonana w zwykłym laboratorium, więc mogła być obarczona błędem.
2. Po analizie poprzedniego wyniku, lekarz zaproponował inseminację, teraz wiem, że szansa na naturalną ciąże jak i na inseminację jest 0, proszę zatem o odpowiedź, czy przy takim wyniku, jest w ogóle szansa na dziecko przy procedurze in vitro?
3. Jakie badanie genetyczne należało by wykonać, w celu rozszerzenia diagnostyki?

Mąż nigdy nie palił, nie nadużywał alkoholu, wykonuje pracę siedzącą, ale w wolnych chwilach aktywnie spędza czas, skąd więc takie złe wyniki?
Jeśli chodzi o moje badanie, wszystkie są książkowe, nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości. To nasze pierwsze starania o ciąże, nie mamy dzieci, ale marzymy chociaż o jednym. Mąż zapisany został do urologa, a następnie do androloga.
Z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 16 gru 2012 21:57 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2246
Szanowna Pani,

Nie udowodniono, by leczenie tzw andrologiczne u zdrowych mężczyzn (z prawidłową czynnością przysadki mózgowej) i nieprawidłowymi wynikami nasienia skutkowało zwiększeniem się odsetka ciąż naturalnych u ich partnerek.

Biorąc pod uwagę ostatni wynik optymalnym leczeniem wydaje się być ICSI. W ramach przygotowania do ICSI wskazane jest przyjmowanie suplementów diety (witamin, cynku etc), co nieznacznie poprawia szanse na ciążę w tym leczeniu (ale poprawa nie jest duża na tyle by z leczenia można było zrezygnować).

Nie przejmowałbym się specjalnie 100% form nieprawidłowych w badaniu nasienia - w dniu zapłodnienia ICSI embriolog selekcjonuje właściwe plemniki i rzadko zdarza się by nie było żadnych form prawidłowych (proszę pamiętać, że w badaniu nasienia ocenia się małą część ejakulatu uogólniając uzyskany wynik, a w dniu zabiegu embriolog ma do dyspozycji całą próbkę nasienia).

Szanse na ciążę przy braku form prawidłowych (co jest mało prawdopodobne przy 26 mln plemników w ejakulacie) będą zmniejszone w stosunku do par z dobrymi odsetkami form prawidłowych, trudno jednak ocenić w jakim stopniu - zależy to od szczegółowej oceny w dniu ICSI - ale - na pewno nie będą zerowe.

Z poważaniem,

Piotr Pierzyński

_________________
Dr Piotr Pierzyński jest autorem książki "Zajść w Ciążę" - poradnika dla par starających się o ciążę i leczonych z powodu niepłodności

http://www.zajscwciaze.pl


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 28 sty 2013 22:03 
Offline

Rejestracja: 21 paź 2012 20:53
Posty: 11
Witam Panie Doktorze.
Ponownie zwracam się do Pana z prośbą o poradę i ocenę sytuacji, z góry oczywiście dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź.

Mąż po wizycie u urologa został skierowany na badania hormonalne, w międzyczasie dostał wysokiej gorączki 38,5 oraz silnych bóli brzucha, po wykonaniu kolonoskopii okazało się, że cierpi na zapalenie kątnicy. Otrzymał metronidazol oraz xifaxan. Badania wykazały również podwyższony poziom CRP wynoszący 19 oraz pozytywny wynik na krew utajoną w kale. Proszę o odpowiedź na pytania:
1. Czy Androvit, selen wit. C mogły spowodować stan zapalny, czy można je zażywać nadal profilaktycznie bez niepokoju?
2. Kiedy należy wykonać badanie hormonów? Czy należy poczekać aż podwyższony poziom OB i CRP będą w normie, czy badania te są niezależne od stanu zapalnego w jelicie?
3. Mąż otrzymał również Salazopirynę, ale z uwagi na możliwość upośledzania ilości plemników zrezygnował z jej zażywania, gdyż w tym momencie cierpi na oligo i teratozoospermię, czy jest jakiś zamiennik tego leku?
4.Czy wynik pozytywny na krew utajoną w kale może opóźnić starania o dziecko za pomocą in vitro?
5. Czy stan zapalny mógł wpłynąć na pogorszenie wyników badania nasienia, które były dużo gorsze od poprzednich?

Będę wdzięczna za rozwianie naszych wątpliwości, nie chcemy niepotrzebnie wykonywać badań, anie stresować się ich wynikami jeśli w tej sytuacji byłyby niemiarodajne.
Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 10 lut 2013 11:31 
Offline

Rejestracja: 21 paź 2012 20:53
Posty: 11
Panie Doktorze bardzo proszę o odpowiedź.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 10 lut 2013 17:18 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2246
Szanowni Państwo

Na pogorszenie się jakości nasienia mogła mieć wpływ gorączka. Najbardziej właściwą osobą do rozmowy na temat przyczyn wystąpienia zapalenia jelita będzie lekarz prowadzący męża (gastrolog).

Korzystniejszym (w aspekcie jakości nasienia) zamiennikiem sulfasalazyny jest mesalazyna, której przyjmowanie również proszę skonsultować z gastrologiem.

Jeżeli wskazane jest leczenie IVF to przerwa nie jest konieczna, uzależniałbym to od badania nasienia. W leczeniu ICSI używa się kilka plemników i nie powinno być z tym problemu. Jeżeli wynik znacznie się pogorszył warto rozważyć odczekanie 2-3 miesięcy.

Pozytywny wynik na krew utajoną świadczy o chorobie jelita i nie ma wpływu na jakość nasienia (mogą mieć za to wpływ gorączka czy przyjmowane leki).

Z poważaniem

Piotr Pierzyński


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 15 mar 2013 19:45 
Offline

Rejestracja: 21 paź 2012 20:53
Posty: 11
Witam Panie Doktorze.
Mąż (33 lata ) zrobił badania hormonalne. Proszę o ich interpretację oraz wskazówki do dalszego działania. Dziękuje.

TSH 2,16 (norma 0,4-4,0)
FSH 5,01 (norma 1,7-12,0)
LH 4,33 (norma 1,1-7,0)
Estradiol 22,02 (norma 0-62)
Prolaktyna 18,70 (norma 1,5-19,0)
Testosteron 4,73 (3,0-10,6)
BHCG 10,18 (norma poniżej 2,0)
DHEA 310 (norma 160-449)
PSA całkowite 0,91
Progesteron 0,78 (norma 0,2-1,4)

Proszę o informację, czy mąż na podstawie w/w wyników kwalifikuje się do leczenia andrologicznego z uwagi na 0% morfologię plemników. W połowie kwietnia mamy zaplanowaną pierwszą wizytę w klinice niepłodności oraz u genetyka, proszę o radę czy wcześniej należałoby się udać do urologa? Czy podwyższony wynik BHCG powinno wzbudzić niepokój?

Z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie. E.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 24 mar 2013 08:40 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2246
Szanowna Pani

Proszę napisać, czy mąż przyjmował ostatnio jakiekolwiek leki w postaci zastrzyków hormonalnych - mogłoby to uzasadniać podwyższony poziom BhCG. Jeżeli nie - badanie należy powtórzyć.

Jeżeli chodzi o skuteczne postępowanie w przypadku teratozoospermii to jest nim ICSI. Tzw leczenie andrologiczne mężczyzn z prawidłową funkcją przysadki ma nieudowodnioną skuteczność.

Z poważaniem,

Piotr Pierzyński


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 19 kwie 2013 19:14 
Offline

Rejestracja: 19 kwie 2013 19:10
Posty: 2
Witam serdecznie,
Pierwszy raz poroniłam, za drugiem razem ciąża obumarła w 9 tygodniu.
Dostałam wynik histopatologiczny z zabiegu histeroskopii i przy okazji miałam biopsję.
Dostałam wynik "Endometrium in stadio proliferations. Epithelium planum metaplasticum." Co oznacza ten wynik?
Z góry dziękuje


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 24 kwie 2013 08:45 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 02 lut 2010 01:00
Posty: 2246
Szanowna Pani,

Wynik oznacza, że błona śluzowa była w fazie wzrostowe (w I połowie cyklu) oraz że była metaplazja nabłonka płaskiego (nie jest określone g w którym miejscu, jednak nie ma to znaczenia). Pełniejszą informację powinna Pani uzyskać od lekarza wykonującego zabieg, który ma dodatkową wiedzę na temat miejsca pobierania próbek.

Z poważaniem,

Piotr Pierzyński


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 24 kwie 2013 19:54 
Offline

Rejestracja: 19 kwie 2013 19:10
Posty: 2
Dziękuje za informację,metaplazja może powodować poronienia ? Czy jest to przeszkodą aby urodzić dziecko?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group