Ogłoszenie!

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 23 sty 2015 02:06 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
To są wskazania do poszerzenia diagnostyki tarczycy. Trzeba wykluczyć ch. Hashimoto. TSH jest trochę za wysokie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 28 sty 2015 12:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2007 00:00
Posty: 352
Pani doktor mam pytanie odnośnie Tsh
w maju 2014r miałam crio transfer Tsh wynosiło 0,35 normy 03 -4 - transfer nie udany - lekarz endokrynolog nic nie przepisał - twierdząc że wynik jest prawidłowy i leki są nie potrzebne i kazał robić transfer.
ft3 było 3,03 normy 18 -4,2
ft4 było 1,21 normy 0,89 -1,76
anty TPO <10,0 normy 0,-35

Znów szykuję się do crio transferu i teraz moje Tsh wynosi 0,26 normy 0,3- 4
znów to samo leków mi nie chce przepisać - tylko szykować się do transferu i nie stresować tsh. Jutro mam badanie usg tarczycy.
Jakie by były zalecenie Pani doktor ? czy powinnam robić transfer przy takim wyniku ?

pozdrawiam :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 02 lut 2015 11:56 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Należy jeszcze wykonać przeciwciała przeciwtarczycowe , bo jeśli to jest ch. Hashimoto to faktycznie trochę to utrudnia zajście w ciążę. 5 m-cy to nie jest długo :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 02 lut 2015 18:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 04 lip 2007 00:00
Posty: 352
Dziękuje Pani doktor :-)
zbadam te anty Tpo i napisze co wyszło.

Moje usg
rozpoznanie (wg ICD-10):E04.2 - Wole guzkowe nietoksyczne - Nerwica.
opis:
Tarczyca o średnio natężonej echogeniczności, nieznacznie powiększona. W obu płatach, więcej w lewym, są widoczne drobne zmiany ogniskowe o gąbczastej echostrukturze , największa z nich w prawym o wymiarach 8.1x6 .8x11mm. Ponadto w płacie lewym w części środkowej jest widoczna zmiana o mieszanej echogeniczności modelująca przedni obrys płata. W badaniu usg dopplerowskim nie stwierdza się wzmożonego przepływu naczyniowego. W okolicy tarczycy nie stwierdzono podejrzanych węzłów chłonnych. Wymiary: prawy płat 23x16x60mm
lewy płat :22x 14x70mm
objętość tarczycy 23ml - norma 18 ml.

pacjentka nie przejawia objawów nadczynności tarczycy:
zapis Ekg - prawidłowy.
1.W zakresie diagnostyki kontrola Tsh za kilka miesięcy, w razie dalszego spadku oznaczenie Ft4 i Ft3 i TpO.
2.W zakresie farmakoterapi. Nie wymaga.
3.Inne :kontrola endokrynologiczna w przypadku ciąży.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 lut 2015 13:11 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Nic dodać, nic ująć- ma Pani w punktach napisane co zrobić :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 19 lut 2015 14:08 
Offline

Rejestracja: 15 lut 2015 19:15
Posty: 7
Witam Pani Doktor
Ja również mam pytanie odnośnie tarczycy mam niedoczynność ze wskazaniem na Hashimoto od listopada prowadzi mnie Pani Doktor z NOVUM
miałam wtedy TSH 16,671 po 6tygodniach leczenia LETROXEM dawka 1tydz.25 mg po tygodniu 50mg w tym czasie usg tarczycy:
tarczyca dwupłatowa położona prawidłowo mała.
płat prawy 23x11x15mm,v=2,1cc
płat lewy 24x10x14mm,v=1,8cc
cieśń gr.3mm
miąższ gruczołowy jednorodny o obniżonej echogeniczności
okoliczne węzły chłonne niepowiększone.
po 6tygodniach tsh 4,277
przed leczeniem ft4 12,2
p-ciała anty tg 183,8
p-ciała anty tpo 1300
po tych 6tyg.zmiana dawki na 75mg
po 3tygodniach przy tej dawce tsh 2,93(zgoda od pani doktor naa starania) na weekendy mam zwiekszac dawke na 100mg.
Co Pani mysli o tych wynikach sa szanse na ciążę i utrzymanie jej?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 27 lut 2015 11:01 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Tego nie wie nikt, ale niedobrze jak są wysokie wartości aTPO. TSH ładnie się obniża, warto dojść tak do ok. 1.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 27 lut 2015 16:18 
Offline

Rejestracja: 15 lut 2015 19:15
Posty: 7
a czy mozna jakos obnizyc te anty tpo?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 02 mar 2015 10:09 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Niektórzy dawali na to selen , ale teraz się od tego odchodzi, bo się nie potwierdziło w badaniach- proszę się jeszcze dopytać endokrynologa- będzie lepiej wiedział :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 17 kwie 2015 20:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lut 2015 12:38
Posty: 10
Dzień dobry Pani Doktor,
miałam cykle na zmianę - raz dłuższy (40dni) raz krótszy (28dni), owulacyjne.
W lutym ciąża obumarła w 8tc i zabieg - po zabiegu cykl 42dni owulacyjny.
Przed ciążą - w grudniu i po stracie - w marcu moje TSH wynosiło 2,5 a ft4 14 (przy normach 12-22), przeciwciała w normie. Od miesiąca przyjmuję euthyrox 25 głównie na podwyższenie ft4 i teraz mam wyniki TSH 1,6 ft4 16. Ale stało się coś dziwnego... mój cykl stał się bezowulacyjny i wynosi 22dni... Czy jest możliwe, że to wina euthyroxu? Co powinnam zrobić? Bardzo mnie to zmartwiło...

_________________
Aniołek 02.2014 8tc :(
Aniołek 02.2015 9tc :(

08.2016 - tragiczne wyniki M


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 06 maja 2015 07:43 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
Proponuję poszerzyć diagnostykę -jeszcze zrobić przeciwciała przeciwtarczycowe , Ft4 , fT3 i czasem jeszcze warto zrobić usg tarczycy- i dopiero wtedy oceniać.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 01 paź 2015 19:28 
Offline

Rejestracja: 11 mar 2013 18:00
Posty: 15
Witam Pani Doktor,

Nigdy nie miałam problemów z tarczycą i od roku jestem szczęśliwą mamą (dzięki ivf, niepłodność idiopatyczna).
Obecnie przygotowuję się do kriotransferu i zaniepokoił mnie wynik TSH.
Badanie zrobione rano (po lekkim śniadaniu) TSH 0,06 (norma 0,27-4,20), badanie powtórzyłam następnego dnia popołudniu w tym samym laboratorium i otrzymałam wynik 1,23.
Czy powinnam udać się z tym wynikiem do specjalisty, ewentualnie wykonać inne badania?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 08 paź 2015 07:52 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
A dlaczego Pani uważa, że jest w normie? To Pani interpretacja :) Trzeba zrobić przeciwciała i wskazane jest usg tarczycy , wtedy będzie można coś dalej powiedzieć .


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 05 wrz 2016 22:01 
Offline

Rejestracja: 25 mar 2016 12:41
Posty: 8
Witam

Pani Doktor choruję na Hashimoto od ok. 6 roku życia, obecnie mam 30.
Mam za sobą trzy obumarłe ciąże. Przymierzam się do starań o kolejną.
Dziś odebrałam wyniki badań i przedstawiają się następująco:
TSH 0,631 (norma 0,350-4,940)
Ft3 2,39 (norma 1,71 3,71)
Ft4 1,15 (norma 0,70 1,48)
anty-TPO 595,33 (norma 0,00-5,61)
anty-TG > 1000.00 norma(0,00-4,11)

Czy "od strony tarczycy" z takimi wynikami mam szansę na zajście w ciążę i donoszenie kolejnej?

Dodam, że przyjmuję Acard, Encorton oraz po potwierdzeniu ewentualnej ciąży Clexane. Ponadto witaminę D i B oraz kwas foliowy oczywiście.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: 09 wrz 2016 14:42 
Offline
Ekspert Bociana
Ekspert Bociana

Rejestracja: 14 paź 2012 16:05
Posty: 1202
W którym tygodniu ciąży dochodziło do obumarcia? Czy to nie były straty ok 8-10 tygodnia ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Przejdź do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group