www.nasz-bocian.pl
http://www.nasz-bocian.pl/bb/

Proszę o interpretację wyników badań moich oraz męża
http://www.nasz-bocian.pl/bb/viewtopic.php?f=21&t=97665
Strona 1 z 1

Autor:  doris31 [ 04 sty 2019 15:51 ]
Tytuł:  Proszę o interpretację wyników badań moich oraz męża

Panie Doktorze,

proszę o interpretację wyników badań. Za nami 8 cykli starań. Mamy już jedno dziecko (2 lata)

U mnie ustabilizowana od 3 lat niedoczyność tarczycy (Euthyrox N25), oprócz tego zdiagnozowana 2 miesiące temu insulinooporność (Glucophage 2x750), przyjmuję jeszcze Miositogyn. Cykle regularne 30-31 dni, testy owulacyjne co miesiąc pozytywne.

Hormony:
Estradiol (badany około 2 dni przed owulacją): 245,8 pmol/l (45,4-854)
FSH: 6,9 mlu/ml (3 dzień cyklu, norma: 3,5-12,5)
LH: 7,9 mlu/ml (3 dzień cyklu, norma 2,4-12,6)
TSH: 1,085 ulU/ml (0,35-4,94)
Progesteron: 16,93 nmol/l (około 7 dni po owulacji, norma 5,82-75,9)
Prolaktyna: 279,6 mlu/l (127-637)
AMH: 4,45 ng/ml (norma (0,95-6,70), mój wiek to 31 lat. W przypadku tych wyników mam dwie skrajne interpretacje lekarzy. Jedna z nich mówi, że wynik jest super, a drugi, że jest niepokojąco wysoki.

Insulinooporność zdiagnozowana 2 miesiące temu na podstawie poniższych wyników. Tutaj również spotkałam się z dwoma różnymi interpretacjami. Wg jednej bezwzględnie Glucophage, wg drugiej nie ma insulinooporności.

Glukoza czczo: 4,93 mmol/l (3,89-5,49)
Glukoza po 1h: 3,59
Glukoza po 2h: 3,38
Insulina na czczo: 8,07 uU/ml (2,6-24,9)
Insulina po 1h: 80,1
Insulina po 2h: 15,4

Posiew: leukocyty ujemny, trichomonas vaginalis ujemny, mykoplazmy urogenitalne ujemny, beztlenowce ujemy. Lactobacillus species +++ wzrost intensywny (skala do ++++)

Na koniec stycznia czeka mnie jeszcze badanie HSG.

WYNIKI BADAŃ MĘŻA. Również proszę o interpretację.

Wyniki badania nasienia
Termin badania: 14.12.2018
Wiek: 33 lata
Okres absytencji: 4 dni
Objętość: 6ml
czas upłynnienia: 30min
PH: 8
Wygląd: prawidłowy
Lepkość: ++ (norma +)
Aglutynacja: + słaba (-/++++)
Plemników żywych: 75%
Koncentracja:
- 23,9 mln/ml
- 143,4 mln/ejakulat
Plemniki ruchliwe: 45%
- ruch postępowy 31% (ruch A - 13%, ruch B - 18%)
Nieruchliwe: 55%
Morfologia: 3% prawidłowe

Koncetracja komórek okrągłych: 2,6 mln/ml (<5mln/ml)
Koncetracja leukocytów peroksydazo-dodatnich: 0,14 mln/ml (<1mln/ml)

Posiew: tlenowce, beztlenowce - ujemny

Badanie aktywności mitochondriów (fluorochrom JC-1): 59% plemników z aktywnymi mitochondriami

Przeciwciała plemnikowe (Test MAR):
Plemniki: IgA 19%, IgG 12%
Plazma nasienna: IgA 0%, IgG 0%
Surowica: IgA 0%, IgG 3%

Hormony:
Testosteron: 589,4 (47,01-980,56 ng/ml)
Prolaktyna: 15,29 (3,46-19,40 ng/ml)
LH: 3,85 (1,14-8,75 mIU/ml)
FSH: 3,95 (0,95-11,95 mIU/ml)
TSH: 0,87 (0,35-4,94 mIU/ml)

Proszę o interpretację poszczególnych badań. Konsultowaliśmy je z andrologiem i niestety nie uzyskaliśmy jednoznacznej odpowiedzi na temat wyniku przeciwciał i wpływu obecnej aglutynacji na możliwość naturalnego poczęcia. Czy sugeruje Pan zbadać przeciwciała plemnikowe również u mnie? Jeśli tak to czy wystarczy badanie krwi czy może też potrzebne będzie badanie śluzu?

Z góry dziękuję za pomoc.

Autor:  Jacek Szamatowicz [ 10 sty 2019 10:08 ]
Tytuł:  Re: Proszę o interpretację wyników badań moich oraz męża

Szanowna Pani
Wyniki nie są złe Może trochę upośledzony ruch plemników Ale wy macie już dziecko i to jest potwierdzenie, ze wyniki są dobre.
Jacek Szamatowicz

Autor:  doris31 [ 10 sty 2019 12:23 ]
Tytuł:  Re: Proszę o interpretację wyników badań moich oraz męża

Panie Profesorze,

bardzo dziękuję za odpowiedź.

W takim razie jeśli dobrze rozumiem, nie powinnam niepokoić się wynikiem AMH: 4,45 ng/ml (norma (0,95-6,70) oraz, że insulinooporność w moim przypadku faktycznie ma miejsce i na podstawie wyników obciążenia glukozą można interpretować, że uzasadnione jest leczenie metforminą.

Co do męża to główne nasze obawy dotyczą obecnych przeciwciał plemnikowych. Czy dobrze rozumiem z Pana odpowiedzi, że w tym wypadku nie powinny mieć one istotnego znaczenia medycznego?

Autor:  Jacek Szamatowicz [ 11 sty 2019 10:50 ]
Tytuł:  Re: Proszę o interpretację wyników badań moich oraz męża

Szanowna Pani
najważniejsza jest ocena owulacji, czy występuje jeżeli tak to należy po prostu się starać
Pozdrawiam

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/